Svensk film i kris

Svensk film i kris

kris

I samband med flera sammanfattningar över filmåret 2005 så har det ofta framkommit kommentarer på ett magert filmår och en industri i kris med färre besökare än tidigare. Det stämmer säkert men det behöver inte betyda så särskilt mycket. Främsta anledningen är att det helt enkelt inte gjordes tillräckligt bra filmer 2005.

Vi i publiken har blivit lite bortskämda med påkostade, underhållande filmevents och går därför inte och ser vilka filmer som helst utan väntar hellre och sparar våra biljettpengar tills det verkligen behövs. 2005 kom det ingen Sagan om Ringen och det som kom höll inte måttet. Visst var det både Star Wars Episode 3 och Batman Begins på sommaren men båda fick blandat mottagande (jag tyckte inte om någon av dem) och lockade inte någon storpublik på samma sätt som t.ex Pirates of the Caribbean. Under hösten kom sedan flera filmer som många säkert gått och väntat på, såsom Harry Potter 4; Narnia och King Kong, men ingen av filmerna blev dem kioskvältare som jag nog tror filmbolaget hoppades på.

Filmklimatet har förändrats radikalt dem senaste åren. Först utvecklingen med videon som drog folk från biograferna och lockade hem dem till TVn. Men sen nu även med nedladdning via Internet och även DVD försäljningen där publiken nu kan gå in och beställa filmer från utländska leverantörer på filmer som kanske inte ens hunnit få premiär i Sverige, och sedan se dem hemma med ett bra hemmabiosystem.

Det måste till något speciellt för att det ska vara värt mödan att gå till biograferna. Antingen måste det göras bättre filmer, filmer som inte bara är uppföljare eller nyinspelningar utan som bjuder på något speciellt och originellt, eller också måste det erbjudas en form av exklusiv känsla genom personalen eller biografsalongen.

Gällande biografsalongen så finns här också ett stort problem för biofilmen. Ofta är det en bra känsla att sitta i en salong med många andra personer som delar samma filmglädje men det kan tyvärr förekomma tillfällen när störande element gör biobesöket obehagligt.

Dem här faktorerna gör att folk inte går på bio lika ofta som tidigare och inte på vad som helst. Jag skulle inte vilja kalla det för en kris för branschen utan mer ett nytt klimat.

 

Läs mera här