The Mummy (2017)

The Mummy är Universals start på deras egen film-franchise "Dark Universe", och har Tom Cruise i huvudrollen.
Det är allt du behöver veta för att avgöra om du vill se filmen eller inte.
Det är ingen originell eller intressant film, och har inget unikt att berätta utan är tyvärr ett exempel på en film som saknar en riktig identitet och som är framtagen av filmproducenter som försöker göra något som publiken kommer att tycka om - i stället för att ha en egen historia att berätta av en filmskapare som har en passion för att berätta något originellt.

The Mummy

Filmen börjar med att berätta samma historia som vi hört så många gånger förr. I de gamla Egypten sker uppror och mördande av den regerande konungen. Men den här gången är det inte hans rådgivare som står för dådet, utan hans dotter som vill säkra sin plats till tronen. Tyvärr är den här mumien, Sofia Boutella, inte lika karismatisk och intressant som Patricia Velasquez var i den förra filmserien av Stephen Sommers (med Brendan Fraser och Arnold Vosloo). När hennes dåd avslöjas straffas hon på liknande sätt som tidigare, med mumifiering och med en förbannelse som gör att hon kommer att straffa världen om hon släpps lös.

Klipp till modern tid, där Tom Cruise har huvudrollen som den nye karaktären Nick Morton, som är en inte helt framgångsrik Tomb Raider. Han söker runt efter gamla skatter och gravar, men utan den stora kunskap och engagemang som Lara Croft. Han förefaller som en ganska egoistisk typ och som bara vill skapa några snabba pengar, oavsett risker och konsekvenser. Och här är filmens stora problem.
Tom Cruise är en för stor filmstjärna till att egentligen ha en biroll i filmen. Om filmen hade handlat om hans karaktär, hade det säkert fungerat bättre, men när filmen ska handla om Mumien och att hans karaktär är helt ny i filmserien, borde de valt en mindre profilerad skådespelare till den rollen. T.ex. Ewan McGregor kunde ha balancerat det bättre, och inte tagit så stor plats.
Tom Cruise arbetar som en häst i de filmer han är med i, så det handlar inte om att han bara tar en roll för att få snabba pengar. Han engagerar sig 100% i det han gör, men han borde vara bättre på att välja sina projekt, så han inte försvagar sin status med roller i filmer som The Mummy och Jack Reacher-serien.

The Mummy

Förutom Tom Cruise har Russell Crowe en relativt stor och viktig roll. Kanske inte så viktig i just den här filmen, men för vad som ska komma framöver. För ja, det är allmänt känt att Universal vill skapa sin egen filmserie "Dark Universe", och har redan bokat många stora skådespelare som Johnny Depp, Javier Bardem m.fl för att göra nyversioner av Universals klassiska monsterfilmer som Frankenstein, Varulven och Dr Jekyll & Mr Hyde.
Jag gillar idén med att göra nyversioner av gamla klassiska monsterfilmer på ett modernt sätt. Men det gäller att de lägger pengarna på att få regissörer och manusförfattare som är engagerade och verkligen vill skapa en spännande och intressant historia. Men den här "löpande band"-principen skrämmer mig, eftersom det säkert kommer att resultera i oengagerade filmer och där konceptet är intressant och lockande, men själva filmen ofokuserad.
Ett exempel på detta är att man kan se hur många manusförfattare det var bara till The Mummy. Det är ett exempel som bekräftar regeln med att många kockar blir till en dålig soppa.

Själva idén med att uppdatera mumien till en modern tid, för att skilja den från Stephen Sommers filmer, var intressant och kunde ha fungerat bra.
Problemet med filmen är att den så tydligt bara är första delen i en längre filmserie, och inte står på egna ben, och att Tom Cruise är fel skådespelare att välja till i princip en biroll och hans namn gör att hela filmen förändras till att bli en "Tom Cruise-film" i stället för en monster-skräckfilm.
Och det är inte en film som gör att jag direkt ser fram till att se flera monsterfilmer från Universal.


Titel Mumien
Originaltitel The Mummy
Regi Alex Kurtzman
Manus David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman
Skådespelare Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Courtney B. Vance

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Mission Impossible (1996)

Brian DePalma fick uppdraget att göra Hollywood-film av spionserien Mission Impossible. Och med Tom Cruise i huvudrollen. Och det blev riktigt bra!Ingen stor actionrökare utan en tät thriller med...

Film

Mission Impossible III (2006)

Tom Cruise är ute på ännu ett omöjligt uppdrag. Men den här gången ska han inte stoppa någon NOC-lista eller ett dödligt virus utan nu är det mer personligt. Och jag frågar varför? Vad hände med...

Film

Mission Impossible II (2000)

Tom Cruise är tillbaka som IMF-agenten Ethan Hunt i den andra filmen som baserar sig på TV-serien Mission: Impossible. Cruise, som också är filmens producent, har sagt att han har en förhoppning om...

Film

Eyes Wide Shut (1999)

Regissören Stanley Kubricks sista film, Eyes Wide Shut, handlar om en läkare som en kväll beger sig ut på en farlig resa som tar honom in i ett hemligt slutet sällskap. Det blir en kväll som kommer att...

Film

American Gangster (2007)

En av de riktigt stora polisthrillers från 90-talet är Heat, med Robert DeNiro och Al Pacino, i regi av Michael Mann. Nu kommer en ny film i samma anda, med Oscarsbelönade skådespelarna Denzel...