Seriefigurer på film

SERIEFIGURER PÅ FILM

I somras invaderades filmduken av en ny grupp filmhjältar - X-Men. När det blev klart att filmen blev en succé började man i Hollywood genast fundera på, inte bara uppföljare till den filmen, utan andra seriehjältar att föra över till vita duken. Men det finns tyvärr många exempel på att det är svårare än man kan tro att göra en färgstark seriefigur trovärdig och bra på bio.

Det svåraste med att göra seriefigurerna bra på film är att dem har en stor skara fans över hela världen som alla har sin klara bild över sina hjältar och i vissa fall kan varenda detalj i karaktärernas bakgrund och historia. Så på samma gång som regissören måste kunna berätta en spännande och engagerande historia som lockar den stora publiken så har han att brottas med att historien måste tilltala den publiken som kan allt om karaktärerna men också den delen av publiken som inte känner till något och måste få lära känna karaktärerna riktigt innan historien kan komma igång.
Detta brukar kunna leda till att antingen blir fansen besvikna eftersom dessa karaktärsbeskrivande scener tar för mycket plats och tar tid från de spännande scenerna eller när manusförfattaren tagit sig för stora friheter med karaktärerna och inte berättar tillräckligt om deras bakgrunder. Å andra sidan brukar främst filmkritikerna klaga på att filmarna ofta missar att beskriva karaktärerna tillräckligt för att den "vanliga människan" inte känner till de filmen handlar om.

Något annat som också innebär problem är att i serietidningarnas värld kan man åstadkomma vad som helst och på något sätt så blir det trovärdigt och acceptabelt inom serierutan men när man skall visa dessa effekter och superkrafter på vita duken blir det lätt overkligt och alltför tillgjort och de flesta blir besvikna efter att ha byggt upp förhoppningar inför filmen. De flesta hjältarnas superkrafter kräver ganska stor användande av digitala effekter vilket kan stjäla mycket av uppmärksamheten från resten av filmen.

Ytterligare faktorer i serievärlden är att man lätt kan skapa en serie filmer om hjälten eftersom det efter åren i serietidningsvärlden finns en sjö av uppslag att hämta historier från. Och en till synes oupphörlig källa av superskurkar att plocka av. Men på samma gång som man kan göra film efter film så finns det en vilja att samtidigt förändra karaktären och slänga in någon ytterligare ingrediens för att ge något nytt till varje film. Tyvärr kan man då förändra karaktären till oigenkännlighet och gå över gränsen.

I filmhistorien har det främst handlat om två hjältar - Stålmannen och Batman. På senare år har det kommit en uppsjö av andra filmer baserade på seriehjältar, som Fantomen, Spawn, Asterix och X-Men men, om jag inte har glömt någon, så är de två första hjältarna de som har flesta filmer bakom sig och har en lång historia från de gamla svartvita filmerna fram till dags dato.

Att göra film av Stålmannen, med alla sina superkrafter, har trots allt gått riktigt bra och i de senaste filmerna, som jag framför allt tänker på, så funkar de i stort sett felfritt. Den bästa effekter är så klart flygscenerna där man använder sig av bluescreen metod som vid den första filmen var helt ny och okänd och det måste ha varit något alldeles otroligt att få se på stora bioduken. Även i TV rutan ser det riktigt trovärdigt ut och förstärker illusionen av Stålmannen på film. Å andra sidan så är det inte lika effektfullt med de scener med laserblicken där det ser väldigt pålagt ut men där får man nog ha överseende med att filmen trots allt har några år på nacken.
Hade man gjort om filmen nu på 2000 talet borde man nog ha ägnat lite mer tid åt hans dräkt som i dessa filmer inte ger riktigt något kraftfullt intryck men som ändå fungerar. Det är i alla fall röd mantel och blå dräkt.

