Svårt val i november

SVÅRT VAL I NOVEMBER

deluxedvd

Det kan väl inte gärna ha undgått någon att Sagan om Ringen: Härskarringen släppts på video och DVD. Det var närmare bestämt 6e augusti som detta skedde. Dom redan DVD frälsta är säkert också mycket väl medvetna om att filmen kommer att släppas ytterligare en gång i november men då i en ny, utökad utgåva bestående av 4 stycken DVD skivor, eller discar, i motsats till nu då släppet innefattar en dubbelDVD.

Nu visar det sig att detta inte är hela sanningen. Novembersläppet innebär inte att fansen bara kommer att ha två olika utgåvor att välja mellan. Det kommer mer. Man kommer inte att ha två utan tre olika versioner av Lord of the Rings: Fellowship of the Ring att välja emellan.

Det förhåller sig nämligen så att dubbelDVDn som är aktuell just nu innehåller filmen på ena discen och en andra disc fylld med extramaterial såsom dokumentärer och trailers m.m. I november släpps en 4disc version där själva filmen har förlängts med ett antal utökade scener vilket gjort att ungefär 30 minuter lagts på speltiden och gör att filmen där ligger på de två första discarna eftersom den inte fick plats på en enskild disc. Man måste alltså då byta disc någonstans i filmen för att se slutet på disc 2. Till filmen finns två kommentarspår – ett med regissören Peter Jackson och ett annat där några av filmens skådespelare berättar om filmen.

De övriga två discarna innehåller extramaterialet vilket är förlagt på följande sätt:
På disc 3 finns olika dokumentärer som är samlade under kategorin "Från Bok Till Vision". Där följs designen och förproduktionen till filmen med en hel del material från Nya Zeeland och från effektmakarna på Weta Workshop som skapade vapnen och miniatyrerna till filmen.
Disc 4 kallas för "Från Vision Till Verklighet" och behandlar mer material om inspelningsprocessen och skådespelarna i filmen. På den discen skall också finnas ett galleri med foton från filmens och filminspelningen.

Men vad finns då på den version som redan släppts? Det extramaterial som kom med den discen är följande:
Houghton Mifflin välkomnar dig till Midgård – En tillbakablick på hur det gick till när JRR Tolkien presenterade boken för förlaget och en intervju med den nu äldre man som fick läsa den först och ge sin bedömning av boken. Han berättar bland annat att det var han som gjorde bedömningen att det var en bättre idé att bryta upp boken och göra det till en trilogi, trots Tolkiens protester.
Sci-Fi Channel TV Special "Path to Middle-Earth" – En typisk bakom kulisserna dokumentär med bilder från inspelningen och intervjuer med skådespelarna och regissören Peter Jackson.
Fox Network TV Special "Quest for the Ring" – Ytterligare en typisk featurette med intervjuer. Flera av intervjuerna repeteras i de olika dokumentärerna vilket kan ge en liten trist, upprepande känsla – speciellt om man ser dom direkt efter varandra. Men mycket intressanta dokumentärer båda två. Ungefär 25 minuter långa.
lordoftherings.net - Den här katergorin innehåller 15 olika, små featurettes som är ungefär fem minuter långa och som skall ha släppts på filmens officiella website fram till premiären. Jag tror att Star Wars var först med att göra en liknande grej till The Phantom Menace och liksom då är det vissa bitar som är intressanta och andra som inte engagerar mig särskilt mycket. Intressantast för min del var reportagen om skådespelarna Viggo Mortensen, Ian McKellen, Liv Tyler, Orlando Bloom och Elijah Wood. Reportagen om inspelningen och skapandet av Hobsala på Nya Zeeland kändes lite upprepande efter de två dokumentärerna.
Biotrailers – Till filmen finns tre stycken trailers – två teasers och sista långa trailern. Den enda som saknades var första riktiga teasern men jag kan förstå varför dom inte tog med den eftersom den inte var en riktig filmtrailer utan mest lite intervjuer och lite filmbilder. Snygga och maffiga trailer som definitivt gör sitt jobb.
TV-spots – Sex-sju stycken korta reklamspots som använder sig av citat från recensenter och olika nomineringar och priser för att sälja filmen till TV-publiken.
Musikvideo Enya "May It Be" – Snygg video och en bra låt till Sagan om Ringen som blandar filmscener med bilder på sångerskan Enya. Ganska standardmässigt men den hade saknats om den inte varit med.
Special Extended Edition in November – Vi får se lite av vad som lagts till på filmversionen som kommer i november. Korta glimtar av några nya och några förlängda scener.
Förhandstitt på arbetet inför Sagan om De Två Tornen – Peter Jackson presenterar och förklarar lite av det nya som finns med i nästa film, Sagan om De Två Tornen, som har premiär i december. Bland annat berättar han om de nya skådespelarna och karaktärerna och visar arbetet med att skapa Gollum genom att använda sig av skådespelaren Andy Serkins (som gör Gollums röst) och hans kroppsspråk för att kunna göra en så pass bra, skådespelardriven digital varelse – kan det vara en pik mot Jar Jar i Star Wars? Sedan visar också Jackson lite av hur dom, med ett nytt dataprogram, skapar en armé på 10 000 orcher som anfaller och försöker få det trovärdigt.
Ett bra klipp och tacksamt nog så avslöjar inte Peter Jackson för mycket inför filmen så det känns inte som att man behöver lägga in någon "spoilervarning" för det.
EA's dataspel Sagan om De Två Tornen – Detta är den enda delen på discen som jag tycker dom kunde skippat helt och hållet men det är mest eftersom jag inte är någon TV-spels freak. Här berättar TV-spels utvecklarna om hur kul det var att få skapa ett spel baserat på filmerna men av det jag fick se så såg det inte särskilt imponerande eller intressant ut så jag känner mig inte så sugen på att få spela spelet.

Så, det var vad som fanns på dubbelDVDn. Sedan finns det mycket tekniska fakta om ljud och bild men jag lämnar det eftersom jag inte är så insatt i det eftersom jag ännu saknar hemmabiosystem.
Det är dom två versionerna av filmen som kommer att släppas i år. Så vad var det om tre olika utgåvor?

Det är så här. Första utgåvan är dubbelDVDn som nu släppts. Andra utgåvan är 4disc versionen som beskrivits ovan.
Tredje utgåvan skall vara 4disc versionen men förpackad i en "collectors box set" där själva filmen kommer att levereras med ett speciellt stöd utformat likt Argonath-statyerna från filmen.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

The Hobbit (2012)

Om Sagan om Ringen var en storslagen historia och intressanta karaktärer, så är Hobbit en barnvänlig familjefilm utan spänning. Jag är besviken... Jag ska börja med att berätta, att jag kände inte...