Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Äntligen är filmen här, som alla film- och serieälskare väntat på : Batman mot Superman.
Men var det värt väntan?

batman-v-superman

© Warner Bros. Pictures

Låt oss starta med det positiva: Ben Affleck är perfekt som Batman och det är tydligt att han tagit uppdraget på allvar.
Affleck är också utan tvekan den som fått mest kritik och hårda ord sedan det avslöjades att Warner Bros valt honom som nästa skådespelare att bära masken och manteln.
Han hade mest att förlora och därför känns det skönt att se att han påtagit sig rollen seriöst, både fysiskt och känslomässigt.
Jag är imponerad.

batman-v-superman-1

© Warner Bros. Pictures

Också Alfred fungerar fint.
Jeremy Irons ger samma tyngd och har erfarenhet på samma sätt som Michael Caine gjorde i Christopher Nolans Batman-trilogi.
Faktiskt fungerar alla Batman-element riktigt bra i filmen, och är ett tecken på att tyvärr är Superman riktigt svår att göra trovärdig och intressant på film.

För det beror inte på Henry Cavill.
Han gör så gott han kan i rollen, och är charmig och helylle-amerikansk som han ska vara, men utan att vara en Christopher Reeve-kopia som Brandon Routh i Superman Returns.
Cavill gör rollen till sin egen, och jag hade önskat att han hade fått chansen till en helt egen film i stället för att bli till en sidofigur till Batman i filmen som i största delen var en trailer till Justice League.
Jag gillade Cavills scener ihop med Amy Adams Lois Lane. De hade god kemi tillsammans, och scenerna i början av filmen där vi fick se deras privatliv tillsammans i lägenheten och deras vardag ihop kändes äkta och trovärdig på ett bra sätt – långt från dem övernaturliga och storslagna scenerna med Superman. Igen, om Warner Bros ha de hunnit göra en Man of Steel 2 kunde vi fått flera intressanta scener från Daily Planet och en historia mera i stil med Lois & Clark serien, som fokuserade på Clark Kent och inte helt så mycket på hans alter ego.
Jag vet inte om det är pga den stigande tröttheten på alla superhjältar (tack Marvel för det...) men det är tydligt att det är mcket svårt att göra övernaturliga hjältar som Superman till intressanta och spännande filmer. Just på grund av att han är övernaturlig och gudalik så är det mycket svårt att skapa spännande och engagerande historier, utan att ta till nödlösningar och att uppfinna monster som kräver stora mängder CGI-effekter och som ännu mera förstör realismen som eventuellt lyckats byggas upp.
Just därför kommer det aldrig att finnas någon bättre Superman än Christopher Reeve. Han var som född att spela rollen och jag har svårt att tro det kommer att komma någon ny skådespelare som kan klara att axla manteln och det ikoniska S på bröstet.

Ett annat stort frågetecken ända sedan det presenterades var Jesse Eisenberg som Lex Luthor.
Jag kan inte säga att jag är imponerad över hans rolltolkning, men han kändes tack och lov stabil i rollen och gjorde den till en version av dagens moderna nyrika unga finansmän som plötsligt fått mängder med pengar och nästan inte vet vad han ska göra härnäst. Han använder samma rollstil som i The Social Network, och det är lätt att få tankarna till en version av Mark Zuckerberg när han går lös i sitt speciella skådespeleri. Men, i stil med Ben Affleck, tar Jesse Eisenberg rollen på allvar och därför känns det inte så pinsamt som jag fruktade när jag först fick höra att det var han som fått rollen.

Jag bör nog också säga några ord om Gal Gadot som den andra övermänskliga superhjälten – nämligen Wonder Woman.
Jag har personligen inte någon särskilt stor kännedom om henne som seriefigur och därmed gjorde det inte så stort intryck på mig, men när det nu är sagt så tyckte jag att hon kändes stabil i rollen och gav tillräcklig med pondus för att stå stadigt på benen i dem ganska få scenerna som hon var med i.
Om det är tillräckligt för att jag ska vara intresserad av att se en film helt med henne i, är jag dock tveksam till...

batman-v-superman-2

© Warner Bros. Pictures

Just det här med ytterligare filmer är en mycket känslig – men viktig – faktor när det gäller uppfattningen av Batman v Superman.
Att den har undertiteln Dawn of Justice är ingen slump, och det blir tyvärr plågsamt tydligt i filmens andra del, när allting hastigt och (o)lustigt stressar upp för att införa mera och mera ledtrådar och cameos som inte har någonting att göra med själva filmen utan som endast har till uppgift att leda till kommande filmer och till Justice League.
Naturligtvis är jag inte så blåögd att jag inte kan se att Warner Bros och DC var tvungna att göra något för att försöka hindra Marvels dominans, men det betyder inte att jag int kan se problem med filmen.

Marvel har haft ett årtionde och många filmer att bygga upp deras filmuniversum, och det känns som att DC här försöker komma i kapp och stressar för att få in allt i en film...

