American Gangster (2007)

En av de riktigt stora polisthrillers från 90-talet är Heat, med Robert DeNiro och Al Pacino, i regi av Michael Mann. Nu kommer en ny film i samma anda, med Oscarsbelönade skådespelarna Denzel Washington och Russell Crowe, och i regi av Ridley Scott. Och resultatet blir precis lika bra.

American Gangster

© Universal Pictures

Denzel Washington spelar affärsmannen/gangstern Frank Lucas som, när hans mentor dör, bygger upp sitt imperium med hjälp av brott och våld.
På den andra sidan av lagen står snuten Richie Roberts, som utför sitt jobb genom att ligga på gränsen till vad som är acceptabelt, och som omger sig med kollegor som regelbundet tar mutor från precis de som de egentligen borde sätta bakom lås och bom.
Frank Lucas lyckas med bedriften att hålla sig undan lagens långa arm, och från fängelset. Men ju mer Richie Roberts gräver i utredningen, kommer han närmare organisationens kärna, och ett möte med Frank Lucas...

American Gangster är en bra film som jag verkligen kan rekommendera, även om den flera gånger känns för lång, och i vissa fall kan man känna av den långa speltiden i biofåtöljen Det är intressant att sitta och följa historien, och följa de två huvudkaraktärernas olika liv - först helt separerade från varandra men allt eftersom kommer de närmare varandra tills ett möte och kontakt är oundviklig.

American Gangster

© Universal Pictures

Handlingen bakom filmen är baserad på verkliga fall, och det tål att tänkas på för några tillfällen följer inte filmen den normala vägen som Hollywood brukar välja.
Mitt största problem som jag hade med filmen, är att det känns som att konfrontationen och slutet på filmen kommer för snabbt och enkelt - det känns inte som att det stämmer överens med karaktärernas uppbyggnad under filmen.

Filmen är ganska lång, över två timmar lång, men känns aldrig tråkig. Precis som med Heat känner jag mig säker med så bra skådespelare som Denzel Washington och Russell Crowe, och jag litar på regissören Ridley Scott.

Jag är glad att jag tog mig tid att se filmen, och jag kan rekommendera den till andra - men jag tror inte den ligger högt över min lista på filmer som jag gärna vill se igen.


Titel American Gangster
Originaltitel American Gangster
Regi Ridley Scott
Manus Steven Zaillian
Skådespelare Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejlofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, RZA

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

The Mummy (2017)

The Mummy är Universals start på deras egen film-franchise "Dark Universe", och har Tom Cruise i huvudrollen. Det är allt du behöver veta för att avgöra om du vill se filmen eller inte. Det är ingen...

Film

Inside Man (2006)

Inside Man är en typisk film där innehållet är mycket bättre än slutresultatet och man undrar verkligen varför det inte blev bättre än så här. Det är inte direkt dåligt men ingen höjdare heller utan...

Film

Hannibal (2001)

Efter tio år är filmhistoriens mest intelligenta monster tillbaka på bioduken. Dr Hannibal Lecter lämnade biopubliken och Clarice Starling med ett vänligt samtal och har sedan dess varit oanträffbar tills nu...