Vem Axlar Arnolds Mantel?

Vem axlar Arnolds mantel?

nyarnold

I helgen hade jag nöjet att gå på bio och se äventyrsfilmen The Scorpion King med The Rock i huvudrollen. När jag senare skulle beskriva filmen för mina kompisar så fanns det ett enkelt sätt – "Tänk er Arnold i Conan Barbaren", eller rättare sagt Conan Förgöraren för att citera Fredrik Sahlin.
The Rock spelar hjälterollen på ett självironiskt avkopplat sätt som påminner mycket om Arnolds spelstil i den filmen. Och fysiskt så finns där uppenbara likheter mellan dessa två filmiska jättar som är som skapta för att gestalta okrossbara äventyrshjältar. För, om jag får generalisera lite, så var det i början inte Arnolds agerande som lockade publiken utan mer bilden av den store, muskulöse jätten som på bioduken tog sig igenom till synes omöjliga hinder och gärna med ett litet leende och alltid en bra one-liner i slutet.

The Rock, eller Dwayne Johnson som han egentligen heter, är i Amerika redan välkänd som en stor profil inom wrestlingen, ungefär som Hulk Hogan för ett par år sen. Här i Sverige har i alla fall inte jag hört så mycket av varken honom eller wrestling men det är mycket lätt att dras med och ta till sig det charmiga muskelknippet.
Filmen The Scorpion King är The Rocks första huvudroll. Filmen är en spinoff på Mumien - Återkomsten som kom för något år sen där skorpionkungen och The Rock hade en liten del men det är tydligt med den nya filmen att han verkligen kan bära en hel film på sina axlar.
Det enda som gör mig lite orolig eller tveksam vad gäller hans fortsatta karriär är att jag ännu inte sett honom i någon annan roll än som äventyrskrigaren. Klarar han att göra lite olika typer av karaktärer? Jag väntar förhoppningsfullt på att få se honom i en action-thriller-komedi med handlingen till nutid istället, likt Terminator 2. Om han levererar lika bra i den filmen så ligger nog Hollywoods röda matta klar vid hans fötter.

Den ende i Hollywood som jag kan tänka mig skulle kunna matcha The Rock om nutidens actionpublik är en herre vid namn Vin Diesel.

Jag, liksom säkert många andra, upptäckte först Vin Diesel i framtidsthrillern Pitch Black där han spelade en mystisk fånge/motvillig hjälte som där var lika muskulös som han var cool. Och jag gissar att det är just Vin Diesels coolhet som kommer att vara hans grej. Efter ett tag fick jag reda på att Vin redan hade medverkat i Steven Spielbergs krigsdrama Rädda Menige Ryan, men jag minns inte den filmen tillräckligt väl för att kunna placera honom i den gruppen. Man kan i alla fall konstatera att han fick ett mycket större genombrott i Pitch Black än i Rädda Menige Ryan.
Efter den thrillern, som kanske kommer att få en uppföljare snart, tog Vin Diesel med sig sin coola hårda attityd och medverkade i actionrökaren The Fast And The Furious, kallad Top Gun på nattens gator. Den filmen hade en större budget och nådde en större och bredare publik och gjorde att publiken lade Vin Diesels namn på minnet.
Men Vin Diesel har inte legat på latsidan efter den filmsuccén. Nu i sommar är han aktuell igen med filmen xXx (Triple X) som bäst kan beskrivas som en stenhård Bond-film för en actionsugen publik på 2000-talet. I filmen spelar Vin en cykelakrobat som rekryteras och, under ledning av Samuel L. Jackson, blir en ny sorts hemlig agent. Det hela verkar faktiskt riktigt lovande även om det kanske inte blir en film för historieböckerna så kommer den, om jag känner Hollywood rätt, säkerligen att leverera två timmar bra spänning och spektakulära actionscener. Filmen kommer att regisseras av samme regissör som gjorde The Fast And The Furious så förhoppningsvis borgar det för samma goda actionkänsla och coola stämning.

Det känns svårt att välja mellan dessa två storslagna actionstjärnor. Rent känslomässigt känner jag att The Rock gärna får spela i de filmer där mycket av effekten är att han skall visa sina muskler och representera bilden av den ostoppbara hjälten medans Vin Diesel kan få göra lite tuffare, jordnära roller men med en stor portion coolhet istället.
Men på samma gång känns det egentligen inte som om dom slåss om samma roller i Hollywood utan kan säkert skapa och lyckas med sina karriär vid sidan om varandra. Och vi har ju sett att både Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone har klarat av varandras konkurrens utan större problem.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Terminator Genisys (2016)

Stackars Jai Courtney. Nu har han varit med i två filmer som i princip dödat deras egen filmserie. Men, precis som den femte Die Hard-filmen, så är det inte hans fel att filmen inte fungerar......

Film

Escape Plan (2013)

Schwarzenegger och Stallone i samma film! För 10, eller snarare, för 20 år sedan hade det varit lika stort som Batman och Stålmannen i samma film. Men åren går, de grå tinningarna börjar synas och...

Film

Walking Tall (2004)

Frasen BASED ON A TRUE STORY brukar alltid ha en avskräckande effekt på mig. Den tyder ofta på att filmen är en amerikansk TV-film om en ensamstående mamma i förorten som blir av med sitt jobb eller...

Film

The Scorpion King (2002)

Den amerikanske wrestlingstjärnan The Rock spelar huvudrollen som The Scorpion King, en karaktär i samma stil som Conan Barbaren, gestaltad på film av en viss Arnold Schwarzenegger.Den här filmen är en...

Film

Terminator (1984)

En av åttiotalets actionklassiker. Även om jag inte tycker att den är en av filmhistoriens bästa filmer så har den välförtjänt blivit en klassiker och gjorde Schwarzenegger riktigt populär inom...