Batman Begins (2005)

Batman börjar om år 2005 och det är en mäktig comeback han gör, mörkrets riddare. Och jag har väntat tålmodigt sedan han tvingades gömma sig under en sten efter den katastrofala Batman & Robin. En superhjälte utan superkrafter förtjänar en bättre behandling än så och det får han nu.

Batman Begins

© Warner Bros

Batman Begins är återigen en av dessa filmer som berättar om hur hjälten blev just hjälte och var han fick sina krafter ifrån. Jag börjar ärligt talat bli ganska trött på det, just eftersom man alltid känner på sig att en uppföljare är på gång redan innan första filmen fått premiär, men samtidigt görs det såhär bra så är det mer av "akademisk" betydelse. Batman är också intressant eftersom han i princip är den ende hjälten i serietidningsvärlden utan superkrafter, och därför är det ganska intressant att få veta hur han kom att lära sig alla hemligheter och knep som gjort honom till bovarnas skräck.
Problemet med sådana här ursprungshistorier är att det jag tycker är mest underhållande är när hjälten är färdigutvecklad och får visa vad han går för. Vägen fram dit känns mest som en transportsträcka och det är då tur att dem feta actionscenerna som kommer verkligen var värda att vänta på. Det är inte alla filmer som lyckas med det...

En tydlig skillnad mellan denna Batman och dom tidigare är att Batman och Bruce Wayne tillåts få mer utrymme. Förut har regissören gått mer efter principen "less is more" och hållit både Batman och Bruce under mycket strama tyglar vilket gjort att den karaktären helt blivit överspelad av dom färgstarka skurkarna. Här är det verkligen Batman/Bruce Wayne som står i fokus och det märks.

Batman Begins

© Warner Bros

Filmen börjar med en ganska lång och omfattande tydlig redogörelse för hur sagan om Batman egentligen började. Allt från hans första möte med dom skräckinjagande fladdermössen, vidare till den traumatiska kvällen när en simpel rånare skjuter hans föräldrar i en gränd, och som sedan leder till att Bruce hamnar där vi först möter honom - i ett fängelse i Asien.
Jag ska erkänna att jag inte var jätteförtjust i att få hela bakgrundshistorien berättad så ingående men jag är villig att svälja det när det leder fram till något bra i slutet. Det finns lite negativa aspekter med att behöva sitta igenom hela bakgrundshistorien utan att få särskilt mycket action av det men det betalar sig på slutet eftersom vi då känner till mannen bakom masken och vet vad som krävs för att göra det han gör och även hur Bruce gått till väga för att skaffa sig kunskapen och verktygen för att bli Batman.

Christian Bale fyller verkligen ut den mörka kostymen och gör ett bra jobb men jag hade ändå svårt att acceptera den mycket märkligt mörka rösten som han fått. Den är lite för mörk och tillgjord för att det ska kännas naturligt och det stör faktiskt helhetsintrycket.
Men på samma gång är det vissa effekter med rösten som träffar rätt. Eftersom rösten förmodligen är digitalt manipulerad så var det lätt för regissören Christopher Nolan att lägga till en extra effekt på nyckelscenerna, som filmens avslutning:
Gordon: I never thanked you.
Batman: And you'll never have to.
där Batmans replik är extra mörk och stark vilket ger en extra härlig avslutning på filmen.
Men generellt sätt så blir det lite för mycket när alla Batmans repliker är manipulerade för att låta extra dova. Michael Keatons Batman hade också en mörk röst men inte så extremt förändrad som Bales.

Batman Begins

© Warner Bros

Alla dom stora skådespelarna gör ett bra jobb (när gjorde Morgan Freeman ett dåligt jobb senast?) men jag tycker ändå att det känns märkligt med att ha en Oscarsbelönad A-skådespelare som Morgan Freeman i en Q-liknande roll eller att Gary Oldman för en gångs skull spelar en helschysst polis. Jag har svårt att helt se dom som Fox och Gordon och deras stjärnglans bländar deras karaktärer kan man säga.

Men två stycken som verkligen förtjänar ett eget omdöme, den ena positivt och den andre negativt, är filmens egentliga skurkar.
Tom Wilkinson, känd från t.ex Allt eller inget och Patrioten, gör ett tämligen förvirrat intryck som Gotham Citys maffiaboss. Han spelar över och jag har svårt att känna någon riktig hotbild från honom.
Det gäller däremot inte filmens större ärkeskurk, Scarecrow "Fågelskrämman". Han spelas av Cillian Murphy och där kan man verkligen snacka om en krypande läskig karaktär. Han är så slemmig och obehaglig som advokat att jag funderar på om han inte är mer skrämmande så än med sin speciella mask på?

Och stackars Liam Neeson. Han verkar ha blivit typecastad i rollen som den äldre, vise läraren som tar sig an den ena ynglingen efter den andre. Naturligtvis har han rösten för det och han träffar perfekt varje replik och fyller sin karaktär med visdom och respekt men det känns ändå som om han spelar på rutin och det blir ganska ointressant.
Jag tycker dock att han passar bättre här än i Kingdom of Heaven, där han spelar nästan exakt samma roll som mästare. Men jag antar att det är en smaksak och i slutändan så var jag mycket mer intresserad av handlingen i Batman Begins än Kingdom... så det påverkar säkert mitt intryck av Neesons karaktär.

Som sagt så handlar filmen om Batmans ursprung och eftersom filmen är så totalt fokuserad på det så har själva hotbilden mot Gotham City och Batmans uppdrag fått spela andrafiol och det är knappt att jag minns vad det handlade om, förutom att han var tvungen att rädda den fagra Rachel. Så även om filmens upplösning ger flera spektakulära actionscener så märks det att det är inte där som Nolans kreativa ådra används.

Men jag väntar med spänning på nästa film och där hoppas jag att Batman får möta lite mer färgstarkt motstånd.


Titel Batman Begins
Originaltitel Batman Begins
Regi Christopher Nolan
Manus Christopher Nolan, David S. Goyer
Skådespelare Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson, Katie Holmes, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Ken Watanabe, Morgan Freeman

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Justice League (2017)

Justice League samlar några av de största superhjältarna från DC, för att tillsammans stoppa den onda Steppenwolf som kommit ner för att erövra jorden. Spännande, men det mest intressanta och...

Film

Suicide Squad (2016)

DC kämpar vidare för att skapa deras egen "cinematic universe", och ta in på Marvels försprång. Den här gången med en mycket varierad grupp brottslingar, som mer eller mindre frivilligt, ska hjälpa...

Film

Batman (1989)

Tim Burtons film om Batman är en svart historia med lika mycket ryslig spänning som den dödlig humor som Jokern utsätter sina offer för. Det är verkligen ett maffigt filmäventyr med matinékänsla som...

Film

Batman Återkomsten (1992)

I uppföljaren till Batman behöll dem mycket av den mörka stilen som skapades för Batman. Men ändå blev filmen inte riktigt lika spännande och effektfylld den här gången. © Warner Bros. Pictures...

Film

Batman Forever (1995)

Efter det att både Michael Keaton och Tim Burton hoppade av Batman-serien i och med den andra filmen så tog filmbolaget in Val Kilmer som Batman och gav regiuppdraget till Joel Schumacher. © Warner Bros....

Film

Batman & Robin (1997)

Tyvärr blev den här filmen en ganska stor besvikelse. Den är dock inte så dålig som de flesta kritiker sade men ändå kan man inte säga att det är en bra film. © Warner Bros Största problemet med...