Men in Black II (2002)

Men In Black II är ett typiskt exempel på en riktigt dålig uppföljare. Uppföljare skall gärna bygga vidare på bra idéer eller använda en bra story och krydda med lite nya element. MIB II gör tvärtom i och med det att dom tvingar sig själva att återföra Tommy Lee Jones i filmen och därefter köra på i samma format som första filmen i hopp om att publiken inte skall märka något och lika den här på samma sätt som då. Tyvärr, det funkar inte alls.

Men In Black II

Det allvarligaste som jag kände genom hela filmen är att det saknas riktig humor och fartfyllda scener som skulle gjort att filmen känns som en rolig bergochdalbana. Här segar den sig fram steg för steg och den får aldrig något riktigt flyt, trots Will Smith. Jag kan teoretiskt sätt förstå varför producenterna anstränger sig för att få tillbaka Tommy Lee Jones i filmen för det är hans scener med Will som är filmens enda höjdpunkter men rent handlingsmässigt blir det för ologiskt.

Tommy Lees agent K gick i pension i slutet av förra filmen då han lämnade över till Wills agent J och Linda Fiorentinos agent L (vart tog hon vägen?). Nu är det J som är bästa MIB-agenten men har svårt att komma överens med sina partners, känner vi igen det från polisfilmer eller? Hotet den här gången består i att en ormliknande varelse kommer till jorden jagandes ett "ljus" för någon underlig anledning och den ende som vet något om ljuset är K.
Så nu måste J hämta K och "deneuralisera" honom för att föra tillbaka hans minne och göra honom till en MIB-agent igen. Detta tar ungefär 45 minuter av filmen (vilket är halva filmens längd!) och det känns verkligen att tiden fram till det bara är en transportsträcka innan filmen egentligen kan sätta igång. Under tiden har Will haft som partner den talande hunden Frank, som var med en stund i MIB 1, och han är kul ibland men inte så här mycket.

Men det finns mer att kritisera med filmen, det är verkligen en film där det negativa överväger det positiva. Filmens skurkar är fullständigt värdelösa. Dels en tvåhövdad utomjording spelad av Johnny Knoxville som tydligen skall vara känd från något program på MTV (tror jag) men som jag inte har en aning om vem det är vilket säkert förstör lite av hans komiska scener för mig. Och det digitala extrahuvudet funkar inte heller, men mer om det sen.
Och superskurken Serleena, slemmig ormvarelse förklädd i Lara Flynn Boyles skepnad. Den kvinnan ser verkligen ut som en vandrande pinne – jag skämtar inte! – och det tycker jag inte är snyggt. Att hon sen inte lyckas göra något vettigt av rollen gör mig bara ännu mer besviken. Jag hade mycket hellre sett Famke Janssen i rollen men å andra sidan är jag glad att hon drog sig ur (pga familjeangelägenheter) och inte behövde medverka i den här floppen.

Men In Black II

Vad är det med Hollywood och digitala CGI-effekter? Det finns en övertro på att vi som publik skall tro att det som syns på duken är realistiskt när det ser så fake ut att det blir löjligt. Filmen inleds med en scen där Serleena förvandlas från ormar till Lara Flynn Boyle för att sedan fortsätta med en scen där Will Smith jagas av en digitalt skapad mask som håller på att äta upp en tunnelbanevagn. Riktigt, riktigt löjligt.
Men sen kommer den värsta scenen i hela filmen. Det är tvåhövdade Knoxville, vars lilla huvud inte funkar för en sekund, som hotas av Serleena genom att hon för in sina ormfingrar i hans öron och sedan vidare genom hans näsa. Det är så överdrivet orealistiskt och dumt att jag inte fattar hur regissören Sonnenfeld kunde tro att vi skulle tycka om det. Och dessa effekter, tvåhuvudet och Serleenas ormfingrar, fortsätter genom filmen och det ser alltid lika dåligt ut. Det känns verkligen att man sitter och tittar på en digitalt skapad effekt och det förstör illusionen.

Och som för att sätta spiken i kistan avslutas filmen på ett helt poänglöst sätt. Efter en hyfsad jakt på ljuset där Will och Tommy Lee räknar ner minuter tills jordens undergång stannar dom plötsligt av i slutet och står och filosoferar i vad som känns som flera minuter. Jag skall inte säga alltför mycket om filmens själva slutscen men det är också en scen där det känns plågsamt stumt och trevande utan flyt över huvudtaget.

Nej, skall jag säga något positivt med Men In Black II så är det samspelet mellan Tommy Lee Jones och Will Smith och Wills singel till filmen – Black Suits Comin' (Nod Ya Head) som funkar fint.
Dom två delarna funkar som det var tänkt men samspelet var lika bra i första Men In Black (se den istället!) och singeln kan man köpa i en skivbutik. Jag kan verkligen inte rekommendera att någon skall se Men In Black II – det är en riktig flopp och onödig uppföljare.


Titel Men in Black 2
Originaltitel Men in Black II
Regi Barry Sonnenfeld
Manus Robert Gordon, Barry Fanaro
Skådespelare Will Smith, Tommy Lee Jones, Lara Flynn Boyle, Johnny Knoxville, Rosario Dawson, Tony Shalhoub, Rip Torn

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Suicide Squad (2016)

DC kämpar vidare för att skapa deras egen "cinematic universe", och ta in på Marvels försprång. Den här gången med en mycket varierad grupp brottslingar, som mer eller mindre frivilligt, ska hjälpa...

Film

Wild Wild West (1999)

Detta måste vara, och är otvivelaktigt, sommarens mest utskällda film. Varenda kritiker som sett, och kanske även utan att ha sett den, har högljutt sagt hur urusel filmen är. Så med det i ryggen är det...

Film

Walking Tall (2004)

Frasen BASED ON A TRUE STORY brukar alltid ha en avskräckande effekt på mig. Den tyder ofta på att filmen är en amerikansk TV-film om en ensamstående mamma i förorten som blir av med sitt jobb eller...

Film

Under Belägring (1992)

Under Belägring är överraskande bra och helt klart Steven Seagals bästa film. Filmen har en klar Die Hard-känsla och är spännande genom hela filmen. Handlingen fungerar också bra även om den kanske...

Film

Space Cowboys (2000)

En ganska charmig film med Clint Eastwood och Tommy Lee Jones som båda fortfarande kan medverka i actionfilmer utan att det känns fel och passar alltså bra i en film som här där man dels spelar på...

Film

Independence Day (1996)

Förväntningarna var naturligtvis stora inför den här filmen efter den stora uppmärksamhet som den fick innan premiären. Och det var skönt att konstatera att den faktiskt var riktigt bra och...

Film

I Robot (2004)

Filmen I, Robot är ungefär den typ av science fiction film som jag hade hoppats att Men In Black II skulle vara. Will Smith i en spännande film med extraordinära inslag, robotar istället för...