Rings (2017)

Samara är tillbaka, och den här gången har hon tagit steget vidare in i vår moderna tidsålder, och i stället för videoband använder hon nu smartphones och dator-spam för att sprida ut sina förhäxningar över ont anande tonåringar.
Annars är allt precis som i de två föregående Ring-filmerna. Bara utan de stora skådespelarna och utan en stor regissör bakom kameran.
Men skräcken är där och gör mig inte besviken.

Rings

Rings fortsätter på liknande sätt som tidigare, med att beskriva hur en grupp drabbas av en förvandling, genom att de ser en märklig videofilm och därefter mottager ett telefonsamtal av någon mystisk person som säger "7 dagar"...
Här har det blivit till en närmast kult-status som går runt på ett college där en grupp ungdomar gör sitt bästa för att bli av med förbannelsen - eller i alla fall skicka över den på någon annan.
Filmens huvudperson är en ung tjej, vars kille reser till college och blir en del av de drabbade olyckliga själarna. Hon anar oråd och bestämmer sig för att söka upp honom och därefter hjälpas åt med att hitta orsaken till förbannelsen och förgöra Samaras skräck en gång för alla.

De unga skådespelarna spelar bra, men utan att göra någon minnesvärd skådespelarprestation. Det blir ofta på det viset när de försöker spara pengar, och därmed tar in skådespelare utan en lång meritlista och som ofta inte har någon stor erfarenhet. Det borde inte göra någon skillnad, men det märks ut till oss i publiken och gör att det tar lång tid innan man grips av deras historia, och engagerar sig i deras jakt.
Det märks extra väl när de spelar mot den erfarne och professionella skådespelaren Vincent D'Onofrio. Han spelar verkligen banan med dem, och gör det tydligt vilken klass skillnad der handlar om.
Men lyckligtvis tycker jag ändå att det fungerar bättre än det annars brukar göra i den här typen av skräckfilm, där man aldrig engagerar sig i karaktärerna och bara väntar på nästa blodiga dödsfall.
Det tycker jag inte att man gör här, och det är en intressant och fascinerande historia och jakt som jag gärna följer med på.

Rings

Filmen är regisserad av spanske Fancisco Javier Gutiérrez, och det är ett ok arbete men inte mera. Det var flera gånger som jag slogs av märkliga kameralösningar och bildkomposition som inte fungerade särskilt bra. Jag har inte sett någon av hans tidigare filmer, och det är osäkert om jag kommer att få se några flera filmer av honom. Jag har svårt att tro att Rings blir hans biljett in bland de stora filmerna i Hollywood.
Det är spännande att se en skräckfilm som innehåller ganska lite blod och "äckel", och det känns skönt att ha en thriller där skräcken är i förarsätet och tar sig tiden att bygga upp en stämning utan att nödvändigvis hela tiden satsa på jump scares för att skrämma publiken.

Vad tyckte jag egentligen om Rings? Den var bättre än jag hade förväntat, och tyckte man om de första två filmerna kommer man säkert att gilla den här också.
Men den erbjuder inte något nytt eller originellt och det är papperstunna karaktärer med skådespelare som man glömt redan innan filmen är slut.


Titel Rings
Originaltitel Rings
Regi F. Javier Gutiérrez
Manus David Loucka, Jacob Aaron Estes, Akiva Goldsman
Skådespelare Matilda Lutz, Alex Roe, Johnny Galecki, Vincent D'Onofrio

 

 

Läs mera här