Miami Vice (2006)

En av dem största TV-deckarna på 80-talet var Miami Vice, med dess glassiga stil och coola snutpar i form av Don Johnson och Philip Michael Thomas och det är en av dessa TV-serier som fått kultstatus, i samma stil som Magnum P.I, V och Mission Impossible.
Jag missade tyvärr Miami Vice när det var som hetast men just kombinationen av ett bra manus och miljön i soliga Miami håller fortfarande. Det är därför inte så förvånande att Hollywood gärna gör en filmversion av serien och 2006 års version är verkligen imponerande.

Miami Vice

Bakom kameran står Michael Mann som tidigare visat att han har ett mycket bra öga för att fånga just miljöer i storstäder genom Collateral, där Tom Cruise och Jamie Foxx körde genom ett Los Angeles som aldrig sett snyggare ut än där, och Mann hanterar också actionthriller som i Heat med Robert De Niro och Al Pacino. Den filmen tyckte jag dock var lite för mycket dialog i och inte tillräckligt med tempo och samma symptom finns i Miami Vice.
Filmen är verkligen skitsnygg och det är lätt, nästan omöjligt, att inte fångas av miljön och solnedgången i Miami där dem två snutarna rör sig genom nattklubbarna och ute på gatorna i snabba sportbilar. Men själva huvudstoryn i filmen kretsar kring ett upplägg där Sonny och Tubbs utger sig för att vara typiska kriminella gangsters som vill komma in i den innersta kretsen genom att utföra några transporter av tvivelaktigt gods och när dem väl är inbjudna leta upp mannen som håller i alla trådarna och gripa honom. Det innebär därför ett par möten med mycket attityd men lite action vilket verkligen saknas i den här filmen. Jag vill inte ha en polisfilm lika extrem som Michael Bays Bad Boys men åtminstone några actionscener som rättfärdigar en speltid på över två timmar. Det kanske bara var jag som var sliten den kvällen men mot slutet av filmen var det svårt för mig att inte gäspa ett par gånger i biosalongen.

Miami Vice

Det som är filmens två stora element är miljön och attityden. Colin Farrell och Jamie Foxx går runt i filmen och agerar precis som om dem äger världen och har full kontroll på allt och alla. Och det funkar bra får jag säga. Deras coola attityd går hand i hand med den miljö som dem befinner sig i runt Miamis nattklubbar och gangstervärld. Farrell och Foxx tillsammans känns som ett stabilt team och ingen av dem dominerar den andre utan dem kompletterar varandra bra och båda har fått lika intressanta karaktärer och engagerande historier utanför jobbet.
Trots detta blev jag lite besviken på Farrells karaktär Sonny Crockett och hans utveckling i filmen. Hans tuffa attityd brister helt när han möter en av dem stora gangsterledarna för organisationen dem försöker nästla sig in i – den vackra Isabella, spelad av kinesiska skådespelerskan Gong Li. Det förklaras aldrig riktigt hur pass hög status Sonny & Tubbs har i poliskåren men jag utgår från att dem hållit på med polisyrket ett bra tag och att då Sonny skulle falla så totalt för denna må vara vackra men potentiellt dödligt farliga Isabella känns lite enkelt och osannolikt. Riskerna med ett sådant förhållande är för stora och det kan inte ha varit första gången dem två hamnat i den situationen.

Jag var förberedd på att det skulle bli en film med mycket dialog. Det som känns lite konstigt är att Sonny och Tubbs arbetar på vice-avdelningen, alltså sedlighetsroteln i Miami, men det är bara filmens inledningsscen som befinner sig i den världen bland nattklubbar och prostituerade. Därefter agerar dem två poliserna som vanliga DEA-snutar på under cover-uppdrag och det förvånade mig.
Men jag är inte besviken. Miljöerna och scenerna i Miami är verkligen underbart komponerade och som enskilda konstverk. När jag satt och försökte summera mina känslor konstaterade jag att även om jag inte känner ett omedelbart sug att se om filmen så hade jag kanske kul och den kändes mycket mer givande än t.ex Mission Impossible 3 och inte lika seg som Superman Returns.


Titel Miami Vice
Originaltitel Miami Vice
Regi Michael Mann
Manus Michael Mann
Skådespelare Colin Farrell, Jamie Foxx, Justin Theroux, Gong Li, Naomi Harris

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Street Kings (2008)

Om man ska gå efter det som händer i filmer från Hollywood, så är inte det största problemet för polisen i USA den organiserade brottsligheten eller gatugängen som slumpmässigt skjuter ner folk. Det...

Film

Skyfall (2012)

James Bond Will Return...Aldrig har de orden varit mera sann än efter Skyfall, den 23e filmen i serien. Det är alltid en speciell känsla att se en bra film, som har något att bevisa och som lyckas...

Film

Hannibal Rising (2007)

En sak som alltid roar filmproducenter i Hollywood är framgångsrika filmserier. Att inte behöva betala någon manusförfattare en förmögenhet för att komma på någon ny, originell idé utan ta ett redan...

Film

Django Unchained (2012)

Quentin Tarantino är en av Hollywoods unika filmskapare som alltid ger sin personliga prägel på de filmer han regisserar eller skriver manus till. Det är alltid något mycket speciellt med hans...

Film

Alexander (2004)

Oliver Stones film Alexander är verkligen en storslagen och onekligen lång film men att kalla den för en episk berättelse eller en mastodont film vore att tillskriva den för stort värde. © Warner...