Split (2017)

Ok, jag går med på att säga att James McAvoy är en fantastisk skådespelare, och att han gör en imponerande rolltolkning i M. Night Shyamalans nya film Split.
Och det är en överraskande och intressant twist på slutet, som lovar en spännande nästa film i serien.
Men sedan vill jag också säga, att det är en ganska lång och tråkig resa under de 2 timmarna fram till slutet.

Split

James McAvoy spelar en karaktär, som lider av personlighetsklyvning, och inom sig har han 23 olika personer som delar på tiden i "ljuset". För att få klarhet besöker han regelbundet en psykolog, som försöker hjälpa honom att bearbeta dem olika karaktärerna och deras personligheter - och som försöker bota honom till att få ett vanligt liv.
Men det verkar som att något otäckt lurar på att komma fram från det undermedvetna...

Det är lätt att tycka om den här typen av "skådespelar-filmer". Dvs. en film som ger skådespelarna möjlighet att verkligen utveckla sitt yrke och leva ut på ett sätt som normalt inte tillåts i de vanliga standardfilmerna som kommer ut på bio.
Men samtidigt är det också det som gör att jag har svårt att ta till mig filmen. Jag fångas aldrig riktigt av de olika karaktärerna, just för att det tydligt är framtagna för att McAvoy ska få möjlighet att spela de olika rollerna. Eller, för att säga det på ett annat sätt, jag kan se hans skådespelartekniker över hela rolltolkningen och det känns aldrig naturligt eller äkta, utan bara som något han har arbetat fram hemma när han gjorde research för att spela rollen.
Det är synd, för det är en intressant film och historia som M. Night Shyamalan skapat - och som är mycket bättre än något han skapat dem senaste åren.
Jag har dock svårt att riktigt fångas av historien - just för att den känns så fabricerad och inte äkta.
Jag är medveten om att det ute i världen finns många fall där tjejer kidnappas och hålls fängslade nere i källare, men här blir det aldrig riktigt otäckt eller spännande eftersom det märks att det inte är vad filmen handlar om.
Jag tror det beror på att det så tydligt är M. Night Shyamalans önskan att ge James McAvoy möjligheter att spela ut dem olika karaktärerna, och därför är jag ganska säker på att dem kidnappade tjejerna kommer att hållas vid liv så länge som möjligt.

Split

Samtidigt vill jag säga att jag tyckte om skådespelerskan Anya Taylor-Joy, som spelar en av de kidnappade flickorna. Hon spelar utan alltför tillgjorda karaktärsdrag, och känns mycket mera äkta på det sättet. Hon har också en intressant bakgrundshistoria, som växelvis flätas in i historien, och den är mycket mera intressant och gripande än något som utspelar sig i de moderna scenerna.
Så det säger nog mycket om varför jag inte fångades av huvudhistorien i filmen.

När jag ser på filmen blir mitt bestående intryck att jag kan se vad M. Night Shyamalan försökte åstadkomma med filmen, varför han ville berätta historien, och vad han hoppas kunna fortsätta med i sin nästa film.
Och det är en film jag ser fram emot, och det kommer nog att utveckla sig till att bli en mycket intressant filmserie när den är färdig - men det är en filmserie där hela historien är mera intressant än de enstaka delarna.


Titel Split
Originaltitel Split
Regi M. Night Shyamalan
Manus M. Night Shyamalan
Skådespelare James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med...

Film

Wanted (2008)

Actionfilmen Wanted har en riktigt unik stil. Eller, kanske inte direkt unik, men det är en häpnadsväckande stilfull design - gjord i samma stil som The Matrix. Och det beror inte bara på...