Iron Man 3 (2013)

Marvel skapade något unikt i filmhistorien med The Avengers, en superhjälte-film som föregicks av ett antal enskilda superhjälte-filmer innan de alla förenades i den storslagna, och mycket inkomstbringande, filmen. Nu ska allting starta om på nytt och som första steg i "Avengers: Phase 2" kommer här Iron Man 3. Tyvärr är det med en känsla av att det kan vara sista filmen i Iron Man-serien, och dessutom den sämsta av de tre.

Iron Man 3

Den tredje filmen utspelar sig, helt riktigt, efter händelserna i The Avengers. Man kunde tro att Tony Stark skulle förhålla sig lite nonchalant över det, eller utnyttja händelserna och hans roll i superhjälte-teamet för att få publicitet och folks (gärna unga kvinnors) uppskattning. Men vi får snabbt klart för oss att det har påverkat han mycket mer än vad han själv kan hantera. Tony kan inte sova längre, och försöker arbeta för att dämpa ångestattackerna som kommer när han tänker på vad som hände, och hur nära döden han var i slutet av filmen när han drogs med ut i yttre dimensionen.
Allt detta gör honom mer sårbar än tidigare, och han försöker också formulera sina känslor för Pepper Potts - vilket samtidigt gör henne till en uppenbar måltavla för terroristers anfall på Iron Man. Och en sådan terrorist visar sig i form av The Mandarin, en kuslig kopia av Usama Bin Ladin. Han lyckas utföra några fruktansvärda terrorbombningar - skoningslösa, kraftfulla och utan nämnvärda spår efter sig.
När The Madarins terrordåd drabbar Happy, Tony Starks tidigare livvakt, blir det personligt och Tony utmanar terrorledaren officielt - vilket leder till farliga konsekvenser och en utveckling som inte ens Iron Man kan klara av på egen hand.

Filmen börjar mycket bra, och det är härligt att känna att det finns en mycket allvarlig och mörk känsla över filmen. Jag hade hört rykten om att det kan vara den sista filmen i filmserien, och jag fick en liknande känsla som när jag såg sista Batman-filmen, The Dark Knight Rises, där filmen som enskild film lider av långsamt tempo och dåligt manus men när man ser den i sammanhanget och som en avslutande del av en stor filmtrilogi, faller allt på plats och det blir storartat. Det fick jag känsla av med Iron Man 3, och jag gillade verkligen upplägget med att ge Iron Man en personlig koppling och motivation när The Mandarins bomber leder till hans f.d. väns allvarliga skador. Som så ofta förr, är det något personligt som ska till för att superhjältarna ska engagera sig ordentligt och, som han själv säger i filmen, nu handlar det om ren och skär hämnd!
Det var en härlig känsla och jag kunde acceptera några av de lite tveksamma delar i inledningen, och rollprestationer som inte alltid höll hela vägen. Den känslan försvann tyvärr abrupt och sorgligt i en scen. Jag vill inte säga för mycket, men alla som sett filmen kan säkert gissa vilken scen och avslöjande jag tänker på. Nu känner jag inte till så mycket om seriehistorien bakom Iron Man, men jag hade i alla fall inte sett den vändningen komma, och jag kunde tyvärr inte acceptera det. Det gjorde filmen osannolik och för löjlig för att jag skulle kunna ta den på allvar längre.

Iron Man 3

Det är inte för att huvudrollsinnehavaren Robert Downey Jr inte försöker. Han är med i nästan varje scen, och ger allt för att spela de olika versionerna av Tony Stark på bästa sätt - både som kvinnokarl med ett oförstörbart självförtroende, superhjälten som talar med sin tänkande dator Jarvis, eller hans bästa prestation som den plågade ensamvargen som brottas med sitt förflutna och svåra ångestattacker. Robert Downey Jr gör vad han kan, och det är helt klart han som bär filmen. Hans charm och engagemang räddar filmen från att glida över till ointressant och långtråkig, men den blir tyvärr aldrig särskilt spännande - efter att jag tappat förtroendet ungefär halvvägs genom filmen.

Filmens stora problem är att den tappar fokus med filmens skurkar.
Ben Kingsley är imponerande som The Mandarin, och det är härligt (om man kan tillåta sig att säga något sådan) att se hans rollprestation som terroristledaren, men filmens andra skurkar är tyvärr mera av en osannolik natur som bara finns i tecknade serier och sagorna. Även om Iron Man inte räknas som helt verklighetstrogen eller realistisk, med en man som bygger en robotdräkt och flyger runt och räddar världen, fanns det i de två första filmerna något påtagligt och handfast som vi i publiken kunde relatera till. När de här i tredje filmen inför ett element med närmast utomjordiska egenskaper, förloras den kontakten - och det gör filmen än mer ointressant för mig.

Jag vill inte säga för mycket om avslutningen av filmen, men den lägger - tyvärr - inte upp till en fjärde film, och jag har svårt att se hur de ska knyta det samman med de andra superhjältarnas filmer inför nästa Avengers.
Iron Man är en häftig superhjälte, och Robert Downey Jr är full av charm och karisma, men tyvärr är den här filmen den svagaste i filmserien.


Titel Iron Man 3
Originaltitel Iron Man 3
Regi Shane Black
Manus Drew Pearce, Shane Black
Skådespelare Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Ben Kingsley

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

The Jungle Book (2016)

Djungelboken är baserad på en roman av Rudyard Kipling.Jag tänkte det var bäst att nämna det, eftersom dem flesta nog inte känner till det, utan endast känner till historien från Disneys klassiska...

Film

The Royal Tenenbaums (2001)

I The Royal Tenenbaums spelar Gene Hackman en odräglig far som, efter flera års frånvaro, plötsligt dyker upp i sin familjs liv igen. Han lurar i familjen att han bara har en kort tid kvar att leva...

Film

Species (1995)

Historien om utomjordingen Sil är faktiskt överraskande bra. Jag hade inga stora förhoppningar innan jag såg filmen så det kanske hjälpte. Själva idén med att få svar på de meddelanden som skickas ut...

Film

Shakespeare in Love (1998)

Nu har jag fått se 1999-års stora Oscarvinnare: Shakespeare in Love. Jag antar att det var oundvikligt så nu är det gjort. Och jag ser redan fram emot nu på tisdag då jag får chans att se den en...

Film

Seven (1995)

Den erfarne polisen Somerset är på väg att pensionera sig. Det sista han får i uppdrag innan pensionen är att lära upp nykomlingen David Mills. Det blir inget rutinfall dem får ta hand om. En...