The Shining (1980)

Stanley Kubricks tolkning av rysarförfattaren Stephen Kings roman Varsel har blivit en av de bästa och rysligare skräckfilmer som jag har sett. Den har en krypande stämning som känns ända ut i TV-soffan och som man aldrig riktigt kan skaka av sig.

Historien har ett perfekt upplägg med den lilla familjen, Jack och Wendy Torrance med sonen Danny, som går med på att sköta ett stort hotell under årets lågsäsong - den kalla och bistra vintern. Denna lugna tid kommer att vara perfekt för Jack som försöker skriva en roman och behöver det lugn som det stora och tomma hotellet erbjuder. Hans fru och son är lite tveksamma till att spendera vintern där med endast kom-radion som enda formen av kontakt med yttervärlden. Ju längre tiden går så börjar något hända med Jack. Han blir förändrat på något mystiskt och skrämmande sätt och till slut känner Wendy inte igen sin man och oroar sig över sitt och sin sons liv.

Som sagt är detta den bästa skräckfilmen jag sett. Order mästerlig är inte alls "klichéaktig" eller ett "onödigt adjektiv" som jag ofta tycker det blir när man försöker beskriva en bra film. Oftast används det för ofta och det blir lite uttjatat. Här är det dock högst befogat. Allting är mycket välgjort och filmen håller greppet om tittaren så hårt att det känns efteråt. Det är en fulländad filmupplevelse.

Och Jack Nicholson är förstås perfekt som Jack med det dolda djävulska bakom det leende ansiktet och ögonen. Det är inte svårt att förstå varför han ofta får spela den lite galne boven i filmerna (Häxorna i Eastwick, Batman och Wolf för att nämna några). Trots att det är mycket psykologisk skräck och sådant som kan verka lite svårt och krångligt är här mycket bra förklarat och man är hela tiden på det klara med vad som pågår och man känner inte att det är för svårt. Det är på hela taget en perfekt film och rysare som pågår länge nog och som förhoppningsvis både vänner och motståndare av rysarfilmer kan se.

Men ett varningens ord skall nog sägas. Försök inte skriva en bokrecension om Varsel efter att ha sett The Shining. Filmens handling är endast bitvis hämtad från boken och bitvis är den helt annorlunda från boken. Som exempel kan nämnas ett getingbo och ett mycket viktig ångpanna i källaren som får avsevärda konsekvenser för bokens slut. Dessa finns knappt med i filmen. Så den klassiska repliken "Om jag läst boken? Nej, men jag har sett filmen" bör nog inte användas i ett samtal om Stephen Kings bok.

Som en sidnotering kan nämnas att Stephen King blev så besviken över hur mycket filmen skilde sig från boken att han gjorde en egen version som blivit en miniserie med bl a Rebecca DeMornay som följer boken mer exakt. Men jag, som även sett den versionen, tycker verkligen inte att det blev bättre för det.


Titel The Shining
Originaltitel The Shining
Regi Stanley Kubrick
Manus Stanley Kubrick
Skådespelare Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers, Danny Lloyd

 

 

Läs mera här

Related Articles
Artiklar

Stranger Things (2016)

Stranger Things är en serie på Netflix i 8 avsnitt (första säsongen), som handlar om försvinnandet av unge Will Byers, och hur det påverkar hans familj och kamrater. Serien är en intressant och...

Film

The Departed (2006)

Filmen The Departed var mycket sevärd. Jag hade högt ställda förväntningar, vilket det naturligtvis blir när en erkänt bra regissör som Martin Scorsese regisserar en film med duktiga skådespelare som Jack...

Film

Eyes Wide Shut (1999)

Regissören Stanley Kubricks sista film, Eyes Wide Shut, handlar om en läkare som en kväll beger sig ut på en farlig resa som tar honom in i ett hemligt slutet sällskap. Det blir en kväll som kommer att...

Film

Batman (1989)

Tim Burtons film om Batman är en svart historia med lika mycket ryslig spänning som den dödlig humor som Jokern utsätter sina offer för. Det är verkligen ett maffigt filmäventyr med matinékänsla som...