X-Men: The Last Stand (2006)

Den sista filmen i X-Men trilogin har mycket passande fått undertiteln The Last Stand, för detta handlar verkligen om den sista striden. Det är dags för mutanterna att välja sida och förbereda sig på ett krig som kommer att avgöra livet för resten av världens mutanter.

X-Men: The Last Stand

© 20th Century Fox

Först och främst handlar det om Wolverine som alltid varit ensamvargen som fått klara sig själv och aldrig tagit ställning fullt ut. Nu måste han välja sida och, som Storm säger: "If you're with us, then be WITH us!"
Storm har nu fått ta en allt större roll både i X-Men teamet och även i Xaviers skola där professorn berättar för henne att han vill att hon ska ta över efter honom. Den tidigare naturlige ledaren Cyclops har inte kunnat hämta sig att ha förlorat sin flickvän Jean Grey och behöver tid att sörja. Men under ytan sker märkliga ting.

Historien i X-Men är den samma som gått genom samtliga filmer. Det handlar inte om några superhjältar i tights som ska rädda världen utan om utanförskap och att myndigheterna vill kontrollera det som skrämmer dem. Det är därför inte så konstigt att den grupp som gillar serien är unga svarta, unga judar och homosexuella ungdomar som känt sig annorlunda än resten av samhället. Och det är det som är filmens stora styrka, den allvarliga grunden som ger publiken något att tänka på och att det inte bara är ännu en "popcorn film".
Därför har dem fått så bra skådespelare som Patrick Stewart och Ian McKellen som ger filmerna så mycket tyngd och trovärdighet att dem kommer undan med Magnetos serietidningshjälm.

X-Men: The Last Stand

© 20th Century Fox

Det som leder fram till den sista striden i X-Men 3 är myndigheternas outtröttliga försök att få stopp på mutanterna och kunna kontrollera deras hot. Nu har man lyckats ta fram ett botemedel, en spruta som motverkar den mutantgen som leder till mutationerna och gör dem "normala" igen.
Det är egentligen karaktärerna som är det intressanta i X-Men och därför känns dem enskilda filmernas ramhandling ointressanta och krångliga. Men handlingen i X3 är speciellt lyckad eftersom den får olika betydelse för dem olika mutanterna. Den svarthyade Storm känner precis som juden Magneto att det inte finns något att bota eftersom det inte är något fel med dem, medans Rogue ser det som en möjlighet att äntligen bli av med sin förbannelse att aldrig kunna ha fysisk kontant med någon annan och nu kunna krama och kyssa sin pojkvän Iceman.
Konceptet med att "bota mutanterna" är precis lika lyckat och talande tydligt som tanken med att registrera mutanterna från första filmen eller Icemans mors idiotiska fråga i X2: "Have you tried not being a mutant?"

X-Men: The Last Stand

© 20th Century Fox

Samtidigt som vissa mutanter försvinner från gruppen, Nightcrawler saknas helt och Cyclops försvinner på tok för tidigt, så tillkommer nya karaktärer och den som märks mest, och som är mest lyckad, är Beast aka Dr Hank McCoy. En stor man som går runt klädd i kostym men som skiljer sig från dem övriga kontorsråttorna. För det första innehar han positionen som rådgivare till presidenten, eftersom McCoy själv är mutant får han naturligtvis ha hand om "avdelningen för mutanters rättigheter", och rent fysiskt skiljer han sig genom att ha tjock päls och vara helt blå över hela kroppen.
Beast är en mycket svår karaktär att göra trovärdig och jag var orolig för att det skulle bli löjligt men precis som med Wolverine så lyckas skådespelaren spela genom den kraftiga skäggväxten och alla applikationer. Och jag blev synnerligen imponerad av skådespelaren Kelsey Grammer som verkligen ÄR Beast. Känns namnet bekant? Kelsey Grammer är alltså samme man som gjort sig känd som psykologen Fraiser Crane, en tunnhårig grubblande man och knappast någon jag hade förväntat mig skulle kunna göra något bra av den här actionrollen men illusionen är komplett. Han får mycket hjälp av sminkavdelningen som gett honom en stor härlig peruk och som döljer hans "mänskliga" drag och hans stuntman som gör ett strålande arbete under filmens slutstrid då Beast svingar sig i lyktstolparna på Alcatraz. Beast har också fått ett djuriskt vrål som självaste Sabretooth skulle blivit avundsjuk på.
Och överraskande nog så är det så att även den store Juggernaught funkar i X3. Varför är det överraskande? Jo, för under hjälmen döljer sig nämligen den f d fotbollstuffingen Vinnie Jones och som jag verkligen inte trodde skulle göra något bra av rollen utan att det skulle bli löjligt. Och hans roll har en definitiv ironisk vinkling, hans första möte med Magneto innehåller repliken "Can you get me out of here? I need to take a piss" men han utstrålar ändå tillräckligt med auktoritet och farlighet för att utgöra ett seriöst hot mot X-Men.

Det har sagts att detta skall vara sista delen i en trilogi och så som den tredje filmen utvecklar sig så känns det mycket passande. Karaktärerna har genomgått en förändring från första till sista filmen, Wolverine har gått från enstöring som bara tänker på sig själv till att axla en mer ledargestalt, Rogue har växt upp och har hittat en lösning på sin förbannelse och en framtid med en annan som förstår vad hon går igenom. Cirkeln är sluten.

Men det skulle inte vara X-Men om inte slutet erbjöd något extra. I första filmen klargörs det att striden mellan Magneto och Professor Xavier bara har börjat, i andra filmen bjuds vi på en första glimt av den mäktiga Phoenix under ytan och trots allt som skett så slutar tredje filmen inte i dur utan med en förlösande scen som ger hopp även när allt ser förlorat ut.


Titel X-Men: The Last Stand
Originaltitel X-Men: The Last Stand
Regi Brett Ratner
Manus Simon Kinberg, Zak Penn
Skådespelare Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Patrick Stewart

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Beauty and the Beast (2017)

Skönheten och Odjuret är en av de stora Disney-klassiker, känd som den första animerade film att bli nominerad till en Oscar för Bästa Film. Men jag känner mest till historien från TV-serien med...

Film

Logan (2017)

Logan är på många vis en speciell, eller rent utav, unik superhjälte-film. Det är en "Rated R"-film, och inte för småbarn, både pga. extremt våld och blodiga scener samt mycket frispråkig dialog som...

Artiklar

Logan │ Trailer recension

Första trailern till en av de mest efterlängtade filmerna 2017, Logan, är här. Och den lovar gott, och om något helt annorlunda än vi sett tidigare från Hugh Jackman och X-Men-filmerna....

Film

X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med...

Film

X-Men Origins Wolverine (2009)

Efter en framgångsrik trilogi som startade den nya trenden med superhjältefilmer var det ganska naturligt att ge den intressantaste och häftigaste karaktären sin egen film. Tyvärr blev X-Men...

Film

X-Men (2000)

Traditionen att försöka föra över serietidningarnas häftiga superhjältar till TV och biofilmer har pågått en längre tid men försöken har lett till vissa nederlag och i vissa fall rena katastrofer. De senaste...

Film

Van Helsing (2004)

Jag gick in på biografen för att se Van Helsing med en förhoppning om att det skulle bli det matinéäventyr i Indiana Jonesstil som den lanserades som. När jag två timmar senare lämnade biografen var...