Blade Trinity (2004)

Blade 1 var en mycket lyckad actionfilm baserad på en relativt okänd serietidningsfigur men som i Wesley Snipes skepnad fick publikens uppmärksamhet och gjorde filmen så framgångsrik att den fick en uppföljare. Blade 2 hade god hjälp av en erfaren och kompetent regissör som kunde hantera mediet och göra en underhållande uppföljare som byggde på och förbättrade vad som redan fanns att jobba med. Går det att göra det ännu bättre en tredje gång? Det är vad dom har försökt med i och med Blade Trinity.

Blade Trinity

© New Line Cinema

Så hur ökar man insatsen och ger vampyrjägaren något ännu värre att jaga? Jo, genom att väcka till liv den ultimata vampyren – Greve Dracula själv. Nog för att jag inser att en film baserad på en serietidningsfigur knappast kan förväntas vara realistisk men det känns ändå som att dom klev över en gräns och det blev en märklig blandning av fiction och skröna som inte fungerade tillfredsställande.

Även vid dom två tidigare filmerna så hade jag först en skeptisk känsla men undan för undan så vanns jag över och blev övertygad om filmens kvalitéer. Här skedde aldrig det utan jag fastnade i det skeptiska läget och Blade Trinity lyckades aldrig riktigt vinna mitt förtroende. Det kändes som att det saknades en riktig själ eller drivkraft i filmen och den gick bara på tomgång.

Blade Trinity

© New Line Cinema

Wesley Snipes har alltid spelat över gränsen med sin tuffa attityd och extremt tillgjorda röst men det har ändå funkat i filmens stil och handling. Här finns inte tillräckligt att backa upp den tillgjorda känslan med och därför känns Snipes karaktär bara löjlig och inte tuff. Det är en skör balansgång och tyvärr faller han den här gången.

Blade backas upp av ett nytt gäng vampyrjägare, likt dom han hade med sig i Blade 2. Och den här gången är det lite större namn han får med sig, Ryan Reynolds och sexiga Jessica Biel kan nog sälja lite biljetter, men deras karaktärer kommer aldrig riktigt in i seriens stil.

Det känns konstigt att skälla på manuset eftersom det är skrivet av David Goyer som också skrev dom två första filmerna men jag tror nog att han skulle ha hållit sig borta från dels den alltför välkända sägnen om Dracula och sen även från att regissera utan lämnat över det till någon regissör med lite mer personlig och originell visuell stil. Bildmässigt känns Blade Trinity ganska anonym och det stämmer inte överens med dom två tidigare filmerna.

Blade Trinity

© New Line Cinema

Man kan hävda att Dracula och vampyrer är samma sak och att går det att göra film om vampyrer så borde det gå att göra film om Dracula men det känns som att man blandar äpplen och päron. Dracula är en så pass välkänd karaktär att dom flesta har sin egen bild av hur han ska se ut och agera och därför hade det varit bättre om Goyer använt en "vanlig" över-vampyr för sin film. Dracula som karaktär är alltför personlig för att kunna användas hur som helst.
Dessutom gillar jag inte alls hur han gestaltas av en fotomodell snygg, muskulös kille. Det känns väldigt fel och ointressant.

I många intervjuer säger Goyer att under arbetet med Blade 2 så var han ofta orolig för när det var dags att göra uppföljaren för han visste inte hur han skulle kunna överträffa den filmen. Nu kan vi konstatera att det klarade han inte.


Titel Blade Trinity
Originaltitel Blade Trinity
Regi David S. Goyer
Manus David S. Goyer
Skådespelare Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Dominic Purcell, Jessica Biel, Ryan Reynolds, Parker Posey

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

R I P D (2013)

Det snällaste man kan säga om RIPD, är att det är en dålig mib kopia. Men den mest ärliga beskrivningen av filmen är att det är en dåligt sammansatt historia som inte kan få de olika delarna att...

Film

X-Men Origins Wolverine (2009)

Efter en framgångsrik trilogi som startade den nya trenden med superhjältefilmer var det ganska naturligt att ge den intressantaste och häftigaste karaktären sin egen film. Tyvärr blev X-Men...

Film

Texas Chainsaw Massacre (2003)

Det kom många hårda ord och känslor i gungning när det blev officiellt klart att en nyinspelning av den klassiska rysaren Motorsågsmassakern skulle filmas - och med Michael Bay bakom kameran. Ett...

Film

Blade 2 (2002)

Wesley Snipes är tillbaka i Blade 2 - uppföljaren till vampyractionrysaren Blade. Och jag kan klart säga att såg man, och framför allt gillade den filmen, så kommer man att ha en toppenkväll med att...