Catwoman (2004)

Jag hade tänkt börja recensionen med en grabbig kommentar om att "det är åtminstone trevligt att se Halle Berry smyga runt i läder (hö hö hö)" men den sorgliga sanningen är att filmen fungerar inte ens på det grundläggande planet.

Catwoman

© Warner Bros

För enkelhetens skull kan jag ju då börja min kritik med just kostymen. Att ha Halle Berry i en kattliknande läderkostym låter ju perfekt och det funkade onekligen för Michelle Pfeiffer i Batman Återkomsten men vad som gått snett här är att den är för sexistiskt och opraktiskt gjord. Pfeiffers kostym såg verkligen egengjord ut men ändå funktionell och nästan praktisk. Halle Berrys läderbyxor med BH med noggrant designade rivmärken på benen har en för uppenbar sexig design som gör att jag inte kan tänka mig hur Catwoman känner sig bekväm i den dressen.
Den löjligaste detaljen är dock ändå masken som gör huvudet högre och närmast oproportionerlig med kroppen och förstärker den löjliga looken. Nåväl, nu var det ju filmen och inte "filmaffischen" jag skulle recensera. För den intresserade kan jag bara konstatera att jag blev mycket mer imponerad av den läderdress hon hade i mitten av filmen med läderjacka och med vanlig mask istället för hela huvan.

Tyvärr är filmen lika dålig som alla säger. Den är helt enkelt så dålig att den inte ens är löjligt dålig och intressant att se av den anledningen – den är så ointressant, långtråkig och patetiskt misslyckad att jag som publik känner mig lurad och det handlar verkligen om bortslösade pengar och tid.

Skillnaden från t.ex Batman Återkomsten är att Catwoman inte heter Selina Kyle privat utan Patience Phillips och spelas nu av mörkhyade Halle Berry. Detta förklaras med att det i historien finns många olika kattkvinnor och det kan jag köpa. Det som jag känner är ett stort problem med filmens handling och struktur är att den lägger för stor vikt vid den fysiska förvandlingen från människa till katt och filmen tappar all trovärdighet den hade i och med det. Den aspekt som fungerar bäst i filmen är den grundläggande brottshandlingen som leder fram till Halles förvandling till Catwoman. Patience jobbar som designer på ett läkemedelsföretag som tagit fram en ny föryngringskräm men som naturligtvis har hemska bieffekter som ingen vill få avslöjat och som ledningen är villig att ta till extrema metoder för att dölja. Det är en kliché med maktkamp i toppen på läkemedelsföretag men jag tycker ändå att det finns en liten spänning dold någonstans. Tyvärr försvinner mycket av spänningen när högsta chefen spelas av Lambert Wilson som gjorde den stele Merovingian i The Matrix Reloaded (och Revolutions) och som till fru har Sharon Stone som inte ger något särskilt engagerat intryck, hon skrattar hela vägen till banken som man brukar säga.

Catwoman

© Warner Bros

Intrycket från Catwoman är ändå att själva filmen skulle kanske kunna funka om det bara funnits bättre kunskap bakom kameran. Alla actionscener är mycket dåligt filmade med för snabba klipp och Halle Berry lyckas aldrig sälja in sig som actionhjälte på samma sätt hon faktiskt gjorde i Die Another Day. Det känns som en mycket pinsam roll och som jag som publik aldrig tar på allvar.
Jag måste dock påpeka ytterligare en sak som jag avskyr med filmen – digital double. Den nya digitala tekniken har gett Hollywood möjligheten att ersätta skådespelare med digitala stuntmän och skapa närmast perfekta kopior i actionscener men jag köper det inte! Det funkade i första Spider-Man men här blir det bara pannkaka. Jag börjar förstå varför skådespelare ofta säger att dom vill göra sina egna stuntscener så att publiken ska kunna se och tro att det är skådespelarna i actionscenerna. När det är en digital double känner jag mig dubbelt lurad eftersom det inte ens är en riktig stuntscen och figuren på duken har ingen trovärdighet alls.

Det enda positiva jag kan konstatera med Catwoman är att utan Halle Berry utan med en mer anonym skådespelerska som Ashley Judd i huvudrollen hade detta mycket väl kunnat bli senare års största flopp, värre än Pluto Nash.


Titel Catwoman
Originaltitel Catwoman
Regi Pitof
Manus John Brancato, Michael Ferris, John Rogers
Skådespelare Halle Berry, Benjamin Bratt, Sharon Stone, Lambert Wilson

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

X-Men: The Last Stand (2006)

Den sista filmen i X-Men trilogin har mycket passande fått undertiteln The Last Stand, för detta handlar verkligen om den sista striden. Det är dags för mutanterna att välja sida och förbereda sig...

Film

X-Men (2000)

Traditionen att försöka föra över serietidningarnas häftiga superhjältar till TV och biofilmer har pågått en längre tid men försöken har lett till vissa nederlag och i vissa fall rena katastrofer. De senaste...

Film

Swordfish (2001)

I actionthrillern Swordfish spelar Hugh Jackman Stanley, en känd datahackare som nu tvingats lägga av efter hot från polisen att kasta honom i fängelse om han så mycket som rör en dator igen. Han...