Stranger Things (2016)

Stranger Things är en serie på Netflix i 8 avsnitt (första säsongen), som handlar om försvinnandet av unge Will Byers, och hur det påverkar hans familj och kamrater.
Serien är en intressant och spännande historia och miljön och stämningen i serien har en härlig känsla av nostalgi i kombination med inspiration från både Steven Spielbergs E.T. samt de bästa rysarna från Stephen King.

Stranger Things

Historien följer det mystiska försvinnandet av den unga skolgrabben Will Byers, och hur det påverkar hans redan ostabila familj (ensam mor och asocial storebror) samt hans tre kompisar som utför deras egen efterforskning och försöker leta reda på Will, tillsammans med den mystiska flickan Eleven (11).
Det är en mycket välskrivet och intressant sammanssatt historia, i och med att vi får följa den närmast kaotiska och psykiskt instabila mamman som vägrar acceptera att hennes son är död och inte kommer hem igen. På det viset liknar det många andra dramaserier och filmer, där vi följer kidnappade barn och skulddrabbade föräldrar som mera och mera förlorar greppet över verkligheten och går in i sig själva. Men, om än det är intressant, är det samtidigt här kryddat med en passande dos skräck och snabba bilder som gör att vi som publik förstår att det nog faktiskt handlar om något annat än vad det först ser ut som, och att serien inte kommer att ta den förväntade vägen.

Skådespelarna gör verkligen ett bra jobb. Det är ett välskrivet manus, men utan duktiga skådespelare, hade det inte varit så effektfullt.
Det var kul att se Winona Ryder agera igen. Det var länge sedan jag sett något med henne, och tyvärr minns jag mest bara polisbilderna från när hon blev tagen för snatteri för många, många år sedan... Hoppas att det här gör att hon blir ihågkommen för något mera positivt och för hennes skådespeleri.
Men de som verkligen ímponerar är naturligtvis alla barnskådespelare. Precis som i många andra av Stephen Kings filmatiseringar är det barnen som står i fokus, och är därför nyckelpersoner i om Stranger Things fungerar eller inte.
Här har man hittat några som verkligen passar perfekt i deras respektive roller, och som gör att det är lätt att följa med i deras historia. De spelar med ett sätt som gör att dialog och deras karaktärer känns äkta och inte på ett påklistrat sätt, som tyvärr annars ofta är fallet vid många filmer med barnskådespelare i bärande roller.

Stranger Things

Som sagt har serien hämtat inspiration från Stephen King och Steven Spielbergs verk, och det är något som genomsyrar historien och atmosfären i både bilder och miljö.
Det görs mycket effektivt och gör att jag får en härlig känsla av nostalgi och igenkänningsglädje, samtidigt som jag blir mera indragen i historien och karaktärerna.

Jag var också glad över att historien hölls inom en lagom längd. 8 avsnitt känns passande för att historien ska få lov att utveckla sig ordentligt, men samtidigt inte känns utdragen eller behöver fyllas med onödiga sidohistorier, som inte leder någonstans. Det är spännande att följa de olika historiera och de vävs effektivt samman, och ger tillräckligt med plats till att både historien och skådespelarna att utvecklas ordentligt.

Mot slutet fick jag en obehaglig känsla av at det skulle leda till något Twin Peaks-liknande avslutnig, dvs. som lämnar oss med flera frågor än svar, och som inte konmer att kännas tillfredssällande.
Lyckligtvis blir det en fin och passande avslutning, men som ändå lämnar tillräckligt med lösa trådar för att göra den kommande andra säsongen intressant, och inte bara som något som måste kokas ihop för att kunna tjäna mera pengar.

Sanmanfattningsvis var det mycket spännande och intressant att följa serien Stranger Things, och jag hoppas att dem lyckas bibehålla känslan i kommande säsonger, utan att det börjar kännas påklistrat och fabricerat.


Titel Stranger Things
Originaltitel Stranger Things
Manus The Duffer Brothers
Skådespelare Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalie Dryer

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Transporter 2 (2005)

Frank Martin är tillbaka på sin plats bakom ratten som transportör av känsligt material. I det här fallet är det tyvärr inte någon snygg tjej utan en liten skolpojke. Jag måste säga att jag blev...

Film

The Shining (1980)

Stanley Kubricks tolkning av rysarförfattaren Stephen Kings roman Varsel har blivit en av de bästa och rysligare skräckfilmer som jag har sett. Den har en krypande stämning som känns ända ut i...

Film

Alien Återuppstår (1997)

Äntligen kom det en ny Alienfilm som lyckades få upp tempot och rysmomentet i serien efter den lite dåliga Alien 3.   © Twentieth Century Fox Här är det den franske regissören Jean-Pierre Jeunet som gör...