X-Men (2000)

Traditionen att försöka föra över serietidningarnas häftiga superhjältar till TV och biofilmer har pågått en längre tid men försöken har lett till vissa nederlag och i vissa fall rena katastrofer. De senaste åren har det mest handlat om Batman som presenterats i fyra filmer som startade med en mörk och genomarbetad film signerad Tim Burton med Michael Keaton och Jack Nicholson i huvudrollerna.
Men därefter gick det brant nedför för serien och den senaste filmen, Batman & Robin, har av en närmast enig kritikerkår kallats en av senare års största kalkonfilmer. Efter det var det inte många som hoppades på någon ny film baserad på superhjältar som räddar världen på vita duken.

Men så kom Bryan Singer och gjorde sin tolkning av den 30-åriga serien X-Men och med ens så ser det mycket bättre ut på superhjälte fronten. Alla farhågor om flopp eller kalkonfilm kan härmed avskrivas och Singer och hans medarbetare som arbetade med att slutföra sitt projekt förtjänar verkligen allt beröm som dem kommer att få.
Tyvärr fruktade jag att mina förhoppningar och förväntningar på filmen inte skulle kunna infrias och att jag skulle vara tvungen att lämna biografen med en besviken känsla, behöver jag nämna Episode 1? Det glädjer mig att säga att jag oroade mig helt i onödan och att jag varmt kan rekommendera filmen till dem som, liksom jag, gått i nästan ett halvår och bara väntat på att få sätta mig i en biosalong och sedan svepas med i filmen.

Visst har varje karaktär i filmen sin egen speciella historia som säkert avhandlats noga och väl i serietidningen men om man, som jag, inte följt serien förrän den allra senaste tiden så behöver man inte oroa sig. Allt kommer ändå att falla naturligt och väl ihop tack vare den välskriva historien. Att manusförfattarna och regissören Bryan Singer tagit filmen och karaktärerna på fullaste allvar är helt klart. Det finns inga tendenser till att löjliggöra dem på samma sätt som skedde med Batman i de sista filmerna.
Bara en sådan sak som att börja filmen i ett koncentrationsläger med grymma nazister som ger sig på den unge och då fortfarande oskyldige Magneto gav en klar bild av vad Singer försökte visa med filmen. Och trots att filmen har hela åtta stycken huvudkaraktärer så fick varje karaktär tillräckligt stort utrymme i filmen. Jag var lite rädd för att det mest skulle handla om de goda X-Men med Wolverine och Cyclops i spetsen mot Magneto och Sabretooth och att de övriga skulle få kanske någon scen och någon replik. Men även om filmen till stor del följde de goda X-Men så fick, till min stora glädje, även Toad och Mystique större plats i filmen än jag på förhand trott.
Det gjorde att det inte blev en "one-man-show" utan en film där alla skådespelarna samsades om ansvaret att bära filmen och det blev en "ensamblepiece".

Något som var mycket underhållande var samspelet mellan Wolverine och Cyclops, när de höll på att tjafsa om Jean Grey. De scenerna utlöste de mesta av publikens skratt. En annan mycket bra sak med filmens handling var hur den skildrade allmänhetens synsätt på mutanter och att de ville införa en lag på att alla mutanter skulle registreras så de kunde vara säkra på att t ex inga mutanter undervisade deras barn i skolan. Mycket tydliga referenser till hur de homosexuella behandlas i vissa delar.

Tyvärr är det några saker som jag inte tyckte riktigt fungerade i filmen. Visst innehåller den flera bra och spännande actionscener men jag hade ändå väntat mig lite mer av några av scenerna. Speciellt slutstriden mellan Wolverine och Sabretooth. Den var på tok för hastigt avklarad och saknade några riktigt förbluffande stuntscener.
Men på samma gång kan jag säga att de datagjorda effekterna, speciellt Toads extremt långa tunga, blev inte alls särskilt löjliga utan höll måttet. En annan sak som jag inte riktigt gillade var att de hade en mycket mörk sminkning av Mystique och hennes ansikte. Det gjorde inte så mycket över hennes kropp men det var svårt att se hur hon egentligen såg utan för man såg mest bara något mörkt huvud. Lite synd faktiskt.
Den sista, lilla, negativa sak som jag tycker att jag bör påpeka är de scener i Xaviers skola när Rogue stöter på andra mutanter. Visst fungerar scenerna handlingsmässigt och så men det känns som om dem finns där i stor del bara för att presentera några ytterligare mutanter, som vi som inte känner till serien inte har en aning om vilka det är.

Men nu skall jag inte klaga för mycket på X-Men för det är helt klart årets bästa actionfilm och en av de bästa superhjältefilmer jag sett. Med hjälp av ett välskrivet och genomarbetat manus och engagerade regissör och skådespelare så infriade de alla förhoppningar och gjorde att man lämnade filmen med ett leende på läpparna och jag hoppas att dem kommande filmerna fortsätter på samma sätt.


Titel X-Men
Originaltitel X-Men
Regi Bryan Singer
Manus David Hayter
Skådespelare Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Beauty and the Beast (2017)

Skönheten och Odjuret är en av de stora Disney-klassiker, känd som den första animerade film att bli nominerad till en Oscar för Bästa Film. Men jag känner mest till historien från TV-serien med...

Film

Logan (2017)

Logan är på många vis en speciell, eller rent utav, unik superhjälte-film. Det är en "Rated R"-film, och inte för småbarn, både pga. extremt våld och blodiga scener samt mycket frispråkig dialog som...

Artiklar

Logan │ Trailer recension

Första trailern till en av de mest efterlängtade filmerna 2017, Logan, är här. Och den lovar gott, och om något helt annorlunda än vi sett tidigare från Hugh Jackman och X-Men-filmerna....

Film

X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med...

Film

X-Men Origins Wolverine (2009)

Efter en framgångsrik trilogi som startade den nya trenden med superhjältefilmer var det ganska naturligt att ge den intressantaste och häftigaste karaktären sin egen film. Tyvärr blev X-Men...

Film

X-Men: The Last Stand (2006)

Den sista filmen i X-Men trilogin har mycket passande fått undertiteln The Last Stand, för detta handlar verkligen om den sista striden. Det är dags för mutanterna att välja sida och förbereda sig...

Film

Van Helsing (2004)

Jag gick in på biografen för att se Van Helsing med en förhoppning om att det skulle bli det matinéäventyr i Indiana Jonesstil som den lanserades som. När jag två timmar senare lämnade biografen var...

Film

The Hobbit (2012)

Om Sagan om Ringen var en storslagen historia och intressanta karaktärer, så är Hobbit en barnvänlig familjefilm utan spänning. Jag är besviken... Jag ska börja med att berätta, att jag kände inte...