STAR WARS på DVD

STAR WARS PÅ DVD

starwarsdvd

"The force will be with you, always" - on DVD!

Måndagen 20e september kommer att vara ett historiskt viktigt datum för både filmfantaster, DVD-ägare och Star Wars nördar. Alla dessa grupper borde vara väl informerade om att det var dagen då filmhistoriens mest klassiska trilogi äntligen släpptes på DVD.

En release av trilogin på DVD var ju oundviklig men att det skulle ske redan nu förvånade åtminstone mig en hel del eftersom alla tidigare rapporter och
nyheter talat om att George Lucas absolut inte ville släppa filmerna innan han gjort klart dom tre första episoderna och därför har det handlat om en
eventuell release 2006 av dom äldsta filmerna. Jag vet inte alla detaljer till varför trilogin släpps redan nu för det kan väl inte vara så krasst att filmerna släpps för att skapa intresse inför den kommande Star Wars: Episode 3 - Revenge of the Sith? Den mäktiga Star Wars hypen är väl fortfarande tillräckligt starkt för att sälja mycket biljetter?

Hur som helst så vill jag inte spekulera allt för mycket i hur och varför utan lutar mig tillbaka och njuter till fullo av bara det faktum att DVDboxen är släppt och jag äntligen har den i min hand och i min spelare.
Men hur står sig boxen i förhållande till andra utgåvor? Är den så bra som förhandssnacket och förväntningarna antydde?
Både ja och nej.

Det första som slår en när man skall köpa boxen är naturligtvis dess design och där blir det plus för den enkla designen med Darth Vader på ena sidan och Luke, Leia mfl på andra sidan i snygg relieftryck. Filmerna inuti boxen är fördelade i en skiva per film och sedan en bonusskiva med extramaterial som dokumentärer m.m. Dessa skivor har fått var sitt vanligt DVDfodral som läggs i boxen. Detta finns det både fördelar och nackdelar med. Fördelarna är att det blir bättre ljud- och bildkvalitet på filmerna eftersom deras utrymme på skivan inte behöver trängas med dokumentärer och annat lullull.
Eftersom Star Wars i dom tidigare utgåvorna varit riktlinjer för bra utgåvor så var detta inget som förvånade mig. Men jag är ändå inte särskilt förtjust i den tekniken. Jämfört med en annan mycket populär filmserie, Back to the Future, är skillnaden att där hade varje film sin egen del och, nästan, lika mycket fokus lades på varje film i serien och det gjorde inte att någon enskild film "glömdes bort" eller "gömdes undan" i serien. Jag tänker då enbart i förhållningen till extramaterialet som följer med filmerna.

Nu finns det som sagt en separat skiva med alla dokumentärer och trailers som följer med filmerna och det är upplagt på samma sätt som gjordes till Indiana Jones-boxen. Det finns dock en liten men avsevärd skillnad. I extramaterialet till Indiana Jones fanns det tre separata dokumentärer, förutom några små "featurettes", som fokuserade på de olika filmerna i trilogin. Alltså en dokumentär per film. Detta gjorde att fokuseringen blev någorlunda jämn och rättvis. Så är tyvärr inte fallet med Star Wars discen. På den fjärde bonusdiscen finns en huvuddokumentär kallad Empire of Dreams som är lång och innehållsrik men som tyvärr gör misstaget att fokusera alltför mycket på just den första filmen och allt som ledde fram till den och därefter arbetet med uppföljaren Rymdimperiet slår tillbaka men dom två uppföljarna får aldrig den riktiga genomgången som jag tycker dessa filmer förtjänar utan, i jämförelsen med Star Wars, glöms dom bort i dokumentären.

