Inside Man (2006)

Inside Man är en typisk film där innehållet är mycket bättre än slutresultatet och man undrar verkligen varför det inte blev bättre än så här. Det är inte direkt dåligt men ingen höjdare heller utan verkligen ett typexempel på en "betyg 3 film".

Inside Man

För handlingen är inte så märkvärdig. Ett typiskt scenario med ett välplanerat bankrån som utvecklar sig till något helt annat. Det blir till ett gisslandrama som blir till ett spel där det handlar om att hela tiden försöka komma på vad som är slutmålet med hela kuppen.
Och sen mot slutet så avslöjas allting och det blir ingen stor förlösande scen utan en högst vardaglig händelse och som speglar filmen i stort.

Det är så att komponenterna är bättre än resultatet. Bra regissör, Spike Lee, som borde kunnat göra något bättre än detta om han verkligen brann för ämnet - kanske gjorde han det bara för pengar? Stora prisbelönta skådespelare som Denzel Washington och Jodie Foster i märkligt anonyma och enkla roller som dem kan göra i sömnen. Det är egentligen bara Clive Owen som imponerar på mig och det gör han med sin röst som är perfekt för den här typen av dialogdriven film. Han har en röst med mycket auktoritet och kraft som charmar mig i publiken och gör att jag gärna följer med honom på resan genom filmen.

Men det är en ointressant film. Inget överraskar särskilt mycket och inte så mycket som det borde göra. Först verkar det som om filmen handlar om ett välplanerat bankrån men när det visar sig bara vara en täckmantel känns allt ganska meningslöst. Jag gillar inte att bli lurad som publik och speciellt inte om jag inte blir erbjuden något bättre i ersättning.


Titel Inside Man
Originaltitel Inside Man
Regi Spike Lee
Manus Russell Gewirtz
Skådespelare Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Willem Dafoe

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

King Arthur (2004)

Det är nära till hands att tro att projektet med King Arthur kom till som en reaktion efter framgången med Sagan om Ringen men sanningen är att filmen har mer gemensamt med filmen som för...

Film

American Gangster (2007)

En av de riktigt stora polisthrillers från 90-talet är Heat, med Robert DeNiro och Al Pacino, i regi av Michael Mann. Nu kommer en ny film i samma anda, med Oscarsbelönade skådespelarna Denzel...