Beauty and the Beast (2017)

Skönheten och Odjuret är en av de stora Disney-klassiker, känd som den första animerade film att bli nominerad till en Oscar för Bästa Film.
Men jag känner mest till historien från TV-serien med Linda Hamilton och Ron Perlman.
Den hade mycket mera känslor och trovärdig historia, och med karaktärer som jag kunde engagera mig i. Den nya spelfilmen känns pretentiös och med mycket orealistiska karaktärer.

Skönheten och Odjuret

Eftersom jag mest relaterar till TV-serien, och inte riktigt minns den animerade originalfilmen, så känner jag inte till historien så mycket, och ser den med närmast nya ögon.
Och det var ingen skön syn.
Historien är mycket klassisk, med den söta flickan som tvingas att tillbringa tid tillsammans med den onda skurken, och till slut fattar tycke för honom och det visar sig till slut att han inte alls var så otäck som han var i början - utan bär på ett hjärta av guld som hon lyckas locka fram.

Det är som sagt en mycket klassisk historia, men det gör det inte automatiskt dåligt. Ibland kan klassiskt också vara charmigt och funka överraskande bra.
Det är dock inte fallet här.
Historien använder så grovhuggna karaktärer och vändningarna som sker för karaktärerna kommer helt utan grund och utan att det finns någon bakgrund till det.

Hela historien hänger på att vi ska engagera oss i Odjurets försök att charma den unga flickan Belle, och att vi kan se på honom med andra ögon och hoppas att också hon ska kunna se det goda i honom.
Problemet är att det aldrig har funnits någon grund till det i filmens inledning. Filmen börjar med att berätta om bakgrunden till varför prinsen får den otäcka förbannelsen, och blir till det otäcka Odjuret.
Men det visas aldrig i inledningen, och när vi ser prinsen är han precis så arrogant och otrevlig som han anklagas för, och därför blir jag, som publik, aldrig engagerad i hans "kamp" och förstår inte varför Belle plötsligt lockar fram något ur honom som vi inte visste fanns.
Det blir alldeles för kliché aktigt och inte trovärdigt, ens i sagovärlden.

Kanske har vi blivit bortskämda efter allt som vi sett med Sagan om Ringen och de senaste Apornas Planet-filmerna, men jag kan inte låta bli att bli besviken på effekterna i filmen. Kanske försökte dem efterlikna den animerade filmen, men jag kan inte förstå varför filmens huvudkaraktär, Odjuret, var så dåligt animerad. Igen hänvisar jag till TV-serien - från 80-talet ! - och där var det bara skådespelaren Ron Perlman som agerade genom sminkat ansikte, och gjorde det bra och trovärdigt. Det fungerade fint den gången och borde ha fungerat lika bra nu.
Jag blir extra besviken när jag läser att det var regissörens tanke att använda skådespelaren och make-up effekter, men att de senare valde att göra det digitalt. Digitalt är aldrig ett bättre alternativ om det går att göra med vanlig make-up!

Skönheten och Odjuret

Emma Watson är ok i rollen som Belle. Hon är söt och, som det brukar heta, det är inte skådespelarens fel utan ett dåligt manus och en regissör som inte lyckas styra filmen rätt väg.
Av de andra karaktärerna är det ingen direkt som utmärker sig. Flera av Hollywoods skådespelar-elit lånar sina röster och sjunger några sånger, men det är med tillkonstlad fransk brytning och, igen, när jag inte köper historien så är det inget som påverkar mig särskilt mycket.
Det är egentligen bara Luke Evans och Josh Gad, som är underhållande i filmen, och som spelar ut på ett sätt som känns roligt och passande.
Men när det är sagt, så kan jag inte forstå varför Gaston är så fascinerad av Belle. Hon vill ju tydligt inte ha honom, och det känns som det spelas lite för långt med samma melodi i hans desperata jakt efter henne...

Jag har inget emot att Disney vill göra live-action versioner av sina klassiska tecknade filmer. Och jag tror nog i och för sig att det är en trogen tolkning av den animerade filmen, men det gör inte att filmen blir bättre för det - i alla fall inte enligt mig.


Titel Skönheten och Odjuret
Originaltitel Beauty and the Beast
Regi Bill Condon
Manus Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos
Skådespelare Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Ian McKellen, Emma Thompson, Ewan McGregor, Kevin Kline

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

The Jungle Book (2016)

Djungelboken är baserad på en roman av Rudyard Kipling.Jag tänkte det var bäst att nämna det, eftersom dem flesta nog inte känner till det, utan endast känner till historien från Disneys klassiska...

Film

X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med...

Film

X-Men: The Last Stand (2006)

Den sista filmen i X-Men trilogin har mycket passande fått undertiteln The Last Stand, för detta handlar verkligen om den sista striden. Det är dags för mutanterna att välja sida och förbereda sig...

Film

X-Men (2000)

Traditionen att försöka föra över serietidningarnas häftiga superhjältar till TV och biofilmer har pågått en längre tid men försöken har lett till vissa nederlag och i vissa fall rena katastrofer. De senaste...

Film

Wild Wild West (1999)

Detta måste vara, och är otvivelaktigt, sommarens mest utskällda film. Varenda kritiker som sett, och kanske även utan att ha sett den, har högljutt sagt hur urusel filmen är. Så med det i ryggen är det...

Film

Wall-E (2008)

Mycket söt film. Ganska långsam i starten, och det är lite svårt att förstå exakt vad den handlar om, men efter ungefär halvvägs blir den riktigt rörande, och om du har en liten romantisk sida i dig...

Film

The Hobbit (2012)

Om Sagan om Ringen var en storslagen historia och intressanta karaktärer, så är Hobbit en barnvänlig familjefilm utan spänning. Jag är besviken... Jag ska börja med att berätta, att jag kände inte...