Now You See Me (2013)

Trolleri och magi är något fascinerande och när man kan kombinera det med en historia om bankrån och spektakulära kupper borde det ju bli en succé. Det fungerar - nästan...

Now You See Me

© Summit Entertainment

Now You See Me handlar om en grupp med trollkarlar som uppträder under namnet The Four Horsemen, och som har en spektakulär scenshow. Filmen börjar med att visa dem som vanliga småkriminella och enkla fingerfärdigheter. Plötsligt kontaktas dem alla och samlas av en okänd man, av en okänd anledning - och sedan rullar det vidare.
Deras spektakulära scenshow kombineras med ett fiktivt bankrån men när ljuset tänds och kvällen går över till vardag börjar frågorna komma - var det verkligen bara en illusion, vad är magi och vem ligger bakom planen och håller i trådarna?

Det är en både spännande och roligt att följa med på resan - i alla fall till en början. Filmen har många likheter med filmer som Oceans Eleven som framgångsrikt blandar bankrån, thriller med en stor portion humor och fartfylld dialog. Att införa element med magi och trolleri gör det mer effektfullt - men ju längre filmen pågår och det blir mera effekter och större illusioner tar det magiska och overkliga överhanden.

Now You See Me

© Summit Entertainment

I dagens moderna filmer är allt möjligt tack vare avancerade dataeffekter, och det blir därför svårare och svårare att ta filmen på allvar.
Även om allt inte var 100% logiskt i Oceans Eleven så var den mera realistisk och när det här blir mer magi är det svårt att behålla intressen i filmen. Spänningsmomentet uteblir eftersom magikerna kan göra vad som helst, också fysiskt omöjliga ting.

Skådespelarna gör sina roller mycket bra och speciellt Woody Harrelson kan ge det lilla extra humor till dialogen. Av de andra skådespelarna utmärker sig Jesse Eisenberg mest, i rollen som kaxig ung trollkarl som njuter av uppmärksamheten och vars självsäkerhet verkligen sticker i ögonen på polisen.

Som så ofta är det svårt att knyta ihop historien på slutet, speciellt när de också försöker få in en twist som ska vara överraskande men som är ganska lätt att förutse för de i publiken som kan se ledtrådarna.

Jag gillade ambitionen och historien men tyvärr tar magin och det spektakulära överhanden och spänningen försvinner snabbt.


Titel Now You See Me
Originaltitel Now You See Me
Regi Louis Leterrier
Manus Ed Solomon, Boaz Yakin, Edward Ricourt
Skådespelare Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Mélanie Laurent, Morgan Freeman, Michael Caine, Common

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Transporter 2 (2005)

Frank Martin är tillbaka på sin plats bakom ratten som transportör av känsligt material. I det här fallet är det tyvärr inte någon snygg tjej utan en liten skolpojke. Jag måste säga att jag blev...