Den Nye Bruce Lee

VEM ÄR DEN NYE BRUCE LEE?

vandamme

Bruce Lee var den som gjorde att den stora publiken fick upp ögonen för kampsportsfilmer. När han avled 1973 så har det ibland kommit spekulationer om vem som bäst kan axla arvet efter Bruce.
Den som förde traditionen vidare var Chuck Norris men nu finns det i stort sett bara tre stycken som fortfarande är aktiva och gör filmer - det är Jackie Chan, Jean-Claude Van Damme och Steven Seagal. Jag tänkte jag skulle försöka jämföra de tre och se vem som har störst chans att bli den nye Bruce Lee.

Jackie Chan startade sin karriär med att göra många filmer borta i Asien för att nyligen börjat göra filmer i Hollywood och USA. Hans filmer utmärks framför allt på att det är ytterst välkoreograferade actionscener med mycket fart och stuntscener. Jackie är känd för att göra alla sina stuntscener själv även om det har kostat på hans kropp. Han använder också mycket redskap i sina fightscener - som stegar och andra saker som finns i närheten som han kan ta till sin hjälp.
Något som Jackie också är känd för är att han skämtar med sig själv och omgivningen. Hans filmer brukar sluta med att, under rulltexten, visa scener som klippts bort från filmen. "Bloopers" som dem också kallas.

Jean-Claude Van Damme, "the muscles from Brussels", växte upp i Bryssel och lade grunden till sin framgång genom att vinna flera titlar i kampsportsmästerskap. Han begav sig sedan till USA och har medverkat i en hel del actionfilmer på 80- och 90-talen. Hans filmer brukar innehålla välgjorda fightscener som speglar Van Dammes kraftfulla teknik. Det brukar inte vara några långdragna scener utan dem är snabbt avklarade. Trots att Van Damme har gjort så många filmer så har det inte varit så många succéer - egentligen är det bara Universal Soldier som lockat den stora publiken.
Van Damme har dock en charm som lyckas locka publik och hans filmer blir framgångsrika och han är den högst betalade av de tre i den här listan.

Steven Seagal är den av de tre som jag har svårast för. Han lever främst på sitt rykte som livvakt och kampsportsmästare. Någon stor skådespelare är han inte och hans fightscener brukar inte vara särskilt välkoreograferade. Det som är Seagals främsta fördelar är för det första att han är över 2 meter lång vilket ger honom ett litet övertag vid fightsituationer och sedan också att han, på gott och ont, ser otroligt cool ut. Han visar inte mycket känslor eller spärrar upp ögonen för något vilket ger en känsla av att inget skrämmer honom. Hela den lugna stilen tillsammans med de 2 metrarna utmärker Seagal bland hans jämte. Hans enda stora succé var med den Die Hard-inspirerade Under Belägring men förutom den har han inte haft så stor framgång hos den stora publiken. Hans filmer har på sistone haft ett viktigt budskap som miljön eller så (På Farlig Mark och Fire Down Below) men det har ändå inte fungerat på publiken.
Möjligtvis kanske Seagal skulle passa bättre som renodlad actionstjärna och inte försöka med kampsportsgenren. Han kan ju göra actionfilmer och har en stil som passar det. Men kampsportspubliken kräver bättre och välgjorda fightscener än vad som vanligtvis finns i hans filmer.

Så Seagal räknar jag ut ganska raskt. Inte ens en riktigt stor succé skulle nog kunna höja hans kampsportskarriär tillräckligt mycket.
När det gäller att välja mellan Van Damme och Jackie Chan är det svårare. Båda har sina enskilda fördelar, Van Damme har mer action och handling medans Jackie Chan lägger tonvikten på häftiga och välgjorda fightscener. Van Damme har dock haft fler floppar än succéer och Chan brukar göra filmer som uppskattas fast då mest av hans egna fans och inte av den stora publiken. Kanske blir det bättre nu när han gör filmer i USA som blir tillgänglig för fler.

Skulle jag ändå vara tvungen att välja så blir det Jean-Claude Van Damme eftersom jag har svårt för dem här långtdragna fightscenerna när man slåss och slåss utan att trappa ner på takten det minsta. Det blir långtråkigt. Tyvärr är det mycket sådant i Jackie Chans filmer - Van Damme brukar klara av sina motståndare med sin styrka och teknik.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Kickboxer Vengeance (2016)

Säga vad man vill om Jean-Claude Van Damme, men han var en karismatisk actionskådespelare när han kom fram på 80-talet.Hans charm och karisma var det som gjorde honom till stjärna och lyfte i...

Film

Univeral Soldier: The Return (1999)

Filmen Universal Soldier: the return är, förstås, baserad på Universal Soldier som kom ut 1992. Usch så besviken man kan bli. Första filmen var ju faktiskt både spännande och hade en någorlunda...

Film

Universal Soldier (1992)

Filmer med Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren brukar ju vara lagom underhållande men ändå inte ha så särskilt mycket till handling. Det brukar vara sparkar och slag kryddat med explosioner och...

Film

Under Belägring (1992)

Under Belägring är överraskande bra och helt klart Steven Seagals bästa film. Filmen har en klar Die Hard-känsla och är spännande genom hela filmen. Handlingen fungerar också bra även om den kanske...

Film

The Order (2002)

Van Damme i riddarfilmen The Order? Nej, men filmomslaget kan få en att tro det, och att därför välja bort filmen. Jag skulle dock rekommendera er att ändå välja bort filmen, för det är ingen bra...