Justice League (2017)

Justice League samlar några av de största superhjältarna från DC, för att tillsammans stoppa den onda Steppenwolf som kommit ner för att erövra jorden.
Spännande, men det mest intressanta och spännande med filmen är, tyvärr som så ofta förr, vad som hänt bakom kulisserna och spekulationer på vad det kunde ha blivit, i stället för den ganska osammanhängande historia som vi fick presenterat.

Justice League

Efter Batman v Superman befinner vi oss i en värld utan Superman, men med Batman och Wonder Woman som gör sitt bästa för att stoppa bankrånare och andra skurkar från stadens medborgare.
Livet går vidare, men under ytan bubblar rädslan för vad som ska komma nästa gång och vilka monster som kan dyka upp för att förgöra världen igen.
Plötsligt dyker ett monster upp, med horn i pannan och med ett uppdrag att samla tre stora lådor "Motherboxes", som tillsammans har kraften att göra Steppenwolf till världens mäktigaste man - och bereda plats till en ännu större härskare, den mystiska Darkseid...
Ganska snart inser den nyligen bildade gruppen Justice League, att för att ha möjlighet att stoppa hotet krävs det krafter som är större än hela den gruppen superhjältar - de måste slå sina huvuden ihop och med förenade krafter återuppliva Superman - men kommer han att vara samma godhjärtade man som han tidigare var?

Jag förstår inte riktigt hur DC tänker...
När de väljer att lägga så mycket pengar (300 miljoner dollar) och har ambition om att skapa ett filmuniversum som ska kunna matcha Marvels framgångsrika koncept - varför gör man inte sin hemläxa och förbereder sig ordentligt? De försöker ta genvägen till målet och hoppar helt enkelt över grundstenarna, som Marvel gjorde så fint med att bygga upp hela deras universum från botten. De startade med att först släppa en handfull solo-filmer, och först därefter smyga in hänvisningar och kopplingar till något större - i de nu klassiska "end credits scenes". Först när grunden var lagd och publiken själva kunde pussla ihop bitarna och börja ana vad det skulle leda till - kom höjdpunkten med The Avengers, som mycket riktigt slog rekord och blev både en perfekt slutpunkt för första delen ("phase 1") samt ett effektivt avstamp på nästa del i filmserien.
Men DC väljer som sagt, att ta genvägen och förlita sig på att publiken känner till karaktärerna, och går därför direkt på slutpunkten med att först smygstarta med Batman v Superman och kort därefter släppa deras egen team-film med den här Justice League. Det är mycket märkligt och gör att även de mest trogna fans av de här berömda superhjältarna måste känna sig lite stulna på karamellen. Det hade varit mycket mera effektfullt om DC inte hade stressat och varit så desperata, utan fortsatt i samma stil som Man of Steel, med att därefter ge Wonder Woman sin solo-film och därefter Batman för att ge en bättre presentation av de olika superhjältarna och ge dem tid till att utvecklas och presenteras ordentligt.
Det är mycket frustrerande när de i dialog hänvisar till olika historier och bakgrunder till de nya karaktärerna, som vi i publiken aldrig fått sett. Det förstärker den olustiga känslan av att DC och Warner Bros. tar några genvägar som säkert kommer att göra mera skada än nytta.

Finns det då inget bra att säga om filmen? Jo, det gör det absolut.
Generellt sätt var det en positiv upplevelse i biografen, och jag kände mig underhållen av filmen. Det har säkert något att göra med att jag blev så besviken på Batman v Superman, så mina förväntningar var extremt låga.
Dessutom har jag inte fångats av några av filmens trailers. Underligt, eftersom det brukar vara en av de få saker som DC gör riktigt bra - de är experter på att marknadsföra och klippa trailers till sina filmer, så det känns som att se en 2 minuters riktigt bra actionfilm. Här var det bara en massa olika förvirrande actionscener och data-animerade flygande monster som blandades ihop, utan att riktigt berätta något om filmen och som inte sa något om varför jag skulle se filmen. Att det också var en helt data-animerad skurk, gjorde att jag fick dåliga deja-vu minnen från Doomsday i Batman v Superman, och var nervös för att hela slutet bara skulle kännas som ett dåligt PlayStation-spel...

