Mumien (1999)

En överstepräst i det forna Egypten döms till det grymmaste straffet, Horn-Dai. Han blir levande mumifierad och får en förbannelse på sig. Han är fördömd både i det här livet och i nästa. Förbannelsen innebär också att om någon skulle öppna hans sarkofag och återuppväcka honom från de dödas rike kommer han att bli mäktigare och starkare än någonsin.

Mumien

3000 år senare hittar en brittisk expedition fram till graven och bryr sig inte om den varning som står skriven. Monstret släpps lös och börjar sin kamp för att återuppväcka den kvinna som han fortfarande är förälskad i och som dog för 3000 år sedan. Den lilla grupp som var dem som släppte lös honom måste nu lyckas med det omöjliga att stoppa denna varelse och återföra honom dit han hör hemma - i dödsriket.

Mumien är en nyinspelning av den klassiska skräckfilmen från 1932 med Boris Karloff i huvudrollen. Den filmen gjordes då det började bli populärt med skräckfilmer och gjorde sällskap av Dracula, Frankenstein och Varulven. Därför är det kanske inte så konstigt att den här filmen görs nu när skräckfilmen är populär igen.

Jag vet inte ifall jag kanske hade för stora förväntningar på den här filmen, men jag blev ganska besviken. Jag hade föreställt mig en lagom blandning av skräck och romantisk äventyrsfilm. Att den ofta jämfördes med Indiana Jones var också något som tilltalade mig. Men det blev en ganska avslagen känsla.

Mumien

Handlingen som kretsar kring en liten grupp som söker efter den legendariska staden Hamunaptra och Amun-Ras bok är ganska ok. Den innehåller det som man kan vänta sig - en lagom hårdkokt hjälte som vet om alla faror som lurar i öknen men som ändå kan lätta upp stämningen när det krävs. Och bredvid honom finns en tjej som trots att allt faller samman i början ändå kan guida genom Egyptens legender utan att bryta samman. Och låt oss inte glömma alla andra karaktärer - den rolige bifiguren som står för dem flesta skämten, småskurken som misslyckas med det mesta men som ändå håller sig levande och inte minst dramats bad guy - Mumien själv.

Så jag kan inte klaga så mycket på själva handlingen i filmen. Det är en tillräckligt god blandning av skräck och humor för att behålla intresset genom filmen. Jag tycker dock att den inte kommer upp i samma känsla som Indiana Jones. Men det kanske vore att hoppas för mycket. Den var i alla fall klart underhållande.

Skådespelarna var inte direkt något som höjde kvalitén avsevärt. Dem gjorde sitt jobb helt klart, men inte mycket mer. Den som överraskade var nog Rachel Weisz i rollen som bibliotekarien Evelyn. Jag trodde först att det skulle vara en klassisk skrikande tjej som bara är med i filmen för att skrika för full hals. Men här gjorde hon ett mer naturligt porträtt av rollen. Det verkade inte så tillgjort som det lätt blir annars. Brendan Fraser är bra som hjälten som klarar av monster men samtidigt levererar one-liners med glimten i ögat. Arnold Vosloo, som jag minns speciellt från Hard Target och Darkman II och III är också tillräckligt bra som Mumien, även om han inte riktigt verkar så hotfullt mäktig som jag hade föreställt mig honom. Dessutom lider hans roll av problemet med överdrivna specialeffekter.

Mumien

Och det är just specialeffekterna som jag har så otroligt svårt för. Det har ju varit ett hett ämne den senaste tiden med tanke på att nya Star Wars-filmen till 95% är datagjord. Och här är det också väldigt mycket specialeffekter. Dem enda scener där det verkligen är befogat med datagjorda effekter är i scener med oändligt mycket småsaker - som i scenerna med insekterna som antingen väller fram på golvet eller kommer i svärmar genom luften. Där fungerar det perfekt med dataeffekter. Men det är när det handlar om närbilder eller dataskapade figurer som det blir så misslyckat. Här är det speciellt Mumien och hans präster som retar ögat. Mumien verkar overklig när han stapplar fram på ett egendomligt, skapat sätt. Det verkar inte trovärdigt, närbilderna på ansiktet är verkligen dåligt gjorda. Det går inte att missa att det är datagjort. Jag hade nog gillat det bättre om dem hade gjort en väl genomförd sminkning som, även om risken fanns att det hade sett tillgjort ut, hade varit mera verkligt. Nu blir det bara plastigt och det känns onödigt gjort.

Slutsatsen blir att det är en underhållande film men som haltar rejält på grund av sina specialeffekter.


Titel Mumien
Originaltitel The Mummy
Regi Stephen Sommers
Manus Stephen Sommers, Lloyd Fonvielle, Kevin Jarre
Skådespelare Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Oded Fehr

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Van Helsing (2004)

Jag gick in på biografen för att se Van Helsing med en förhoppning om att det skulle bli det matinéäventyr i Indiana Jonesstil som den lanserades som. När jag två timmar senare lämnade biografen var...

Film

The Scorpion King (2002)

Den amerikanske wrestlingstjärnan The Rock spelar huvudrollen som The Scorpion King, en karaktär i samma stil som Conan Barbaren, gestaltad på film av en viss Arnold Schwarzenegger.Den här filmen är en...

Film

Mumien Återkomsten (2001)

Två saker slår mig när jag tänker på Mumien - Återkomsten, uppföljaren till 1999 års Mumien. För det första så blev jag den här gången inte så irriterad på de dåliga digitala animationerna eftersom dem här...

Film

Djävulen och jag (2000)

Harold Ramis komedi Djävulen och jag är ingen film man ser för handlingens skull. Den är framförallt en serie sketcher. © Twentieth Century Fox Handlingen är i alla fall att Elliot Richards, spelad...

Film

Constantine (2005)

Knappt har Keanu Reeves hunnit rädda världen i den digitala Matrixvärlden förrän det är dags igen, nu i kamp mot självaste Satan och allt han kan hitta på. Som tur är så behöver Keanu i alla fall...