Spectre (2015)

Daniel Craig är tillbaka som James Bond och, i alla fall för oss i biosalongen, är det mer och mer som känns igen från de tidigare Bondfilmerna nu.
Jag sitter också med en känsla av att Spectres plats i Bond-historien, kommer att vara som en film som glöms bort eftersom den anstränger sig för mycket att vara nostalgisk och referera till tidigare Bond-filmer utan att erbjuda något nytt.

Spectre

© Metro-Goldwyn-Mayer Pictures.

Det känns också som att på samma gång som Spectre avslutar den personliga historien som varit i dessa nya Bond-filmer med ett riktigt book-end slut, är det också slutet för Daniel Craig som Bond. Han känns oengagerad och har tappat lusten att spela med i den typen av storfilmer.

Spectre startar, som alla Bond-filmer ska, direkt med action och explosioner samt häpnadsväckande stuntscener. Det är skönt att se att det fortfarande finns en "superhjälte" som förlitar sig på riktiga actionscener och stuntmän och inte bara använder digitala effekter och bluescreen.
Bond försöker gräva mera och mera i sin bakgrund och historien om vad som hände när hans föräldrar dog och ju flera pusselbitar som läggs på plats, så närmar han sig mysteriets hjärta och får upp ögonen för en brottsorganisation med tentakler ut i alla möjliga skumma affärer och med en mystisk man vid bordsändan som ledare.

Det är i grund inget direkt fel med Spectre. Men samtidigt inte så mycket som gör filmen minnesvärd.

Spectre

© Metro-Goldwyn-Mayer Pictures.

Bakgrundshistorien är lång och komplicerad, men när nu dem äntligen fått lov att använda Spectre och efterföljande karaktärer, är det ganska enkelt att räkna ut vad filmen ska handla om och vem som egentligen är filmens huvudskurk - speciellt om man kan sin Bond-historia.
På samma sätt som med Star Trek: Into Darkness, försökte dem här att hålla filmens huvudskurk dold och inte avslöja hans riktiga namn. Men det visade sig ganska uddlöst eftersom alla - och då menar jag ALLA - kunde räkna ut det stora avslöjandet, och det gjorde att själva nyckelscenen och presentationen blev helt futtig och utan effekt.
Det är tråkigt för själva historien med Spectre och att dem här nu äntligen fick lov att använda en av Bonds största fiender var spännande och intressant - men det utvecklade sig snabbt till att handla om Bonds historia och en personlig vendetta.

Jag förstår inte riktigt varför dem absolut vill att Daniel Craigs Bond ska ha en personlig koppling till historien.
Jag gillade det mycket bättre tidigare när Bond fick ett uppdrag från M, och varje film var en enskild historia.
Här försöker dem göra allt för personligt och därför känns det inte som en Bond-film längre utan bara som en vanlig actionfilm.

spectre-3

© Metro-Goldwyn-Mayer Pictures.

Andra viktiga delar i en Bond-film är skurkar och Bond-brudar. Och tyvärr är det också här ganska ointressant.

Filmens stora skurk spelas av Christoph Waltz, och även om han spelar bra och kyligt som han brukar, är det ingen av hans större roller och, som jag redan berättat, blir hela hans karaktär en förväntning om något stort avslöjande som aldrig riktigt blir intressant.
Precis som med Benedict Cumberbatch Khan i Star Trek Into Darkness, är det tydligt att dem hoppades på att avslöjandet skulle vara en stor spoiler och vara en stor a-ha upplevelse för alla som kan deras Bond-historia och nu äntligen kunde se hur allting hängde ihop, men det var för tydligt och ointressant.
Det hade varit bättre om manusförfattarna hade fokuserat sin energi på att skapa en spännande och kreativ historia och karaktärer, i stället för att anstränga sig så krampaktigt för att hitta på "smarta" sätt att göra Daniel Craigs Bond till en del av hela Bond-historien.

Vid sidan av Christoph Waltz står Dave Bautista som med sin stora kroppsbyggnad försöker ge en skrämmande bild med sin karaktär Mr. Hinx.
Jag är inte i tvivel om att han kunde axla en större roll, det visade han i sin roll som Drax i Guardians of the Galaxy, men här blir han tyvärr bara använd som en profillös muskelberg utan repliker eller känslor. Det var tråkigt och jag tycker han kunde förtjäna något bättre.
Hans karaktär lider också av dåligt manusarbete och nödlösningar när Hinx plötsligt dyker upp på en plats som han inte haft någon möjlighet att planera att hitta Bond på.

