Rambo III (1988)

Efter ett liv i krig och våld har Rambo dragit sig tillbaka och söker en inre frid i ett buddistiskt tempel i Thailand. En dag kommer Trautman dit och försöker få Rambo att komma med på ett uppdrag som han fått i sina händer. Uppdraget är i Afghanistan och Trautman har redan tackat ja men vill nu ha med Rambo i teamet. Men Rambo väljer att avböja och Trautman åker därefter till Afghanistan utan honom. Det dröjer inte länge förrän Trautman avslöjas och den ryska armén kommer med arméhelikoptrar och fångar in honom.
Rambo får reda på detta och väljer då att lämna templet och bege sig till Afghanistan för att befria Trautman från det ryska fängelset. Han tar sig fram och in i fängelset men lyckas inte frita honom i den första försöket. Rambo återvänder dock och flyr sedan med Trautman genom att kapa en helikopter.
Men de har den ryska armén efter sig och det hela slutar i en duell mellan den ryska armén på ena sidan och Trautman och Rambo på den andra. Sammandrabbningen blir kraftfull och explosiv.

Rambo III

Här är det action och äventyr för hela slanten.
Sista delen i serien om Rambo är ett actionspektakel av stora mått - borta är den dramatiska och plågade historien om soldaten i First Blood och kvar är ett muskelberg till krigsmaskin. Hans försök att komma bort från sitt förflutna genom att söka sig till templet hjälper inte eftersom han alltid har varit en krigsmaskin - den bäste som funnits.
Det smäller och brakar när Rambo anfaller lägret i Afghanistan för att frita Trautman men på något sätt blir det aldrig riktigt långtråkigt. I vissa actionfilmer skjuter dem bara för skjutandets skull och då blir det snabbt långtråkigt och man börjar titta på klockan. Därmed inte sagt att våldet i Rambo III är direkt genomtänkt eller på det sätter befogat men det blir inte tråkigt och enformigt.

Rambo III

Jag var lite skeptiskt till scenen där Rambo sköter om sitt sår genom att använda krut och blåsa ut allt i det. Inte direkt så att scenen var dåligt gjord eller så men det verkade lite too much på något sätt.
Så slutsatsen blir att filmen absolut inte är lika bra som First Blood eller ens lika bra som Rambo: First Blood part 2 men eftersom det, än så länge, är sista delen verkar det rätt att sluta Rambo-serien med en storslaget actionrökare - "to go out with a bang" så att säga.


Titel Rambo III
Originaltitel Rambo III
Regi Peter MacDonald
Manus Sheldon Lettich, Sylvester Stallone
Skådespelare Sylvester Stallone, Richard Crenna

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Escape Plan (2013)

Schwarzenegger och Stallone i samma film! För 10, eller snarare, för 20 år sedan hade det varit lika stort som Batman och Stålmannen i samma film. Men åren går, de grå tinningarna börjar synas och...

Film

Rambo: First Blood II (1985)

Rambo återkommer med buller och bång. Här har man gått ifrån den mera dramatouchen som fanns i First Blood och ägnat mera åt att förvandla den plågade soldaten till en enda stor krigsmaskin....

Film

Judge Dredd (1995)

Filmen om Judge Dredd med Sylvester Stallone i huvudrollen är varken särskilt bra eller spännande men duger ändå som matinéfilm på tidig eftermiddag.Att ha Stallone i huvudrollen som den väldige...

Film

First Blood (1982)

First Blood är en av åttiotalets första actionklassiker. Sylvester Stallone, som skapat sig ett namn genom huvudrollen i Rocky, spelade rollen som en av alla de Vietnamsoldater som inte lyckas...