War for the Planet of the Apes (2017)

War for the Planet of the Apes är tredje filmen i den nya Apornas Planet-serien. Och, om dem väljer att göra det förnuftiga och avsluta serien med den här tredje filmen, kan det vara en av de starkaste filmtrilogier i modern tid.

War for the Planet of the Apes

Stilmässigt fortsätter filmen från händelserna och stämningen från Dawn of the Planet of the Apes.
Aporna är i krig med människorna, och det ser inte ut till att dem kommer att finna någon bra lösning på konflikten.
Caesar är ledare för apornas armé och agerar precis på det sätt som en god ledare ska göra. Han har sina principer och moralisk ryggrad, men utan att vara naiv och när människorna kommer för nära och till slut går över gränsen, vet han vad som krävs av honom och han är redo att kämpa till sista blodsdroppen om det så krävs.
Filmen innehåller inte så många minnesvärda scener eller stora fältslag, som man annars kunde förvänta sig i en sådan här krigsfilm, men samtidigt är den aldrig långtråkig eller ointressant.
Det är en stor fördel med de här filmerna, att karaktärerna är så intressanta och engagerande att man sveps med i historien och följer med på resan utan att märka hur timmarna passerar.

Andy Serkis bär filmen på sina axlar, och klarar att göra Caesar till en otroligt spännande karaktär, med så mycket djup och känsla bakom ögonen.
Det är verkligen fantastiskt att teknologin har utvecklats så vi kan få så realistiska och känsliga rolltolkningar från en datoranimerad karaktär.
Är det inte dags att ge Andy Serkis den Oscarstatyett som han, film efter film, visat att han förtjänar?

Dagens moderna teknologi är verkligen fascinerande.
Det är imponerande att dataanimerade karaktärer kan klara att spela roller så realistiskt och känslofullt, samtidigt som de klarar att kameran går nära och visar alla små detaljer i apornas ansikten.
Men, samtidigt som mycket beröm med rätta går till teknologin, är det skönt att historien och manuskriptet också är så välhanterat och historien engagerande.

War for the Planet of the Apes

Woody Harrelson spelar här den mänskliga skurken i dramat. Och han gör så mycket han kan, med varje scen han är med i.
Men utan att det blir irriterande eller överspelande, som det annars lätt kan bli.

Det är skönt att, för en gångs skull, se en välgjord film och filmserie, som fått lov att gå sin egen väg och inte förlita sig på nostalgi från tidigare filmer.
Det var också skönt att filmen fick ett passande slut och jag är säker på att filmserien kommer att vara utmärkande i filmhistorien.


Titel Apornas planet: Striden
Originaltitel War for the Planet of the Apes
Regi Matt Reeves
Manus Mark Bomback, Matt Reeves
Skådespelare Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Now You See Me (2013)

Trolleri och magi är något fascinerande och när man kan kombinera det med en historia om bankrån och spektakulära kupper borde det ju bli en succé. Det fungerar - nästan... © Summit Entertainment Now You...

Film

Cloverfield (2008)

Intresset runt filmen Cloverfield har varit helt extremt och nådde höjder som vi aldrig sett tidigare. Så är det trist att filmen visade sig vara en riktig besvikelse - i alla fall enligt mig. ©...