Justice League

Det som räddar filmen från ett totalt misslyckande är filmens skådespelare. Säga vad man vill, men både Ben Affleck och Henry Cavill är perfekta i sina roller som Batman och Superman, och jag hoppas verkligen att de får, och vill, fortsätta och utveckla sina karaktärer ytterligare i deras egna solo-filmer. Jag blev också mycket överraskad och glad över att de lyckades göra Superman till en bättre karaktär än han var i Batman v Superman. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som är annorlunda den här gången, men jag fick en ro i magen när han återvänder och han känns mera säker i sin roll. Tyvärr är jag inte så imponerad av manusarbetet i filmen, så jag har svårt att tro att det har att göra med folket bakom kameran, så kanske det bara är Henry Cavill som är mera säker i sin roll.
Vad gäller de andra karaktärerna så fungerar dem som förväntat. Jag har aldrig varit särskilt glad för Gal Gadot som Wonder Woman, men det är inget direkt fel med hennes rolltolkning. Det samma med Ezra Miller och Jason Momoa som nya karaktärer. De gör det dem ska, gör inget fel men känns heller inte som något som räddar filmen.
Störst, och mest oväntad, effekt är Cyborg som faktiskt lyckas gestalta en karaktär med både själ och hjärta. Man kan känna hans smärta och plågor med att vara skapad utan hans egen vilja, och att hans superkrafter mest är en förbannelse för honom.
Men, tyvärr, som förväntat fungerar Steppenwolf inte särskilt bra som filmens skurk. Jag vet inte varför det var nödvändigt att göra honom 100% data-animerad? Kunde man inte använda smink och därmed få mera känsla av skådespelaren som gestaltar honom? Jag vet inte, men det känns aldrig särskilt hotfullt i hans scener, och jag kunde aldrig riktigt engagera mig i hans försök att fånga de tre Motherboxes.

Som sagt är det mest intressanta och spännande vad som hände bakom kameran - och alla intriger och desperata åtgärder för att pussla ihop något som faktiskt kunde visas som en hel historia.
Som alla säkert känner till var regissören Zack Snyder tvungen att lämna filmen kort före avslutad inspelning, efter en tragedi i familjen, och Joss Whedon tog över och avslutade inspelningen, efter några reshoots och genomarbetande av filmens manus.
Dessutom visade det sig att Henry Cavill redan gått vidare och lagt sig till med en kraftig mustasch, för hans karaktär i 6e Mission Impossible-filmen, och när de inte gav honom lov till att raka av mustaschen innebar det att Warner Bros tvingades till att digitalt manipulera några av scenerna med Superman, vilket är orsaken till att hans ansikte ser mycket märkligt ut i några scener...
Allt det här gör att hela filmen får en känsla av osammanhängande visioner och att det verkligen inte känns som ett genomarbetat verk.


Titel Justice League
Originaltitel Justice League
Regi Zack Snyder
Manus Chris Terrio, Joss Whedon
Skådespelare Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Suicide Squad (2016)

DC kämpar vidare för att skapa deras egen "cinematic universe", och ta in på Marvels försprång. Den här gången med en mycket varierad grupp brottslingar, som mer eller mindre frivilligt, ska hjälpa...

Film

Superman Returns (2006)

Bryan Singers nya Superman Returns är seeeg! Det har tagit mycket svett och tårar – och ett antal turer i Hollywood men efter nästan 20 års frånvaro är Stålmannen nu tillbaka på bio. Jag hade synd...

Film

Shakespeare in Love (1998)

Nu har jag fått se 1999-års stora Oscarvinnare: Shakespeare in Love. Jag antar att det var oundvikligt så nu är det gjort. Och jag ser redan fram emot nu på tisdag då jag får chans att se den en...

Film

Pearl Harbor (2001)

7 december 1941 väcktes Amerika när Pearl Harbor anfölls av japanerna och andra världskriget hann ifatt amerikanarna som tills dess allmänt ansett det kriget som Europas problem. 3 000 soldaters liv...

Film

Fast & Furious 6 (2013)

Jag gillade verkligen Fast Five, och såg fram till ännu ett hög-oktanigt äventyr med Vin Diesel, Dwayne Johnson och alla de andra. Gänget är tillbaka igen, men tyvärr försvinner magin halvvägt in i...

Film

Batman Begins (2005)

Batman börjar om år 2005 och det är en mäktig comeback han gör, mörkrets riddare. Och jag har väntat tålmodigt sedan han tvingades gömma sig under en sten efter den katastrofala Batman & Robin. En...