Cast Away (2000)

Filmen visar vad som händer om en man som är totalt besatt av tid och lever och dör efter klockan kraschar med sitt plan och blir fast på en öde ö i fyra år med endast en vollyboll som enda sällskap.

Cast Away

© Twentieth Century Fox

Tyvärr är det några stora "grundfel" med den här filmen. För det första är det inte något unikt eller originellt scenario. Kanske har man inte sett det skildrat på just det här sättet förut men vi har nu blivit ganska välinformerade om de olika sätt och metoder som man kan använda sig av för att t ex få till en eldstad med en pinne och lite fnöske. Så det är väldigt få av de saker som Tom Hanks gör på ön som är särskilt häpnadsväckande eller intressanta i det längre perspektivet. Sedan, eftersom han är där helt själv, så är det mycket av filmen som är helt tyst och det dröjer ganska lång tid innan han kommer på att börja föra dialog med vollybollen Wilson. Det funkar bättre än jag hade väntat mig men det blir ändå ganska enformigt och lite småtråkigt att inte få höra hans reaktioner och tankar utan man är utlämnad till enbart hans ansiktuttryck och kroppsspråk.
Dessutom är det en synnerligen förutsägbar film. Saker kan inte gå på så väldigt många olika sätt och man bjuds inte på några egentliga överraskningar utan man sitter mest i biofåtöljen och ser allt hända men med endast ett svagt intresse och utan någon egentlig spänning alls.

Cast Away

© Twentieth Century Fox

Tom Hanks är som vanligt bra i rollen och han har inga problem med att spela dessa lite mer krävande roller än andra romantiska komedier som han också gjort men det kändes som om det var en film och en roll som gjordes för att fiska hem pris och nomineringar till Oscar. Det känns som en film för filmkritiker mer än för biopubliken. Men samtidigt kan man lite på Robert Zemeckis för även om han kanske inte gör de bästa och mest underhållande filmerna så gör han dem bra och det är inte några hafsverk.

Men historien är synnerligen förutsägbar och i slutet också väldigt smörig och tårdrypande vilket blir för mycket för mig. En sådan här film motiverar inte en speltid på över 2 timmar. Då kräver jag lite mer filmupplevelse för de pengarna.


Titel Cast Away
Originaltitel Cast Away
Regi Robert Zemeckis
Manus William Broyles Jr
Skådespelare Tom Hanks, Helen Hunt

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Vad kvinnor vill ha (2000)

Vad kvinnor vill ha är en komedi där Mel Gibson spelar en reklamkille som, inledningsvis, har en mycket skev kvinnosyn - så skev att alla i publiken redan vet hur filmen kommer att sluta. Denna...

Film

Polarexpressen (2004)

Lagom före jul kommer en tillrättalagd, sockersöt julsaga vid namn Polarexpressen. Det sägs att den är baserad på en populär barnbok av Chris Van Allsburg men jag har aldrig hört talas om boken,...

Film

Da Vinci Koden (2005)

Den följer boken mycket strikt men tar lite genvägar här och där och för att verkligen kunna uppskatta filmen så måste man nog ha läst boken. Jag var med en kompis och såg filmen och han hade också...