Fjorton Suger (2004)

Ungdomsfilmen Fjorton Suger är i mångt och mycket en kopia av filmen Hipp Hipp Hora som kom förra sommaren. Skillnaden är så hårfin att det faktiskt ibland är svårt att hålla isär historierna och speciellt nu några dagar efteråt när jag försöker minnas filmen.

Fjorton Suger

© Sonet Film

Grundhistorien till filmen är i alla fall att en ung tjej går på en vild fest och där blir sexuellt utnyttjad. I Hipp Hipp Hora blev den berusade och medvetslösa tjejen fotograferad på ett förnedrande sätt. I Fjorton Suger blir tjejen våldtagen i ett rum under festen av en kille. Historien blir mer gripande och påtaglig i Fjorton Suger eftersom den påverkar vardagsfamiljen (mamma, pappa, son och dotter) lite mer i skymundan och det är bara brodern som egentligen anar vad som hände men som inte kan tala med sin syster om det.
Det hela skildras försiktigt och på ett realistiskt sätt där mycket av "dialogen" verkar ske inom karaktärerna och deras tankar. Jag som publik kunde förstå hur dom tänkte och vad som gör att det blir stelt mellan personerna.

Mycket av förtjänsten att skapa den här effekten för mig kan tillskrivas skådespelarna och det faktum att dom är okända hela bunten. Det finns inte någon Björn Kjellman som stjäl uppmärksamhet och, vad som känns viktigare, dom spelar på ett sätt som känns mer äkta och naturligt än skådespelarna i Hipp Hipp Hora som agerade likt skolpjäser och mer stelt och repeterat.

Det känns inte som om filmen lämnar något chockerande avtryck på mig men det beror nog mest på att det känns som att filmen skildrar ungdomars vardag och festande på ett naturligt och äkta sätt och därför inte lägger på några extra effekter eller scener för att upplysa publiken. Det är så här det ser ut helt enkelt.

Tyvärr så har inte filmen samma budget eller kända skådespelare som Hipp Hipp Hora så jag tror nog att Fjorton Suger kommer att försvinna i skuggan av den filmen men jag tycker absolut att det här är den bättre ungdomsfilmen av dem båda.


Titel Fjorton Suger
Regi Filippa Freijd, Martin Jern, Emil Larsson, Henrik Norrthon
Manus Martin Jern
Skådespelare Elin Ahlberg, Jesper Fridh, Andreas Karoliussen, Björn Månsson, Catherine Jeppsson, Jörgen Düberg

 

 

Läs mera här