Kickboxer Vengeance (2016)

Säga vad man vill om Jean-Claude Van Damme, men han var en karismatisk actionskådespelare när han kom fram på 80-talet.
Hans charm och karisma var det som gjorde honom till stjärna och lyfte i övrigt ganska mediokra kampsports-filmer till sevärda filmer.
Tyvärr har Alain Moussi inte något av det och det gör Kickboxer Vengeance till en ointressant actionfilm.

Kickboxer Vengeance

Historien följer originalhistorien ganska väl, men med några förändringar som är både intressanta men också olyckliga.
Jag tycker det är ett dåligt val att starta filmen med att visa Kurt Sloane, som försöker smyga sig in i gruppen som följer den stora kämpen Tong Po, för att på det viset hämnas hans bror Eric. Det berättargreppet gör dock att, om jag inte kände till den första filmen, hade jag haft svårt att följa med och framför allt engagera mig i historien. Eftersom det berättas i flashback, tar det tid innan vi förstår varför Kurt vill komma nära Tong Po, och jag tycker det var mera effektivt med en linjär berättelse.
Jag är också inte glad över att dem väljer att döda hans bror. Just det att kamperna slutar i dödsfall tycker jag var att gå över gränsen på ett onödigt sätt. Det var bättre i första filmen där hans bror "bara" blev förlamad och även om kamperna var våldsamma var det något som man kunde förhålla sig till på ett lite mera logiskt sätt.

Den som gör störst intryck på mig i Kickboxer Vengeance är Dave Bautista, i rollen som Tong Po. Han är inte direkt någon stor skådespelare, men lyckas balansera gränsen mellan grym skurk och respektingivande karaktär. För filmen är det dock olyckligt att vi inte får se varför han ska vara en hotfull karaktär. Det vet vi inte förrän vi ser hur han behandlar Kurts bror, och eftersom Dave Bautista, tack vare roller i filmer som Guardians of the Galaxy och Spectre, blivit ett relativt välkänt namn så är jag mera positivt inställd till honom än till Kurt.
Det gör att jag har ett positivt syn på honom från början, och tycker att Kurts agerande är negativt och han blir till en dålig karaktär.
Kanske kunde Bautista gjort mera med sin roll, för att inte bara vara ett hotfullt spöke som visar upp sig då och då, men nu skulle ju inte filmen handla om honom heller.

Kickboxer Vengeance

Mentor till Kurt är ingen mindre än Jean-Claude Van Damme. Jag är glad att dem inte försökte göra någon krystat med att han skulle vara samma karaktär som i den första filmen, men samtidigt tycker jag inte att Van Damme tillförde särskilt mycket till filmen. Han kunde fortfarande göra några sparkar, men åren börjar ta ut sin rätt på honom och han känns inte lika karismatisk längre som han gjorde i sina unga dagar.

Kickboxer Vengeance är en acceptabel för vad den är, en kampsportsfilm med en personlig hämndhistoria, med en blek huvudrollskaraktär och oengagerande historia. Det kunde blivit så mycket bättre.


Titel Kickboxer Vengeance
Originaltitel Kickboxer Vengeance
Regi John Stockwell
Manus Jim McGrath
Skådespelare Alain Moussi, Dave Bautista, Jean-Claude Van Damme, Gina Carano

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Spectre (2015)

Daniel Craig är tillbaka som James Bond och, i alla fall för oss i biosalongen, är det mer och mer som känns igen från de tidigare Bondfilmerna nu.Jag sitter också med en känsla av att Spectres...

Film

Univeral Soldier: The Return (1999)

Filmen Universal Soldier: the return är, förstås, baserad på Universal Soldier som kom ut 1992. Usch så besviken man kan bli. Första filmen var ju faktiskt både spännande och hade en någorlunda...

Film

Universal Soldier (1992)

Filmer med Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren brukar ju vara lagom underhållande men ändå inte ha så särskilt mycket till handling. Det brukar vara sparkar och slag kryddat med explosioner och...

Film

The Order (2002)

Van Damme i riddarfilmen The Order? Nej, men filmomslaget kan få en att tro det, och att därför välja bort filmen. Jag skulle dock rekommendera er att ändå välja bort filmen, för det är ingen bra...