Snart har Sagan om Ringen premiär

SNART HAR SAGAN OM RINGEN PREMIÄR

lotr

Sakta men säkert, dag för dag, så närmar vi oss premiären för år 2001 odiskutabelt största och intressantaste filmer - Lord of the Rings: The Fellowship of the Rings. Onsdagen den 19e december klockan 00.01 öppnas ridån och en fullsatt salong får se första delen i en trilogi filmer där resterande delar kommer att ha premiär under de följande två jularna.

Vad som gör den här premiären extra unik är att det inte bara är Sverigepremiär 19e december, det är Världspremiär! Över hela världen kommer Sagan om Ringen att öppna på samma datum, något jag inte hört talas om tidigare. Visserligen har jag hört rykten om att filmen kommer att ha premiär i England 10e december och att den också kommer att släppas tidigare i Nya Zeeland. Men jag har inte undersökt det vidare så jag kan inte säga om detta stämmer. Jag vet inte varför man har valt att sammanlägga premiären över hela världen, men det kanske har något att göra med den nya trenden som ökat med att spela av filmen med videokamera och sedan lägga ut den på Internet. Vi får väl se om dem kommer att anställa säkerhetsvakter som kroppsvisiterar publiken innan premiären.
Om man nu har fått tag på biljetter vill säga, men mer om det längre ner.

Jag borde kanske erkänna att jag tidigare inte varit särskilt exalterad över Sagan om Ringen. När jag delvis följt med i nyhetsrapporteringen från inspelningen och förberedelserna för filmen så har det känts som en blandning av Star Wars och Star Trek - en överhypad film med en skara hysteriska fans. Jag försökte få känna på den känslan genom att läsa första boken av de tre böckerna, men tyvärr så kom jag aldrig riktigt in i den och den upplevelsen förändrade inte min åsikt om filmen.
Det är först de senaste två - tre månaderna som jag känt en stor längtan efter filmen. Jag kan inte riktigt förklara varför jag ändrat uppfattning men det är nog dels på grund av att det nu börjar bli mer påtagligt att jag snart kommer att få möjlighet att se filmen och att det sätter fart på fantasin och man börjar fundera på hur det till slut kommer att bli. Men om jag skall nämna något annat, mer konkret, som ändrade min uppfattning så var det inte det faktum att jag fick läst ut första boken utan snarare på grund av den senaste, sista och mest utförliga trailern till filmen. Jag anar att det finns en hel del som inte gillade den eftersom den innehåller väldigt mycket bitar ur filmen, men det som jag fastnade för var att det fanns spänning, "puls" och handling i trailern till skillnad från de tidigare då det mest handlat om olika scener staplade på varandra men som utan riktig sammankoppling mest blev underhållning för stunden men som inte lämnade några bestående intryck på mig.
Så jag får väl säga att jag känner en längtan inför filmen men jag är ändå lite tveksam till om dem kan få till en riktigt bra äventyrsfilm baserat på den första boken som inte gav mig särskilt mycket utan som mest verkade fylla funktionen att presentera karaktärerna inför de senare äventyren.
En sak som dock gör mig positivt överraskad var när jag fick veta att filmen kommer att ha en tämligen lång speltid - runt två timmar och 45 minuter. Det tolkar jag som positivt eftersom dem annars kanske hade fått redigera den för hårt och klippa bort för mycket i den vilket hade resulterat i en totalt sett mycket sämre film.

Men, men. När jag nu väl hade "bytt sida" så blev det väldigt viktigt att få tag på biljetter till filmen. Av en slump, och inte av annonserna i kvällstidningarna, så fick jag reda på när och hur biljetterna skulle släppas till försäljning. För min del så innebar det att jag skulle behöva åka in till Göteborg, som ligger ungefär en timmes bilresa från min hemort, för att gå till en av biograferna där och vänta. I motsats till de flesta andra så tog jag inte med mig någon kompis, så vi då hade kunnat vaka platsen i skift, utan jag var tvungen att sköta det helt på egen hand. Tyvärr var jag oerfaren vad gäller situationen att vänta på biljetter på det här sättet, jag skippade Star Wars och brukar inte springa på rockkonserter, så jag missbedömde hur länge jag skulle behöva vänta och så här i efterhand hade det nog varit en bra idé att ta med lite proviant och inte minst en mössa under denna årstiden.
En sak som jag i alla fall redan hade räknat med var att jag knappast skulle bli helt ensam i väntan på biljetter. Kassorna öppnade 8.00 på morgonen, jag kom dit först 8.45 och redan då fanns det en kö på kanske 200 - 300 personer som stod och väntade. På vägen bak i kön för att hitta till min plats sist i kön så såg jag resterna som de som väntat under natten lämnat efter sig. Jag får nog säga att jag blev besviken för det hade blivit väldigt mycket skräp som dem inte hade tagit hand om. Mer erfarna i andra köer kanske är vana vid det men jag blev faktiskt överraskad över hur pass dåligt det såg ut och det sänkte faktiskt intrycket lite. På flera ställen i kön såg jag också folk som stod klädda i, förmodar jag, egenhändigt skapade kappor och dräkter. Jag blev inte förvånad utan snarare tacksam över att Sagan om Ringen inte är en film där man riskerar att se vuxna män som slåss med lasersvärd.

Stämningen i kön var dock god och det blev aldrig något gruff eller folk som försökte gå före i kön även om det fanns flera som kom och löste av sina kompisar men det får man väl acceptera. Jag vet inte hur det såg ut inne på biograferna i övriga landet men i Göteborg hade dem ordnat det så det sättet att kön tog slut precis vid ytterdörrarna och sedan släpptes man in i grupper om 5 - 6 stycken åt gången vilket, på ett mycket bra sätt, gjorde att det inte blev någon stress inne vid kassorna och man kunde pusta ut och slappna av när man väl kommit in. Innan jag var framme vid luckan kunde jag också passa på att värma händer och mjuka upp lederna efter väntan utanför i kylan.
Men jag hade som tur var inte särskilt "bråttom" till kassorna när jag stod och väntade i kön utanför i kön eftersom jag tyvärr inte har möjlighet att gå på någon föreställning under premiärdagen 19e december utan redan var inställd på att beställa biljetter till torsdagen och därför kändes det aldrig nödvändigt för mig att vara på plats utanför biografen tidigare eller kanske sova utanför den som flera andra gjorde.

Så jag kan sammanfatta detta med att efter ungefär två och en halv timmes väntan i någorlunda milda vinterblåsten utanför biografen Palladium i Göteborg så sitter jag här framför datorn med fyra stycken biljetter till Sagan om Ringen och nog känner jag att det i alla fall finns någon liten fjäril i magen om pirrar till när jag tänker på hur det kommer att kännas den kvällen och, inte minst, dagen innan.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

The Hobbit (2012)

Om Sagan om Ringen var en storslagen historia och intressanta karaktärer, så är Hobbit en barnvänlig familjefilm utan spänning. Jag är besviken... Jag ska börja med att berätta, att jag kände inte...