Det känns tyvärr som att filmen är kluven, och jag misstänker att det beror på att det har varit flera kreativa personer inne och haft fingrarna i manuset. Huvudansvaret för manus är delat mellan Chris Terrio och David S. Goyer. Och jag tror att det är Chris Terrio som skrivit inledningen på filmen, och delarna med Bruce Wayne som har en helt annan och lågmäld stil än dem andra delarna som jag tror är skrivna av David S. Goyer (som tidigare skrivit bl.a. Blade-filmerna) och som är gjorda som mera klassiska serietidningsfilmer.
Och det är tyvärr den sista delen av filmen som inte fungerar alls…

Hade filmen bara fokuserat på den ideologiska konflikten mellan Batmans lite mera brutala syn på rättvisa och hantering av brottslingar och Supermans mera godtrogna förhoppning, och haft hela filmen till att bygga upp konflikten stegvis så hade den slutliga fighten blivit mycket mera trovärdig och effektfull.
Jag saknar ordentlig motivation här och det gör kampen tyvärr väldigt ensidig och inte till det som jag hade förväntat mig.
Och den själva fysiska kampen var heller inte så intressant… Det går ju inte att förneka att logiskt så finns det ju ingen möjlighet för Batman att vinna över Superman, och det vet dem själva också – så därför blir det aldrig en rättvis kamp. En ytterligare anledning till att kampen blir ganska ointressant och överflödig är, att dem redan där har början ge ledtrådar och introduktion till Justice League, genom att presentera mera och mera med Wonder Woman och även kort presenterat några av dem andra medlemmarna, som t.ex. Jason Momoas Aquaman. Jag ska inte säga för mycket om hur dem introduceras, men det känns påtvingat och inte ett dugg naturligt.

Ytterligare ett viktigt element i filmen, som tyvärr avslöjades alldeles för tydligt i en av filmens trailers, är Doomsday. Normalt hade det varit en stor spoiler, men hans del i filmen avslöjades tyvärr i en av de svagare trailers till filmen, och om jag hade fått välja, hade jag hellre sparat Doomsday till en annan film. Som sagt vill dem pressa för mycket in i en och samma film, vilket gör att det känns stressat och pressat.
Om jag hade fått välja, skulle den här filmen enbart handlat om Batman och Supermans konflikt, och sedan infört Doomsday i nästa Superman-film, som uppföljare till Man of Steel, och där hade det passat mycket bättre att införa Wonder Woman och leda in till Justice League.
Det var ett stort misstag att göra det redan i den här filmen och skulle, precis som i första Iron Man, bara lagts till som en extra scen efter eftertexterna utan att ha så stor del i filmens handling och avslutning.

Jag är inte besviken, eftersom jag hade ganska klar uppfattning om problemen redan innan (också tack vare den tyvärr svaga trailern som släpptes) men jag är ärligt talat orolig för kommande DC-filmer och Justice League. Det går inte att förneka att Zack Snyder gör visuellt mycket snygga filmer, men han är inte tillräckligt bra på att hantera manus och är ingen historieberättare på det sätt som krävs.

Tro mig, jag ville verkligen älska den här filmen, men mitt samvete och logiskt tänkande gör att jag tvingas vara ärlig och se dem problem som finns med filmen – och som är så tydliga att det inte går att blunda för.


Titel Batman v Superman
Originaltitel Batman v Superman: Dawn of Justice
Regi Zack Snyder
Manus Chris Terrio, David S. Goyer
Skådespelare Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Justice League (2017)

Justice League samlar några av de största superhjältarna från DC, för att tillsammans stoppa den onda Steppenwolf som kommit ner för att erövra jorden. Spännande, men det mest intressanta och...

Film

Suicide Squad (2016)

DC kämpar vidare för att skapa deras egen "cinematic universe", och ta in på Marvels försprång. Den här gången med en mycket varierad grupp brottslingar, som mer eller mindre frivilligt, ska hjälpa...

Film

Now You See Me (2013)

Trolleri och magi är något fascinerande och när man kan kombinera det med en historia om bankrån och spektakulära kupper borde det ju bli en succé. Det fungerar - nästan... © Summit Entertainment Now You...

Film

The Matrix (1999)

NEOWhat is The Matrix? TRINITYIt´s the question that drives us. Så kan man sammanfatta Matrix. Att försöka förklara handlingen i filmen är svårt - alltför svårt. Den är så komplicerad och...

Film

Superman Returns (2006)

Bryan Singers nya Superman Returns är seeeg! Det har tagit mycket svett och tårar – och ett antal turer i Hollywood men efter nästan 20 års frånvaro är Stålmannen nu tillbaka på bio. Jag hade synd...

Film

Shakespeare in Love (1998)

Nu har jag fått se 1999-års stora Oscarvinnare: Shakespeare in Love. Jag antar att det var oundvikligt så nu är det gjort. Och jag ser redan fram emot nu på tisdag då jag får chans att se den en...

Film

Pearl Harbor (2001)

7 december 1941 väcktes Amerika när Pearl Harbor anfölls av japanerna och andra världskriget hann ifatt amerikanarna som tills dess allmänt ansett det kriget som Europas problem. 3 000 soldaters liv...

Film

Mission Impossible III (2006)

Tom Cruise är ute på ännu ett omöjligt uppdrag. Men den här gången ska han inte stoppa någon NOC-lista eller ett dödligt virus utan nu är det mer personligt. Och jag frågar varför? Vad hände med...