Cloverfield (2008)

Intresset runt filmen Cloverfield har varit helt extremt och nådde höjder som vi aldrig sett tidigare. Så är det trist att filmen visade sig vara en riktig besvikelse - i alla fall enligt mig.

Cloverfield

© Paramount Pictures

Filmen Cloverfield kommer säkert att dela publiken i två grupper; jag kan inte se att det går på något annat sätt. Det positiva med filmen är att den påverkar alla som ser den. Det är kanske int en film för alla och envar, men du kan vara säker på att alla som ser den kommer att ha en åsikt om den.

Den speciella och unika filmstilen, med att ha hela filmen filmad från en handhållen kamera ger den en speciell stil, som tidigare mest gjorts känd av The Blair Witch Project för et par år sedan. Då var det flera som applåderade den nya stilen att filma men jag måste säga att det inte är något för mig. Jag kan inte klara de skakiga bilderna på filmen. Det är inte så att jag blir fysiskt illamående, eller sjösjuk, men den filmstilen går mot vad jag tycker är härligt med filmkonsten. Jag älskar att se vackert iscensatta bilder och beundrar regissörer som verkligen kan måla en bild och skapa vackra bilder till publiken.
Den här stilen är för rå och jag blir inte illamående, jag blir irriterad och ser det som en förolämpning av mitt estetiska sinne.

Cloverfield

© Paramount Pictures

Med det sagt måste jag säga, att jag hade stora problem med filmens idé. Den marknadsförs som en monsterfilm, men det speciella med Cloverfield är att du nästan aldrig får se själva monstret. Hela filmen upplevs och filmas med personerna i centrum, och naturligtvis kan man förstå att de är för rädda till att fokusera på och få bra bilder på ett stort monster (man kan också fråga sig varför någon vettig människa skulle fortsätta gå runt och filma mitt i kaoset?). För mig som älskar riktiga Hollywood monsterfilmer, hade jag mycket hellre velat ha en lite mera standard-Godzilla-rulle än vad det blev nu.
Jag vet att många älskar den originella stilen, och samma människor påpekar också att man faktiskt får se monstret i några scener, men när jag ska se en monsterfilm förväntar jag mig mycket mer än det.

Som ved de flesta filmer antar jag att det beror mycket på vad du förväntar dig. Själv väntade jag mig mycket mera, men på grund av begränsad budget blev det inte någon film för mig, och jag kan inte riktigt rekommendera den till andra med samma filmsmak som mig eftersom stil och idé går mot vad jag anser är god filmskapande.


Titel Cloverfield
Originaltitel Cloverfield
Regi Matt Reeves
Manus Drew Goddard
Skådespelare Lizzy Caplan, Jessica Lucas, T.J. Miller, Michael Stahl-David, Mike Vogel

 

 

Läs mera här

Related Articles