Sommarfilm år 2002

SOMMARFILM ÅR 2002

sommar

Som så mycket annat har också filmdistributionen siktat in sig på årets två stora semesterperioder – sommaren och vintern. Generellt sätt är det dock en stor övervikt för filmsläpp under sommarmånaderna maj – augusti, vinter och jul brukar inte vara lite välfylld med bra film.

Nu präglas ju biograferna av Sagan om Ringen-trilogin men förutom dom tre filmerna så känns det bara som om det är Bondfilmerna som siktat in sig på vintermörkret. Förutom svensk film som har haft en förkärlek för att lägga sina premiärer runt jul. Till och med en sommarfilm som Jordgubbar med riktig mjölk, som jag tycker hade passat bättre runt midsommar, hade premiär 21 december 2001.

Nej, vad gäller USA så satsar dom helt klart på releaser under sommaren. Det kan verka konstigt eftersom folk är lediga och förmodligen hellre ligger på stranden än går på bio men det kan ändå vara logiskt. Under maj – augusti är flertalet ungdomar och vuxna lediga och har mer ledig tid och kan då oftare tänka sig att spendera en eftermiddag-kväll inne på en biograf. Solen och värmen gör folk på gott humör och det är lättare att locka in dom på något storslagen filmpremiär.

Amerikanarna brukar vara duktiga på det och i år är inget undantag. Tyvärr tar det i några fall längre tid innan filmerna kommer hit till Sverige men det är ett problem som vi fått lov att vänja oss vid nu. Det är väldigt sällan som filmerna får premiär över hela världen, som med första Sagan om Ringen delen och kommande Star Wars: Episode 2, men det skall ändå inte ta mer än en månad från USA premiären till svenska releasen.

Filmsommaren börjar som sagt i maj, 16 maj närmare bestämt då Star Wars: Episode 2 – Attack of the Clones har premiär i hela världen. Jag har dock svårt att arbeta upp en riktig förväntan inför den filmen eftersom jag blev fruktansvärt besviken på Episode 1 – The Phantom Menace och när man nu har kunnat jämföra Star Wars-hypen med Tolkien-febern så känns det som om jag helt klart är Tolkienälskare och ganska trött på George Lucas CGI-filmer. Dom trailers som släppts till filmen har inte heller lyckats övertyga eller locka mig nämnvärt. Visst kommer jag att se filmen men jag kommer definitivt inte att sova utanför biografen eller göra några seriösa ansträngningar för att få se filmen på premiären. Så speciell är inte Star Wars för mig längre.

Då är jag mer nyfiken på Blade II – uppföljaren till serietidningsäventyret Blade från 1998. Wesley Snipes spelar återigen huvudrollen som vampyrjägaren Blade som den här gången går med på vapenvila och en allians med vampyrerna för att förena krafter i en kamp mot en ny typ av vampyrer, kallade Reapers, ledda av Nomak som spelas av Luke Goss som på 80-talet bildade popbandet Bros tillsammans med hans tvillingbror. Till uppföljaren återkommer också Kris Kristofferson som Whistler, trots att han hade det minst sagt tufft i slutet av Blade, men det är ju inget som brukar hindra manusförfattarna i USA. Jag hoppas att Blade II kan lyckas skapa en bra blandning av action, skräck och humor i form av coola oneliners som fanns i originalet. Det är dock inte någon film som man absolut måste se på premiären, det går nog lika bra att vänta lite eller kanske se den på DVD.
Ytterligare en intressant film under majmånad är Mel Gibsons Vietnamdrama We Were Soldiers. Jag kan inte riktigt säga vilken nivå av underhållningsvärde som filmen ligger på – om det är tänkt som starkt psykologiskt drama eller lite mer underhållningskrig men det känns ändå som om det kan bli en intressant film. Och Mel Gibson är en mycket bättre skådespelare än han ibland får credit för. Jag tror dock inte att det blir en lika stor och stark film som Black Hawk Down eller Plutonen men gillar man krigsfilm kan We Were Soldiers vara en film att hålla utkik efter.

En annan Hollywoodproduktion under maj är Rollerball – en remake av en gammal film från 1975 men detta är en film som jag inte kan rekommendera. De kommentarer som kommer från USA efter premiären har varit tydligt negativa och det känns inte alls som någon höjdarfilm – kanske något att se på video men efter vad jag hört skall man undvika filmen helt och hållet.

