10 000 B.C. (2008)

Jag fick möjlighet att se en ny film från Roland Emmerich. Den hette 10,000 B.C. och handligen är, naturligtvis, fokuserad runt den tiden och med några för-historiska karaktärer i mitten.
Jag var inte riktigt klar på vad jag kunde förvänta mig eftersom jag inte hört så mycket om filmen eller sett trailers innan jag såg filmen, men jag gillade Roland Emmerichs tidigare filmer, Patrioten och The Day After Tomorrow, så jag hade förtroende för honom.
Därför är det tråkigt att meddela att den här filmen var ganska intensägande och jag kände mig uttråkad och otillfredsställd.

10,000 B.C.

© Warner Bros. Pictures

Jag kände aldrig något för filmens historia. Den kändes aldrig seriös eller realistisk, utan enbart som en ursäkt för att få skapa några speciella scener, och inte några särkilt spektakulära scener heller. Några filmer, som John Woos Mission Impossible II, är en film som tydligt är byggt upp omkring ett antal actionscener som regissören ville filma, och sedan är det manusförfattarens uppgift att skapa en ramhistoria som funkar till scenerna. Skillnaden är bara att där är det professionellt och gjort väl så det inte märks så mycket, men i 10,000 B.C.känns det irriterande och tråkigt.
Handlingen i filmen följer en man från barndom till vuxen, och huvuddelen av filmens handling handlar om hans strävan att få tillbaka sin kärlek som tas bort från honom av en grupp onda män. Det är inte på något sätt originellt och när jag inte känner någon kontakt med huvudkaraktären, eller någon annan heller för den del, känner jag mig otroligt uttråkad i biosalongen. Jag kunde inte förstå varför jag skulle bry mig om vad som hände med honom, och då har regissören och manusförfattaren misslyckats med sitt uppdrag.
Det är underligt, men varje nyckelscen i filmen kändes ooriginell och ointressant. Några scener byggdes upp med ett visst intresse och man väntade på en punchline eller avslutning, men när det var så uppenbart och tydligt från starten blev det bara frustrerenade för mig som publik.

10,000 B.C.

© Warner Bros. Pictures

Det känns tråkigt att vara så negativ om en film, men jag kan verkligen inte hitta några positiva delar i den. Dagens publik har blivit van vid att kunna se vad som helst på bioduken, tack varje avancerade CGI filmer som Sagan om Ringen, så det är inte mycket som känns överraskande längre. Så att bara ha en grupp mammutar marcherande på bioduken är inte något imponerande längre, speciellt inte när det inte har mer mening än det. De hade en möjlighet att ha med en spännande sidohandling med en sabeltandad tiger, ett fascinerande och nästan legendariskt djur inte synts på bioskärmen på länge, men det görs klumpigt och dåligt och tigern är borta efter bara en scen eller två.


Titel 10,000 B.C.
Originaltitel 10,000 B.C.
Regi Roland Emmerich
Manus Roland Emmerich, Harald Kloser
Skådespelare Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Joel Virgel

 

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Universal Soldier (1992)

Filmer med Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren brukar ju vara lagom underhållande men ändå inte ha så särskilt mycket till handling. Det brukar vara sparkar och slag kryddat med explosioner och...

Film

The Day After Tomorrow (2004)

Sen flera år tillbaka, faktiskt årtionden, har forskare skickat ut larmrapport efter larmrapport för att varna allmänheten om riskerna med växthuseffekten och global uppvärmning - helt utan resultat...

Film

Patrioten (2000)

Roland Emmerich tar revanch efter nedelaget med Godzilla genom att ge sig på att berätta en historia om frihetskamp och krydda det med storslagna scener med både romantik, humor och blodig och...

Film

Independence Day (1996)

Förväntningarna var naturligtvis stora inför den här filmen efter den stora uppmärksamhet som den fick innan premiären. Och det var skönt att konstatera att den faktiskt var riktigt bra och...