För att ytterligare visa vad jag menar vill jag uppmärksamma den fantastiska Alien Quadrilogy boxen med 9 DVDskivor till de fyra filmerna. Det är allmänt erkänt att dom två första filmerna, Ridley Scotts Alien och James Camerons Aliens, är jämnbördiga klassiker och mästerverk men att dom följande filmerna, speciellt David Finchers Alien3, inte alls håller samma klass och knappt nämns i samband med dom två första filmerna.
Det fanns en DVD vid namn The Alien Saga som tog upp alla filmerna och utvecklingen i en lång dokumentär av ungefär samma stil som dokumentären Empire of Dreams till Star Wars. Tyvärr märktes det mycket väl att den inte var fördelad i jämnvikt och i den ungefär två timmar långa dokumentären avverkades Alien3 på kanske en kvart. Försvarbart i det sammanhanget men ovärdigt mot den enskilda filmen. Men så släpptes boxen och där fick varje enskild film två skivor med filmen på den ena och en bonusskiva med dokumentär på och här gjordes en tvåtimmars dokumentär om enbart Alien3 där alla delarna togs upp och jag fick en mycket bättre förståelse för hur det var inom produktionen och också varför problemen uppstod. Allt fanns med och inget slarvades bort för att hinna med mer om dom övriga filmerna.

Jag är självklart nöjd med Star Wars boxen men jag drömmer ändå tankar om hur bra det hade varit om boxen innehållit en separat bonusdisc till varje film där alla delar av produktionen gått igenom i lugn och ro. Det hade gett så ofantligt mycket mer till mig som intresserad filmfantast.

Nåväl, hur är det med själva filmerna då?

Fantastisk ljud-och bildkvalitet som sagt men till varje film finns även ett separat kommentarspår till varje film. Som tur är så är inte Steven Spielberg inblandad i Star Warstrilogin för då hade det säkert varit som med Indiana Jones där kommentarspåret saknas. Spielberg har som regel att aldrig spela in några kommentarspår till sina filmer - fråga mig inte varför, jag förstår det inte alls?
Kommentarspåret innehåller George Lucas, självklart, ljuddesignern Ben Burtt, effektmakaren Richard Edlund och Carrie Fisher som spelar prinsessan Leia i filmerna. Sedan finns även regissören Irvin Kirchner med och kommenterar sin film Rymdimperiet slår tillbaka. Tyvärr är deltagarna inspelade separat och inte tillsammans vilket gör att det emellanåt blir lite dålig rytm mellan personerna och osynkade kommentarer men framförallt märks det på så vis att t.ex Carrie Fisher får väldigt lite utrymme och nästan inte alls märks under filmen. Dessutom så är jag mest intresserad av produktionsarbetet med filmerna och inte så mycket av den tekniska biten så när Ben Burtt sätter igång med sina långa monologer om var han hittade dom olika ljuden och annat så hade jag önskat att jag kunde slå över och i stället höra vad George Lucas tänkte när han skrev den scenen. Separerade kommentarspår som till t.ex Spider-Man med bl.a. regissören Sam Raimi och skådespelerskan Kirsten Dunst på ett spår och dom tekniska grabbarna på ett annat hade varit den ultimata lösningen.

Slutligen känner jag att jag måste slänga in en kommentar angående det faktum att George Lucas bestämt att det endast är special versionerna av filmerna som skall släppas och inte original-original Star Wars som dom såg ut när filmerna först mötte publiken 1977. Detta har stötts och blötts men i slutändan kvarstår faktum att George Lucas har ensamrätt över filmerna och i princip kan göra vad han vill utan att någon kan säga emot och det är det han gjort här. Det är ett välkänt faktum att Lucas är mycket frustrerad över hur pass dåliga effekterna var i Star Wars eftersom tekniken inte fanns 1979 till att göra dom bättre men när nu möjligheten finns så är hans ambition att göra filmen komplett och följaktligen att originalutgåvan av filmen aldrig mer kommer att finnas tillgänglig vare sig på DVD eller ens på VHS.

Min slutliga bedömning över den här DVD boxen är att det naturligtvis är fantastiskt kul att dom gamla, bästa, filmerna äntligen släpps och att det kommer att ge många timmars underhållning men förutom just dom individuella filmerna så ger boxen inte tillräckligt mycket extra nöje utan innehåller material som man ser/hör en gång och sedan aldrig återvänder till.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Rogue One (2016)

Det bästa med Rogue One: a Star Wars story, är att den gör Darth Vader relevant för en modern publik. Och gör Darth Vader skrämmande igen.För dem som inte upplevde "original-trilogin" när den kom,...