Never Say Never Again (1983)

Hmm, det finns något mycket bekant med det här: Sean Connery i en smoking, med en Walther PPK som kallar sig James Bond, och ändå tycker jag inte att titeln låter bekant: NEVER SAY NEVER AGAIN.

Never Say Never Again

Det visar sig att sanningen är att trots att filmen innehåller många av delarna som utgör en "riktig" Bondfilm (som nämnda Connery + smoking + pistol) så är det inte en del av den officiella Bondserien. Historien bakom detta är lång och komplicerad, och ganska långtråkig, men den enkla förklaringen är att Never Say Never Again är gjord av Warner, och inte av Universal Artists. Och på grund av det var de tvungna att "luras" med många saker, som t.ex genom att inte börja filmen med den klassiska gunbarrel scenen, eller använda flera av de klassiska Bond inslagen.
När jag tänkter på det, så känns filmen ganska mycket som QUANTUM OF SOLACE genom att det är en blek och dålig film i jämförelse med de klassiska Bondfilmerna, och eftersom båda filmerna saknar många av de klassiska elementen, känns ingen av filmerna riktigt som Bond.

Nej, som du nog anar, så tyckte jag inte om filmen på samma sätt som om den hade haft mer av Bond i den.
Med det sagt, är det fortfarande en godkänd actionfilm, och kan absolut användas som lördagsunderhållning, när det inte finns något bättre att se på TV. Det är bara, när den utger sig för att vara en Bondfilm, kommer det vissa förväntningar med.

Never Say Never Again

Handlingen är i princip den samma som i Åskbollen - ja, det är en nyinspelning av en tidigare Bondfilm. Och bara det är en orsak till varför filmen så lätt blandas i hop och glöms bort i jämförelse med de andra filmerna.

Så, finns det inget som är bra med filmen? Jo, det gör det!
Filmen gjordes i starten av 80-talet, och i en tid när skurkarna var ute efter att erövra hela världen. Den tyska skådespelaren Klaus Maria Brandauer är kanske inte den mest välkända skådespelaren, men fungerar fint mot Sean Connery, och är godkänd i rollen som ond skurk som var underhållande för mig.

Och när det gäller underhållning, så har filmen inte bara en utan två sexiga och minnesvärda brudar som förtjänar en kommentar.
En viss Kim Basinger behöver väl inte någon närmare presentation? Filmen gjordes i början av hennes karriär när hon fortfarande var mest känd som modell (i bland annat Playboy) och fungerar fint i rollen som snygg blond brud.
Men det är alltid med spännade och roligare att vara skurk, och den rollen görs utmärkt av Barbara Carrera, som var mycket mer känd i 80-talet, och hade flera roller i många mindre filmer - och som också funnits med i Playboy. Hennes roll är absolut mycket mer underhållande, när hon spelar en dödlig motståndare till Connery - på samma sätt som Famke Janssen i GoldenEye mot Pierce Brosnan.

Det är inte någon dålig film, och om du, som jag, har sett alla de andra Bondfilmerna, måste du nästan se den här filmen också. Den har en plats i filmhistorien, om inte annat så för att se den sista gången som Sean Connery bär smoking och kallar sig Bond...  James Bond.


Titel Never Say Never Again
Originaltitel Never Say Never Again
Regi Irvin Kershner
Manus Lorenzo Semple Jr
Skådespelare Sean Connery, Barbara Carrera, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Kim Basinger

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Spectre (2015)

Daniel Craig är tillbaka som James Bond och, i alla fall för oss i biosalongen, är det mer och mer som känns igen från de tidigare Bondfilmerna nu.Jag sitter också med en känsla av att Spectres...

Film

The Rock 1996)

Om ni skall se någon film från sommaren 1996 så låt det bli actionrökaren The Rock i regi av Michael Bay! Det är en actionfilm som lyckas hålla i spänningen genom filmen utan att det för den delen...

Film

Skyfall (2012)

James Bond Will Return...Aldrig har de orden varit mera sann än efter Skyfall, den 23e filmen i serien. Det är alltid en speciell känsla att se en bra film, som har något att bevisa och som lyckas...

Film

Quantum of Solace (2008)

Medan jag såg den senaste James Bond filmen kom jag på mig själv med att fundera "Är detta verkligen Jamers Bond, eller har jag kanske gått in och ser en tidigt visning av den kommande 24 filmen?...

Film

Entrapment (1999)

Filmen Entrapment handlar om en stortjuv kallad Mac (Sean Connery) som har blivit känd som en man som kan komma åt vad som helst. Tack vare sin långa karriär har han lyckats skrapa ihop tillräckligt med...

Film

Batman (1989)

Tim Burtons film om Batman är en svart historia med lika mycket ryslig spänning som den dödlig humor som Jokern utsätter sina offer för. Det är verkligen ett maffigt filmäventyr med matinékänsla som...