Så kommer vi in på den riktiga sommaren, juni-juli. Det är under den här perioden jag kommer att spendera mest tid i biografsalongen.
Höjdpunkten under perioden är Sverigepremiären av Spider-Man i regi av Sam Raimi (Evil Dead, Darkman). Tobey Maguire (Ciderhusreglerna) spelar huvudrollen som brottsbekämparen och tidningsfotografen Spindelmannen/Peter Parker, Kirsten Dunst som hans flickvän Mary Jane och med Willem Dafoe som storskurken Green Goblin/Norman Osborn. Filmen har premiär i USA redan 3 maj men kommer inte att ha premiär i Sverige förrän slutet av juni. Jag rasar, men det finns inte så mycket att göra åt den saken nu. Jag hoppas bara att jag, för min egen del, inte får läsa alltför mycket från Internet om filmen så att den fortfarande känns fräsh i juni. Det är ingen överdrift att säga att jag har mycket stora förväntningar på Spider-Man, inte minst efter den överraskande succén med X-Men för två år sen. Hoppas bara att jag inte blir besviken.

En annan film jag väntat på, men inte lika mycket som Spider-Man, är Arnold Schwarzeneggers nya actionthriller Collateral Damage. Den filmen skulle ha haft USA-premiär i Amerika under hösten men den drogs in efter 11e september och fick nyligen USA-premiär med hyfsade recensioner även om det knappt kan kallas för succé. Först var det tänkt att filmen skulle fått Sverigepremiär 5 april men så blev den uppskjuten och det senaste är att den kommer att släppas någon gång under juni-juli. Förhoppningsvis blir det så och att den inte blir uppskjuten på nytt. I filmen spelar Arnold i alla fall en brandman vars familj omkommer i en terroristattack och Arnold vill utkräva hämnd och beger sig därför till Columbia.
Tom Cruise är i farten igen, efter floppen Vanilla Sky. Nu skall han spela med i en thriller som regisseras av ingen mindre än Steven Spielberg, Minority Report heter filmen. Cruise spelar en agent som arbetar för en firma som, i framtiden, har till uppgift att upptäcka brott och hindra brottslingen innan han hunnit utföra dådet – om jag förstår handlingen rätt. Allt skall vara frid och fröjd tills agenterna börjar intressera sig för Cruise och han måste försöka rymma. Jag vet inte hur pass stor attraktion Cruise och Spielberg har längre. Tom Cruises actionspektakel Mission: Impossible 2 var hyfsad underhållande men föll inte kritikerna i smaken och hans Vanilla Sky kändes alltför märklig och ingen verkar ha förstått den riktigt. Som regissör var det ett tag sen Steven Spielberg fick en riktigt stor äventyrssuccé, inte sen Jurassic Park har jag gjort några riktigt bra filmer – The Lost World blev en tydlig upprepning av Jurassic Park konceptet och Saving Private Ryan klarade inte att hålla igång historien i 3 timmar efter de intensiva första 20 minuterna. Förhoppningsvis blir det en bra thriller men kanske en film att vänta på tills den kommer på video eller DVD.
Intressantare är då Men In Black II – där både Will Smith, Tommy Lee Jones och regissören Barry Sonnenfeld återvänder för ytterligare en del. Jag tror på den här filmen och skulle mycket väl kunna tänka mig att boka biljetter till premiären. Kanske blir det inte en lika stor succé och överraskning som första filmen men en underhållande resa borde de kunna bjuda publiken på. Och jag tror inte att Will Smiths Oscarnominering gjort att han blivit "seriös" utan kan skämta som han gjorde på Fresh Prince tiden.

Två andra filmer som jag kanske också borde nämna är John Woos krigsdrama Windtalkers med Nicolas Cage och M. Night Shyamalans thriller Signs med Mel Gibson i huvudrollen.
John Woo kanske kan göra något unikt och skapa intressanta krigsscener till Windtalkers men jag tror ändå inte så mycket på den idén. Skall jag se en krigsfilm väljer jag hellre Mel Gibsons We Were Soldiers, och eftersom jag inte är så stor krigsfilmsälskare är det inte säkert att jag väljer någon av dom.
Jag väntar lite med att bestämma mig för hur jag skall göra med thrillern Signs. Jag är en av dom som inte alls gillade Shyamalans thriller Unbreakable, "uppföljaren" till Sjätte Sinnet, och om Signs följer i samma mystiska och kusliga stil så kan det tydligen bli antingen succé eller kalkon. Jag hoppas att det kommer mer information om filmen, gärna bättre trailers än jag sett nu. Men lite nyfiken är jag ändå.

Så ser sommaren i Sverige år 2002 ut. Personliga höjdpunkter är Star Wars: Episode 2, Blade II, Men In Black II men framför allt Spider-Man. Jag hoppas bara att jag inte blir lika besviken som förra året då jag inte hittade en enda bra amerikansk storfilm utan fick glädja mig åt svenska polisthrillern Livvakterna men med releaser som Mumien – Återkomsten, Tomb Raider, Pearl Harbor, Evolution och Apornas Planet borde man kunnat förvänta sig bättre saker från Hollywood.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Spider-Man (2002)

Den unge studenten Peter Parker är med sin klass på studiebesök i ett laboratorium. Peter, en blyg och mobbad fotograf, tar mod till sig och ber att få ta ett kort på hans hemliga förälskelse Mary...