Djävulen och jag (2000)

Harold Ramis komedi Djävulen och jag är ingen film man ser för handlingens skull. Den är framförallt en serie sketcher.

Djävulen och jag

© Twentieth Century Fox

Handlingen är i alla fall att Elliot Richards, spelad av Brendan Fraser, arbetar inom datasupporten på ett stort företag. Ideligen försöker han bli kompis med sina kollegor men förstår inte deras pikar om att han skall lämna dem ifred. Hans allra högsta önskan är att hans drömtjej Alison skall fatta tycke för honom, eller åtminstone veta att han existerar. Som en händelse dyker Satan själv upp och erbjuder honom sju önskningar i utbyte mot hans själ. Han skriver på det omfattande kontraktet och börjar sedan avverka önskningarna en efter en.

Och det är här som filmen sätter fart. Fram tills nu har den varit lite trevande och de skämt som finns, Elliots tafatthet och oförmåga att förstå att hans kollegor inte vill ha med honom att göra, fungerar inte särskilt bra, och jag var orolig att filmen skulle fortsätta på det viset tills slutet. Men det är först i sketcherna, eller önskningarna, som Brendan Fraser får briljera och spela ut på ett helt vansinnigt roligt sätt. Handlingsmässigt går det ut på att Djävulen ger Elliot hans önskningar men skruvar till det lite på ett sätt som han inte hade tänkt sig. Hon är ju ändå en djävul. Det är därför som han när han önskar bli rik och mäktig förvandlas till mexikansk knarkkung. Det fortsätter sedan och blir bara galnare och bättre för varje försök som Elliot gör.

Djävulen och jag

© Twentieth Century Fox

Brendan Fraser är perfekt här. Elizabeth Hurley är inte lika bra men förstör inte filmen. Hennes främsta plus i filmen är hennes klänningar, henne brittiska röst och manuset som innehåller många roliga små engelska ord.

Men som jag fruktade så tappar filmen fart i slutet när det hela skall knytas ihop på något hyfsat vettigt sätt. Det funkar inte riktigt och drar ner tempot och festligheten. Lite Hollywoodromantik har man också fått in även om det inte är exakt den förväntade.

Filmen är ändå rolig och Brendan Fraser är precis så galen och fantastisk som rollen kräver. Det är verkligen hans film.


Titel Djävulen och jag
Originaltitel Bedazzled
Regi Harold Ramis
Manus Larry Gelbart, Harold Ramis, Peter Tolan
Skådespelare Brendan Fraser, Elizabeth Hurley, Frances O'Connor, Orlando Jones, Paul Adelstein, Toby Huss

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Mumien Återkomsten (2001)

Två saker slår mig när jag tänker på Mumien - Återkomsten, uppföljaren till 1999 års Mumien. För det första så blev jag den här gången inte så irriterad på de dåliga digitala animationerna eftersom dem här...

Film

Mumien (1999)

En överstepräst i det forna Egypten döms till det grymmaste straffet, Horn-Dai. Han blir levande mumifierad och får en förbannelse på sig. Han är fördömd både i det här livet och i nästa....