John Wick 2 (2017)

Keanu Reeves är tillbaka som den närmast övermänskliga lönnmördaren John Wick.
Och han är fortfarande arg och ute efter hämnd.

John Wick 2

John Wick 2 startar närmast direkt där den första filmen slutade, och John Wick fortsätter sin mördarjakt - den här gången gäller det inte hans lilla valp utan det startar med att han vill ha sin kära bil tillbaka.
Men även om de flesta känner till legenden om John Wick är det svårt att övertala skurkar att snällt lämna tillbaka det - så det blir ordentlig blodspill kombinerat med mängder av krockar och biljakter innan lugnet åter lägger sig, för en stund.

I motsats till första filmen gäller hämndmotivet den här gången inte hans lilla valp. John Wick har fått sig en ny hund, och den här gången lyckas den hålla sig vid liv till sista rutan - trots att den kommer i närheten när hela huset exploderar.
Den här gången är hämndmotivet personligt för John Wick, och går tillbaka till hans legendariska och - för oss i publiken - mystiska bakgrund. John har en skuld att betala, och det leder honom bara längre och längre ner i hämnd-spiralen. En spiral som följs med vapen och dödande utan någon ände.

Jag var lagom positiv till första John Wick. Inte någon fantastisk eller revolutionerande originell film, men som ändå hade något speciellt värde - inte minst var det kul att se Keanu Reeves i en actionroll igen, och i en roll där han verkade bry sig och inte bara spelade på rutin.
Men här kommer rutinen verkligen i förarsätet - både för Keanu och för resten av de inblandade. Det känns inte riktigt som någon ansträngt sig för att skapa något originellt, utan bara kör vidare på ångorna från första filmen, och det är som om både karaktärerna i filmen men också alla bakom kameran blivit sålda på legenden om John Wick och därför tror att det räcker med att Keanu Reeves går runt i sin kostym och stup i kvarten stöter på skurkar som måste dödas på ett närmast balett- eller kampsport-liknande sätt. När det görs med lagom mått och på ett välgjort sätt så kan det vara mycket effektivt - t.ex. i Equilibrium, men här blir det väldigt fort bara upprepande och ordentligt långtråkigt. Speciellt som John Wick agerar som en superhjälte och helt oförstörbar. Jag köper att han är en vältränad lönnmördare och extremt erfaren med vapen, men nästan varje skjutepisod kommer efter att en skurk skjutit efter honom, men missat. Det kan vara otur en gång, men när det händer nästan varje gång, känns det som bevis för den trötts klichén med att skurkarna i filmen aldrig kan träffa sitt mål - inte ens när John Wick är helt oförberedd på att skottet ska komma.

John Wick 2

Jag köpte aldrig John Wicks hämndmotiv. I första filmen var det välgjort och hade en bakgrund som jag kunde köpa - med att han ska hämnas inbrottet i hans hem och mordet på hans hund.
Här är det lite diffust och närmast löjligt eftersom bakgrunden är någon ologisk teori om att om han utför uppdraget, är han död - men om han inte utför uppdraget, är han död. Slött skrivet.

Filmens skurk spelas av den italienska skådespelaren Riccardo Scamarcio. Han var ok i sin roll, men personligen hade jag hellre sett Peter Stormare fortsätta från filmens inledning.
Han var dock bättre än Laurence Fishburne som, precis som Keanu Reeves, gick på autopilot och inte kändes som att hans roll hörde ihop med resten av filmens karaktärer. Jag vet inte om det var ett krav för att han skulle ta rollen, men hans monologer och agerande kändes mycket annorlunda än resten av filmens karaktärer och dialog.

Det är fortfarande kul att se Keanu Reeves i en actionroll - men jag hoppas att han anstränger sig mera i nästa film.
Och att dem ger honom ett bättre motiv till att hämnas, så jag kan känna mig mera engagerad i att följa honom på hans resa.


Titel John Wick 2
Originaltitel John Wick 2
Regi Chad Stahelski
Manus Derek Kolstad
Skådespelare Keanu Reeves, Common, Laurence Fishburne, Riccardo Scamarcio, Ruby Rose, John Leguizamo, Ian McShane, Peter Stormare

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

The Matrix (1999)

NEOWhat is The Matrix? TRINITYIt´s the question that drives us. Så kan man sammanfatta Matrix. Att försöka förklara handlingen i filmen är svårt - alltför svårt. Den är så komplicerad och...

Film

Street Kings (2008)

Om man ska gå efter det som händer i filmer från Hollywood, så är inte det största problemet för polisen i USA den organiserade brottsligheten eller gatugängen som slumpmässigt skjuter ner folk. Det...

Film

Mission Impossible III (2006)

Tom Cruise är ute på ännu ett omöjligt uppdrag. Men den här gången ska han inte stoppa någon NOC-lista eller ett dödligt virus utan nu är det mer personligt. Och jag frågar varför? Vad hände med...

Film

Constantine (2005)

Knappt har Keanu Reeves hunnit rädda världen i den digitala Matrixvärlden förrän det är dags igen, nu i kamp mot självaste Satan och allt han kan hitta på. Som tur är så behöver Keanu i alla fall...