Största besvikelsen med Spectre är nog på grund av outnyttjade möjligheter. Speciellt efter den överraskande positiva reaktionen på föregångaren Skyfall, som visade på originalitet och vitalitet samtidigt som den lyckades introducera gamla klassiska Bond-element som Q, Moneypenny och M.
Det kändes verkligen som att Spectre hade möjlighet att fortsätta i den upptrampade stigen och leverera ett av de största Bond-äventyren någonsin, men som blev till ett oengagerande dussinfilm.

spectre-4

Känslan av dussinfilm förstärks också av filmens andra historia, som Ralph Fiennes styr tillsammans med Miss Moneypenny. Det är en ganska komplicerad och invecklad spionhistoria med övervakning och "Big Brother ser dig överallt", som inte riktigt känns som något som passar i en Bond-film.

Bond-brudar är en annan ting som Bond-filmerna blivit kända, eller ökända, för. Och ibland fungerar det fint, både genom att kvinnorna är gudomligt snygga och/eller starka karaktärer som klarar att hålla jämn fot med Bond, och som inte bara är ett innehållslöst vackert yttre.
Kvinnorna i Spectre är förvisso inte innehållslösa, men samtidigt tillför inget till filmhistorien. Monica Bellucci är fullständigt profillös och ointressant, och är ärligt talat nästan inte med i filmen, och Léa Seydoux får lite mera att göra och följer med i Bonds fotspår, men hennes karaktär känns ändå ganska standard och blek.

Som helhet känns Spectre verkligen som en uppföljare till dem tidigare Daniel Craig filmer, men det är inte vad filmen borde vara. Filmen borde kunna stå på egna ben.
Spectre hade alla möjligheter att skapa något lika bra som Skyfall eller Casino Royale. Efter en uppbyggnad över tre filmer, var James Bond nu redo att ge sig ut på egna äventyr. Och Spectre var en perfekt möjlighet med en ondskefull organisation som länge styrt brottsligheten i världen, men som fått problem med en irriterande liten hemlig agent som inte förstår att hålla fingrarna borta.

Filmen Spectre känns som en film som hade otroligt bra potential och möjligheter, men som tappar bollen och det blir därför bara till en ointressant dussinfilm som kommer att vara känd som slutpunkten för Daniel Craigs karriär som agent 007 James Bond.


Titel Spectre
Originaltitel Spectre
Regi Sam Mendes
Manus John Logan, Neal Purvis, Robert Wade, Jez Butterworth
Skådespelare Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Ben Whishaw, Naomie Harris, Dave Bautista, Andrew Scott, Rory Kinnear, Jesper Christensen

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Kickboxer Vengeance (2016)

Säga vad man vill om Jean-Claude Van Damme, men han var en karismatisk actionskådespelare när han kom fram på 80-talet.Hans charm och karisma var det som gjorde honom till stjärna och lyfte i...

Film

Tomb Raider (2001)

Filmen Tomb Raider är en filmatisering av en serie populära data och Playstation spel med samma namn med en viss Lara Croft i centrum. Jag är inte särskilt bekant med spelen men trodde ändå att jag...

Film

Skyfall (2012)

James Bond Will Return...Aldrig har de orden varit mera sann än efter Skyfall, den 23e filmen i serien. Det är alltid en speciell känsla att se en bra film, som har något att bevisa och som lyckas...

Film

Quantum of Solace (2008)

Medan jag såg den senaste James Bond filmen kom jag på mig själv med att fundera "Är detta verkligen Jamers Bond, eller har jag kanske gått in och ser en tidigt visning av den kommande 24 filmen?...

Film

Never Say Never Again (1983)

Hmm, det finns något mycket bekant med det här: Sean Connery i en smoking, med en Walther PPK som kallar sig James Bond, och ändå tycker jag inte att titeln låter bekant: NEVER SAY NEVER AGAIN. Det...

Film

Django Unchained (2012)

Quentin Tarantino är en av Hollywoods unika filmskapare som alltid ger sin personliga prägel på de filmer han regisserar eller skriver manus till. Det är alltid något mycket speciellt med hans...