Rogue One (2016)

Det bästa med Rogue One: a Star Wars story, är att den gör Darth Vader relevant för en modern publik. Och gör Darth Vader skrämmande igen.
För dem som inte upplevde "original-trilogin" när den kom, har Darth Vader nog aldrig känts särskilt farlig. Speciellt inte efter att han blivit parodierad i både Spaceballs och Family Guy.
Därför är det härligt att se honom riktigt släppa loss och gå bärsärk.
Det var det positiva. Resten av filmen känns tyvärr ganska meningslös.

star-wars-rogue-one-1

Rogue One utspelar sig före Star Wars Episode 4: A New Hope - faktiskt precis minuterna eller sekunderna före den filmen.
Det känns extra påtagligt i filmens slut när alla pusselbitar ska läggas på plats och leda till en övergång till inledningen av den "första" filmen, med Darth Vader som letar efter rebeller och prinsessan Leia.
Resten av filmen handlar om hur rebellerna får tag på ritningarna över den nybyggda Dödsstjärnan, och hur det kommer sig att dem kan hitta det unika med konstruktionen, och varför den har en så liten, men extremt allvarlig brist.

Både dagens publik och den något äldre generationen har ett speciellt förhållande till Star Wars.
Alla är eniga om att det blivit kommerciellt och tyvärr lite urvattnat efter de lite mesiga "prequels", men samtidigt går det inte att förneka att det kittlar lite varje gång en äkta Star Wars-film kommer ut på biografen. Det finns inget bättre än att sitta i en mörk biograf och se dem stora titeltexterna och musiken överskölja publiken.
Det är tråkigt att vi inte riktigt får det i Rogue One...

För Rogue One är inte någon Star Wars film.
Det är en film som utspelar sig i Star Wars-universumet, men fungerar som en sidohandling, och därför kan den tillåta sig att både äta kakan och ha den kvar. Den vill gärna utnyttja dem delarna i serien som fungerar (Dödsstjärnan, Darth Vader och rymdstrider) men påstår samtidigt att det är en unik historia.
Tyvärr är det en historia som inte engagerar mig. När det handlar om en helt ny historia, är det helt nya karaktärarer jag ska bekanta mig med, och snabbt få någon relation till. Och det lyckas aldrig.

Ingen av filmens huvudkaraktärer känns intressanta eller engagerande.
Jag vet inte riktigt om det är för att skådespelarna inte lyckas engagera mig, och jag tycker att flera av dem spelar över eller bara kör på auto-pilot, men i bakhuvudet vet jag ju också att dem inte kommer att ha så stor betydning eftersom dem aldrig figurerar i dem efterföljande filmerna.
Det är några enstaka karaktärer som fungerar, som t.ex. Mads Mikkelsens Galen Erso och tidigare nämnda Darth Vader.
Men på samma gång är det många av dem som jag blir besviken på. T.ex. Donnie Yen och Forest Whitaker som aldrig lyckas nå ut till mig, och det är flera gånger under filmen som jag frågar mig själv om varför det känns så ointressant. Det är aldrig spännande eller känslofullt på samma sätt som det normalt är i Star Wars.
Och det är ett problem.

star-wars-rogue-one-2

Det enda som gör filmen minnesvärd och relevant, är att den visar Darth Vader på ett imponerande sätt.
Här får han lov till att vara skurken igen, utan att George Lucas försöker påföra honom mänskliga känslor och en bakgrund som tyvärr inte gjorde honom mera intressant.
Här återfår han dem obehagliga dragen som gjorde honom till en imponerande läskig karaktär i original-trilogin, och när han verkligen släpper lös i filmens mest minnesvärda scen, är det enda gången under hela filmen som jag får en ett leende på läpparna.


Titel Rogue One
Originaltitel Rogue One: a Star Wars story
Regi Gareth Edwards
Manus Chris Weitz, Tony Gilroy
Skådespelare Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Forest Whitaker

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Godzilla (2014)

Efter det fruktansvärda misslyckandet med Roland Emmerichs film från 1998 var förväntningarna inte särskilt stora på USAs nya försök på att visa Japans berömda filmikon. Men den gör inte publiken...

Film

Street Kings (2008)

Om man ska gå efter det som händer i filmer från Hollywood, så är inte det största problemet för polisen i USA den organiserade brottsligheten eller gatugängen som slumpmässigt skjuter ner folk. Det...

Film

Species (1995)

Historien om utomjordingen Sil är faktiskt överraskande bra. Jag hade inga stora förhoppningar innan jag såg filmen så det kanske hjälpte. Själva idén med att få svar på de meddelanden som skickas ut...

Film

King Arthur (2004)

Det är nära till hands att tro att projektet med King Arthur kom till som en reaktion efter framgången med Sagan om Ringen men sanningen är att filmen har mer gemensamt med filmen som för...

Film

I Robot (2004)

Filmen I, Robot är ungefär den typ av science fiction film som jag hade hoppats att Men In Black II skulle vara. Will Smith i en spännande film med extraordinära inslag, robotar istället för...

Film

Highlander Endgame (2000)

Den här fjärde filmen i Highlander-serien utgår mer från TV-serien med Adrian Paul än från de tre filmerna med Christopher Lambert som Connor MacLeod. © Dimension Films I Highlander Endgame bygger i...