Fredagen den 13e (1980)

Fredagen den 13e del 1 har ju blivit nästan klassisk eftersom den faktiskt inte innehåller den karaktär som blivit synonym för hela filmserien - nämligen seriemördaren Jason Voorhees.

Fredagen den 13e

© Paramount Pictures

Hoppas att jag inte förstör hela filmen för tittaren men mördaren i filmen är nämligen Jasons mor, Mrs Voorhees, vilket kom som en total överraskning och faktiskt gav filmen en behövlig statushöjning och höjde den från att bara vara en enkel skräckfilm med klichéhandling.

Men filmen är en mycket bra skräckis även om den kanske inte är något mästerverk eller i samma klass som Halloween. Grundhandlingen om den unga Jason som drunknar och där hans mor kräver hämnd fungerar mycket bra och skådespelerskan, Betsy Palmer, gör sin roll mycket bra. Kanske kan man klaga lite på de övriga skådespelarna som tyvärr passar mycket bra in i stereotypen för en skräckskådis men det kanske mest beror på sättet som deras roller var skrivna.

Fredagen den 13e

© Paramount Pictures

Lite kul är det också att se filmstjärnan Kevin Bacon i en av sina första roller. Redan här var han mycket bra.

En sen kväll är nog filmen lagom läskig och skrämmande. Klart godkänd som start på ett mycket populär filmserie.


Titel Fredagen den 13e
Originaltitel Friday the 13th
Regi Sean S. Cunningham
Manus Victor Miller
Skådespelare Betsy Palmer, Adrienne King, Kevin Bacon, Ari Lehman

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

R I P D (2013)

Det snällaste man kan säga om RIPD, är att det är en dålig mib kopia. Men den mest ärliga beskrivningen av filmen är att det är en dåligt sammansatt historia som inte kan få de olika delarna att...

Film

Hollow Man (2000)

På uppdrag från den amerikanska armén arbetar det unga geniet Sebastian Caine och hans forskarteam med att ta fram ett medel som gör människor och djur osynliga. Men när de till slut lyckas väljer Caine...