Arkiv X: I Want To Believe (2008)

Arkiv X var en av de mest framgångsrika, eller I alla fall mest intressanta TVserierna på 90-talet. Jag var aldrig ett stort fan, men såg det ibland och tyckte om de flesta avsnitten. Och jag tyckte också om den förra filmen, Arkiv X: Fight the Future, även om jag fick en känsla av att filmserien hade sett sin storhetstid då.

the-x-files-2-1

© 20th Century Fox

Sedan dess har både David Duchovny och Gillian Anderson arbetat hårt för att få folk att glömma deras roller, och kunna se och acceptera dem i andra roller än som just Mulder och Scully. Det kan jag förstå, eftersom det måste vara tråkigt för en seriös skådespelare att få sitt namn i filmhistorien endast som ”David Duchovny = Fox Mulder i Arkiv X”, när han har gjort så mycket mer än det. Men samtidigt tänker jag att när de båda tänker tillbaka måste de vara glada över vad dom har åstadkommit, och det måste vara tillfredsställande att i alla fall få några rader i historieböckerna?

Men, för att gå tillbaka till den aktuella filmen...

Den föregående filmen snuddade vid tanken på rymdvarelser och rymdskepp, och det är det första som folk associerar med Arkiv X, men den här filmen undviker det ämnet, trots att undertiteln är ”I Want To Believe”.
Här är fokus i handligen på det annorlunda och märkliga vid föraningar. Inte en dålig idé, och passar till ett Arkiv X-fall, men det saknas något mer här.

En av de största orsakerna till att jag aldrig fick riktigt gåshud av att se Mulder och Scully igen. Det känns som om Chris Carter, som skapade Arkiv X, hoppades få en liknande effekt som Star Wars eller Indiana Jones, där publiken fick gåshud bara av att se deras "vänner" igen. Här kände jag aldrig det, och det tror jag inte några andra i publiken gjorde heller.
Ju längre filmen gick var det flera och flera gånger jag fick känslan av att vara riktigt uttråkad. Det är en ganska lång film, men normalt är inte det några problem, men här känns det att filmen totalt saknar intensitet och energi. Grundhistorien fångar mig aldrig, och känns som ett krystat sätt att få Mulder tillbaka i FBI igen. Samtidigt har naturligtvis Scully sina egna problem, i hennes "andra" liv som läkare. Här får hon ett rörande fall, som kunde fungera fint som en känslosam miniserie, men det fungerar inte som ett spännande Arkiv X-avsnitt eller långfilm. Passionen fanns aldrig, och det bromsade ner filmen totalt.

the-x-files-2-1

© 20th Century Fox

När jag satt i biosalongen, tittade jag mig runt och kunde se att flera andra i publiken var lika uttråkade som jag. Det var aldrig någon som visade några stora känslor, och det var tydligt att dem aldrig varit engagerade eller gripna av filmen. Det var tråkigt att se på.

De gånger när serien var riktigt bra, och det fanns verkligen stunder när den var underhållande och spännande, var det med en bra blandning av historien om utomjordingar och övernaturliga ämnen - men också i kombination med realistiska historier om konspirationsteorier och stora saker för Mulder och Scully.
Det betyder inte att filmen nödvändigtvis måste innehålla utomjordingar och rymdskepp för att vara en Arkiv X-film, men det krävs att filmen är spännande och engagerande.

Känslan jag fick efter att jag sett I Want To Believe, är att det var en onödig film och att tiden flygit iväg från Mulder och Scully.
Det kanske hade fungerat om filmen hade kommit flera år tidigare, närmare den första filmen, men den trista sanningen är att serien körde flera år för mycket och tyvärr hade både serien och filmen en sak gemensamt: Arkiv X borde ha stoppat när dem var i toppen - inte som så här...


X Files 2 I Want To Believe

Titel Arkiv X: I Want To Believe
Originaltitel The X-Files: I Want To Believe
Regi Chris Carter
Manus Chris Carter, Frank Spotnitz
Skådespelare David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly, Xzibit

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Evolution (2001)

Mystiska saker börjar hända när en meteorit från yttre rymden slår ner någonstans på jorden. Två collegeprofessorer börjar undersöka fyndet men knuffas snabbt därifrån av hemlighetsfulla och skumma...

Film

Arkiv X: Fight the Future (1998)

Det här var i stort sett vad man kunde förvänta sig av en långfilm baserad på TV-serien Arkiv X. Den innehåller både rymdvarelser, en handling som för Mulder och Scully runt om i världen och en...