Star Wars: Episode 1 │ Vad var det egentligen?

VAD VAR EPISODE 1?

episode1

Efter att ha sett Star Wars: Episode I - The Phantom Menace så börjar man fundera. Vad var det för film egentligen? Var det en familjefilm eller en äventyrsfilm?

Mycket av känslan inför filmen och de övriga filmerna i serien tydde på att det skulle bli en storslagen äventyrsfilm men när man väl sätt den så lutar det nog mer mot att det var mer av en film som skulle locka den stora familjepubliken än dem verkliga Star Wars-fantasterna. Något som tyder starkt på detta är att den största karaktären i filmen är den helt dataskapade figuren Jar Jar Binks vars enda roll verkar vara att lätta upp stämningen och locka till skratt från publiken.
Jar Jar får dialog, utrymme och mer "screentime" än han förtjänar. Kanske lockar han barnfamiljer och barnen tycker säkert om honom men jag hade förväntat mig mer action och Jar Jar är mest bara i vägen. Han hade nog varit bra om han inte varit med så mycket men nu är det alldeles för ofta han säger sina repliker och det blir snabbt jobbigt.

Dessutom så hade jag förväntat mig mycket mer från Darth Maul som fick så mycket uppmärksamhet innan filmen hade premiär. Av det kunde man förvänta sig att han skulle ha mer del i handlingen men han var tyvärr inte med i så många scener. Och slutslaget mellan jediriddarna och Darth Maul kunde gjorts bättre, även om det var bra. Så lite av spänningen gick förlorat på grund av det.

Tyvärr minns jag inte vem det var som sade/skrev det men någon recensent beskrev filmen som en "Disneyproduktion" vilket jag tycker var en mycket bra beskrivning. Filmen var gjord för att locka den stora familjepubliken och även för att sälja reklamprylar och Happy Meals på McDonalds. Kanske var det en bra idé att få så många som möjligt att se filmen men om man ser på hela filmserien så vill det till att de övriga två filmerna som skall spelas in har mycket mer action för att inte dem verkliga fansen av Star Wars skall bli besvikna och känna sig snuvade på den stora upplevelsen som en komplett saga skulle inneburit.

Risken är att om nästa film, Episode 2, blir ännu ett Disneyäventyr med för mycket Jar Jar och för lite jedifighter så kommer dessa filmer att minnas som en tråkig avslutning på en stor filmsaga. Någon ny publik får nog inte filmen och de hängivna fansen kommer att känna sig grymt besvikna.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Rogue One (2016)

Det bästa med Rogue One: a Star Wars story, är att den gör Darth Vader relevant för en modern publik. Och gör Darth Vader skrämmande igen.För dem som inte upplevde "original-trilogin" när den kom,...