X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med Superman Returns.

X-Men Days of Future Past

© 20th Century Fox

Filmen öppnar i framtiden. En dyster framtid för alla mutanter, både för Professor X och Magneto. I framtiden är hotet inte längre varandras mutantkrafter eller människorna utan de s.k. Sentinels.
Det är inga vanliga robotar utan sofistikerade mördarmaskiner som har utvecklats med möjligheten att förvandla sig och anta skepnad och mutantisk kraft hos sina motståndare för att på det viset lättare kunna förgöra dem.
Och det handlar verkligen om förgörelse och det finns en stor fara för att allt är över för både människor och mutanter. Enda lösningen är att resa tillbaka i tiden för att stoppa problemet, innan det har blivit ett problem.

Just det här med att resa tillbaka i tiden är farofyllt och svårt eftersom det är så overkligt att vi som publik lätt tappar förtroendet för filmens handling. Men på något vis lyckas det här!
Om det beror på skådespelarna eller en kompetent regissör bakom kameran är svårt att säga, men bra är det i alla fall.

X-Men Days of Future Past

© 20th Century Fox

Jag brukar tycka att Hugh Jackman är X-Mens viktigaste person, och även om tjusningen att se honom spela Wolverine börjar mattas av lite efter så många filmer, så funkar det fortfarande tillräckligt bra för att jag vill följa honom i filmen.
Men det är inte han som är filmens kärna eller hjärta.

Det som är unikt med X-Men Days of Future Past är att de har lyckats finna ett sätt att kombinera de äldre skådespelarna från X-Men och X2 med skådespelarna från X-Men First Class. Och det utan att det känns överdrivet påklistrat, även om jag ärligt talat nog hellre sett en renodlad uppföljare till någon av de filmerna.
För mig är det skådespelarna och karaktärerna från "dåtiden" som känns mest äkta och naturliga i deras spel. Det har nog mycket att göra med att alla scener i framtiden har en tung ödesmättad känsla över sig, och de andras scener är lättare att relatera till och känns mera realistiska.
Jag blev mycket imponerad av Michael Fassbender och James McAvoy och deras scener ihop är några av filmens, många, höjdpunkter. Det är kanske självklart men det känns befriande att känna förtroende för att när de gör sina scener är det ingen risk för överspel eller onaturlig känsla.

Hollywoods nya älskling Jennifer Lawrence är också helt fantastisk i sin roll som Mystique, och det är skönt att hon får en större roll för hon klarat verkligen att axla det ansvaret utan problem.
Ytterligare en trevlig överraskning var Quicksilver, som jag inte kände till sedan tidigare. Varken karaktären eller skådespelaren Evan Peters, så jag blev mycket överraskad över att han fungerade så bra som han gjorde. Han står för en stor del av humorn i filmen och hans scener är några av de som publiken helt säkert kommer glädjas över och bli mycket underhållna av. Det är synd att han inte fick mera att göra i filmen, men något säger mig att han kommer att återkomma senare i filmserien.

X-Men Days of Future Past

© 20th Century Fox

Det enda stora negativa som jag har med X-Men Days of Future Past är att jag blev så engagerad och fängslad av historien och scenerna från dåtiden, att varje gång de gjorde små hopp tillbaka till framtiden kändes det som att det störde, och jag var aldrig engagerad i vad som hände där utan ville bara tillbaka till dåtiden så fort som möjligt.

Jag har alltid tyckt om X-Men-filmerna.
Det är något speciellt med de färgstarka karaktärerna med fantastiska krafter i fin kombination med både smärtan och de allvarliga följderna av deras mutationer.
Jag tyckte också bra om X-Men First Class och faktiskt också Brett Ratners X-Men The Last Stand, men det är något speciellt med Bryan Singers regi som ger hans filmer en extra udd och känsla som jag verkligen tilltalas av.
Jag hoppas verkligen han får möjlighet att avsluta arbetet med X-Men Apocalypse och att det inte blir en för tung domedagskänsla över den filmens historia.


Titel X-Men: Days of Future Past
Originaltitel X-Men: Days of Future Past
Regi Bryan Singer
Manus Simon Kinberg
Skådespelare Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Beauty and the Beast (2017)

Skönheten och Odjuret är en av de stora Disney-klassiker, känd som den första animerade film att bli nominerad till en Oscar för Bästa Film. Men jag känner mest till historien från TV-serien med...

Film

Split (2017)

Ok, jag går med på att säga att James McAvoy är en fantastisk skådespelare, och att han gör en imponerande rolltolkning i M. Night Shyamalans nya film Split. Och det är en överraskande och...

Film

Logan (2017)

Logan är på många vis en speciell, eller rent utav, unik superhjälte-film. Det är en "Rated R"-film, och inte för småbarn, både pga. extremt våld och blodiga scener samt mycket frispråkig dialog som...

Artiklar

Logan │ Trailer recension

Första trailern till en av de mest efterlängtade filmerna 2017, Logan, är här. Och den lovar gott, och om något helt annorlunda än vi sett tidigare från Hugh Jackman och X-Men-filmerna....

Film

X-Men Origins Wolverine (2009)

Efter en framgångsrik trilogi som startade den nya trenden med superhjältefilmer var det ganska naturligt att ge den intressantaste och häftigaste karaktären sin egen film. Tyvärr blev X-Men...

Film

X-Men: The Last Stand (2006)

Den sista filmen i X-Men trilogin har mycket passande fått undertiteln The Last Stand, för detta handlar verkligen om den sista striden. Det är dags för mutanterna att välja sida och förbereda sig...

Film

X-Men (2000)

Traditionen att försöka föra över serietidningarnas häftiga superhjältar till TV och biofilmer har pågått en längre tid men försöken har lett till vissa nederlag och i vissa fall rena katastrofer. De senaste...

Film

Van Helsing (2004)

Jag gick in på biografen för att se Van Helsing med en förhoppning om att det skulle bli det matinéäventyr i Indiana Jonesstil som den lanserades som. När jag två timmar senare lämnade biografen var...