Evolution (2001)

Mystiska saker börjar hända när en meteorit från yttre rymden slår ner någonstans på jorden. Två collegeprofessorer börjar undersöka fyndet men knuffas snabbt därifrån av hemlighetsfulla och skumma militärmän som så ofta dyker upp vid sådana här tillfällen. De båda professorerna, Dr Ira Kane (David Duchovny) och Dr Harry Block (Orlando Jones), ger dock inte upp utan får reda på mer och mer och inser vilken fara som nu landat på jorden och växer fortare och fortare.

Evolution

© DreamWorks Pictures

Ivan Reitmans komedi Evolution med David Duchovny och Julianne Moore i huvudrollerna är både rolig och innehåller mycket speciella monster men ändå är det inte någon helt underbar komedi.

Man får tacksamt nog känslan av kombinationen av Ghostbusters och Arkiv X som fungerar bra för en film med en sådan här intressant handling. Tyvärr så känns det inte som om man gjort något riktigt bra av idén med rymdvarelser med en ökad evolution, mer än att få möjlighet att skapa mer och mer egendomliga flugor och monster.

Skådespelarna gör, tacksamt nog, inte några allvarliga försök till att göra sina karaktärer trovärdiga. Det hade inte passat sig i en sådan här film. David Duchovny gör i stort sett samma roll här som han gjorde i Arkiv X och efter många, många avsnitt under åren så kommer det inte som en överraskning för oss att han känns bekant i den roll han gör här. Hans torra humor fungerar fint. Resten av skådespelarteamet gör sina roller som förväntat utan att riktigt glänsa. Sean William Scott gör återigen en skruvad tonåring som han gjort i de flesta av senare års collegekomedier även om han i den här filmen är något mer normal än tidigare, Julianne Moore känns inte riktigt hemma i sin roll som den snubblande tjejen i gänget och jag hade hellre sett någon annan i den rollen. Orlando Jones livar upp filmen och har många bra oneliners även om jag inte har en aning om vem han är. Kanske är han en känd komiker i USA, men jag känner inte alls till honom.

Evolution

© DreamWorks Pictures

Inledningsvis fruktade jag att det skulle bli för mycket dataanimerade monster som skulle se för overkligt och tillkonstlat ut men sedan insåg jag att det knappast skulle kunna gå att göra det på något annat sätt för att skildra rymdvarelserna. Fördelen med den här filmens monster är att de inte har några scener med interaktivitet med de verkliga skådespelarna vilket gör att illusionen fungerar bättre. Det är sällan som jag är nöjd med moderna filmers dataeffekter men när det görs så pass extremt och uppenbart overkligt som i Evolution så fungerar det bättre.

Det skall kanske sägas att den känsla som jag tog med mig från biosalongen efter filmen var att jag fick en stark lust att se om de båda Ghostbusters-filmerna.


Titel Evolution
Originaltitel Evolution
Regi Ivan Reitman
Manus David Diamond, David Weissman, Don Jakoby
Skådespelare David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones, Seann William Scott, Ted Levine, Dan Aykroyd

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Hannibal (2001)

Efter tio år är filmhistoriens mest intelligenta monster tillbaka på bioduken. Dr Hannibal Lecter lämnade biopubliken och Clarice Starling med ett vänligt samtal och har sedan dess varit oanträffbar tills nu...

Film

Arkiv X: Fight the Future (1998)

Det här var i stort sett vad man kunde förvänta sig av en långfilm baserad på TV-serien Arkiv X. Den innehåller både rymdvarelser, en handling som för Mulder och Scully runt om i världen och en...

Film

Arkiv X: I Want To Believe (2008)

Arkiv X var en av de mest framgångsrika, eller I alla fall mest intressanta TVserierna på 90-talet. Jag var aldrig ett stort fan, men såg det ibland och tyckte om de flesta avsnitten. Och jag tyckte...