Hannibal Rising (2007)

En sak som alltid roar filmproducenter i Hollywood är framgångsrika filmserier. Att inte behöva betala någon manusförfattare en förmögenhet för att komma på någon ny, originell idé utan ta ett redan framgångsrikt koncept och sedan spinna vidare på den.
Man skulle kunna tro att dom hamnar i en återvändsgränd när en saga eller livshistoria berättats till slutet men inte. George Lucas skapade nästan en ny filmgenre med sina nya Star Wars filmer, filmer som kallades "prequel", alltså historier som utspelar sig före den historia vi redan känner till. Och producenterna gnuggade händerna - äntligen ett nytt sätt att förlänga en filmserie, genom att gå bakåt istället för framåt.

Hannibal Rising

I vissa fall fungerar det bra och ger verkligen mervärde till filmserien men lika ofta är det ett desperat försök att hålla liv i en döende filmserie. Det senaste tydligt desperata exemplet är Hannibal Rising: En film som ska berätta historien Hannibal 'the Cannibal' Lecters barndom och hur han kunde växa upp till det monster vi känner honom som i Anthony Hopkins skepnad.

Genom dom tidigare tre (eller fyra) filmerna: Silence of the Lambs; Hannibal & Red Dragon; har vi fått små pusselbitar till hans bakgrund och jag har inte känt att det finns något behov av att fokusera så fullständigt på barndomen som dom gjort här. Det är en sak att ge bitar av barndomen i samband med berättandet av en annan historia men att bygga en helt ny film på det kräver att det finns något nytt och intressant att tillföra. Filmen måste kunna stå på egna ben och det gör verkligen inte Hannibal Rising.

Hannibal Rising

Jag kan direkt säga att jag inte gillade filmen, så är det klart redan från början. Men det beror inte bara på att filmen känns överflödig utan vad som är värre är att den inte verkar höra samman alls med dom andra. Förutom namnet Hannibal Lecter så är det inget som känns bekant med karaktären och jag har väldigt svårt att tro på att det är samma karaktär som Anthony Hopkins spelade.
Kanske inser dom det också för plötsligt introduceras Hannibals enda kvarvarande släkting, som visar sig vara japanska och som ibland går upp på vinden och ber till en stor samurajrustning. En detalj i filmen som jag är övertygad om bara lagts in så att Hannibal ska kunna plocka ner hans ansiktsmask och på så vis likna den Hannibal vi känner till. Det fungerar inte.

Hannibal Rising

Hannibal spelas här av en, för mig okänd, fransk skådespelare. Dem flesta av skådespelarna är okända ansikten, förutom Rhys Ifans och Gong Li, som verkligen gör märkliga yrkesval nu. Hon har haft en lång och framgångsrik filmkarriär i Asien men verkar nu vilja avsluta karriären med några inkomstrika roller i USA. Men hon borde kunna välja bättre filmer? Först Miami Vice och sedan Hannibal Rising?!

Filmen försöker göra spänning av att visa övergången från litet oskyldigt barn till blodtörstigt monster som Hannibal genomgår men det ligger en sådan desperat känsla över hela projektet att jag inte tror på historien. Det känns inte som att det handlar om samma karaktär och när filmen i sig inte är särskilt läskig går det inte att vara annat än besviiken.


Titel Ondskan Vaknar
Originaltitel Hannibal Rising
Regi Peter Webber
Manus Thomas Harris
Skådespelare Gaspard Ulliel, Li Gong, Dominic West, Rhys Ifans

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Red Dragon (2002)

Något undanskymd har det kommit ytterligare en film i serien om kanske vår tids mest älskade filmmonster, seriemördaren och kannibalen dr Hannibal Lecter. 1986 kom den allra första filmen om dr...

Film

Miami Vice (2006)

En av dem största TV-deckarna på 80-talet var Miami Vice, med dess glassiga stil och coola snutpar i form av Don Johnson och Philip Michael Thomas och det är en av dessa TV-serier som fått...

Film

Hannibal (2001)

Efter tio år är filmhistoriens mest intelligenta monster tillbaka på bioduken. Dr Hannibal Lecter lämnade biopubliken och Clarice Starling med ett vänligt samtal och har sedan dess varit oanträffbar tills nu...