Casanova (2005)

Vår svenske senaste mästerregissör, Lasse Hallström, är tillbaka med en ny storfilm efter Ciderhusreglerna och Chocolat. Den här gången tar han sig an legenden om kvinnotjusaren Casanova, i hunken Heath Ledgers gestalt.

Casanova

© Touchstone Pictures

Just det här med legenden ställer jag mig frågande till. Visst har jag hört talas om Casanova men att som här framställa honom som en karaktär liknande Robin Hood känns olustigt. Speciellt som hela filmen går ut på att Casanova ska få lägra kvinna efter kvinna och på det sättet bli någon slags hjälte bland kvinnorna.

Det är också mycket svårt att förstå hur Casanova ena stunden kan vara den mest välkända mannen i Venedig och alla kvinnor springer efter honom och i nästa stund är det ingen som känner till hur han ser ut och Heath kan köra den ganska uttjatade förklädningsplojen med att låtsas vara någon annan och tala om Casanova i tredje person.

Casanova

© Touchstone Pictures

Det hela är fruktansvärt ologiskt och samtidigt mycket oengagerande. Jag kan inte bry mig om eller tycka det är särskilt underhållande att se Casanova desperat försöka hålla två romanser och damer i luften utan att dem kommer på sanningen. Det är dels osmakligt men framförallt väldigt förutsägbart och långtråkigt.

Det hjälper inte heller att skådespelarna gör så dåligt intryck. Lena Olin är med för att hennes man står bakom kameran, Jeremy Irons gör ytterligare en skurkroll och skrattar hela vägen till banken. Och Heath Ledger känns inte direkt trovärdig i rollen utan ger just intrycket av att vara en sminkad Hollywoodstjärna i löjliga kläder och fånig peruk. Det finns inget spår av samma karisma som han visade i Patrioten eller framförallt En Riddares Historia.

Casanova är en mycket oengagerande, stel historia i en kostym som inte passar den. Lasse Hallström är säkert en duktig regissör men jag tycker att merparten av hans filmer i Hollywood varit förutsägbara sömnpiller och det här är den värsta av dem alla.


Titel Casanova
Originaltitel Casanova
Regi Lasse Hallström
Manus Kimberly Simi
Skådespelare Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Patrioten (2000)

Roland Emmerich tar revanch efter nedelaget med Godzilla genom att ge sig på att berätta en historia om frihetskamp och krydda det med storslagna scener med både romantik, humor och blodig och...

Film

Die Hard: Hämningslöst (1995)

Har Ni sett Die Hard 2: Die Harder och tyckt "Vad är detta? Bara samma historia en gång till?" och istället vill se något lite annorlunda? Då skulle jag, lite oväntat kanske, vilja rekommendera Die...

Film

Chocolat (2000)

Ibland kan det vara tacksamt att en film är precis som man anade att den skulle vara. En sådan film är Lasse Hallströms Chocolat. Redan innan jag såg den hade jag en känsla av att den skulle vara...