Min egen erfarenhet av Batman har varit att jag har sett båda ändar av skalan, så att säga. Jag tänker då på dels TV serien från 70-talet med Adam West och Burt Ward och sedan på de senaste filmerna från 90-talet.
I TV var det lite väl löjligt och den fungerade till viss del men oftast såg det mest pinsamt ut. Så jag måste säga att jag var lite tveksam till när jag fick höra om filmversionen med Michael Keaton i regi av Tim Burton. Men där hade dem lyckats fånga den mystiska och farliga stämningen som Batman står för och lät honom vara till viss del mänsklig men med en farlig touch och, även om Batmanrollen och Michael Keaton tyvärr blev överspelad, så hade filmen en riktigt färgstark och lysande skurk i och med Jack Nicholson som Jokern. Uppföljaren följde i nästan samma spår men där det hade tonats ner något på spänningen och det mörka men som ändå tilltalade mig. Tyvärr gick det sedan utför i och med att Tim Burton lämnade filmserien och Joel Schumacher och Val Kilmer inte riktigt fick till det i Batman Forever. Även nästföljande film, Batman & Robin, uppfyllde inte mina förväntningar men jag tycker ändå att Batman är en av de seriehjältar som lyckats bra med steget till spelfilmen.

När det gäller Fantomen och Asterix har de bara fått gjort en spelfilm var ännu och jag var väl inte direkt överförtjust i någon av dem. Fantomen hade en klar matinékänsla och filmen var underhållande att se men det kändes ändå inte riktigt som den Fantomen som jag läste i serierna. Dessutom tycker jag att manusförfattaren hade tagit sig ganska stora friheter med karaktären.
Asterix levde nästan enbart på digitala effekter och filmen kunde inte matcha med en historia och drunknade i effekter som dessutom inte gjorde serien rättvisa.

Kanske är det lite tidigt att bedöma den senaste gruppen av serienhjältar, X-Men, eftersom det ännu bara har kommit en film och jag vet att det planeras minst en, kanske två filmer till baserade på serien men jag måste ändå säga att jag blev mycket glatt överraskad av filmen. Jag hade inte följt serien och kände inte till karaktärerna förutom Wolverine och Cyclops så kanske är det därför som det kändes som om regissören lyckats med uppdraget att föra serien från tidningen till filmen. Hur som helst innehöll den lagom med effekter och en spännande handling som dessutom introducerade alla karaktärerna på ett bra sätt, vilket var i stort sett var vad jag krävde.

Närmast på tur att ta klivet, eller svinget, från serie till film är filmatiseringen av Marvel hjälten Spindelmannen. Än så länge är projektet i ett tidigt stadium men Sam Raimi regisserar och Tobey Maguire spelar huvudrollen.
Det jag hoppas mest på är att de gör filmen med en bra balans på stämningen i filmen. Att den är både spännande och actionfylld men även lite humor så allt inte blir gravallvarligt. Tyvärr har jag inte följt Spindelmannen på några år så jag kan inte säga att jag vet hur stämningen är i tidningen men jag gillar mest de filmer som får in humorn och gör filmen underhållande utan att för den skull förlöjliga karaktärerna. Men det är klart - satsar de mer på spänning och action kommer jag säkert att bli nöjd med det också, om det är välgjorda och snygga actionscener.
Filmen kräver ju en hel del special effekter och förhoppningsvis lyckas man hitta någon balans där det både ser mycket effektfullt och häftigt ut men på samma gång verkligt och med en gnutta allvar med. Annars kan det finnas risk för att det blir Fantomen och inte X-Men som möter publiken när dem skall se Spindelmannen bekämpa superskurkar på superhjältevis.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Justice League (2017)

Justice League samlar några av de största superhjältarna från DC, för att tillsammans stoppa den onda Steppenwolf som kommit ner för att erövra jorden. Spännande, men det mest intressanta och...

Film

Logan (2017)

Logan är på många vis en speciell, eller rent utav, unik superhjälte-film. Det är en "Rated R"-film, och inte för småbarn, både pga. extremt våld och blodiga scener samt mycket frispråkig dialog som...

Artiklar

Logan │ Trailer recension

Första trailern till en av de mest efterlängtade filmerna 2017, Logan, är här. Och den lovar gott, och om något helt annorlunda än vi sett tidigare från Hugh Jackman och X-Men-filmerna....

Film

Suicide Squad (2016)

DC kämpar vidare för att skapa deras egen "cinematic universe", och ta in på Marvels försprång. Den här gången med en mycket varierad grupp brottslingar, som mer eller mindre frivilligt, ska hjälpa...

Film

X-Men Days of Future Past (2014)

Bryan Singer återvänder till X-Men serien, och skapar en av de bästa serietidningsfilmerna sedan The Dark Knight-trilogin. Det är verkligen sorgligt att han inte kunde skapa samma stämning med...

Film

X-Men Origins Wolverine (2009)

Efter en framgångsrik trilogi som startade den nya trenden med superhjältefilmer var det ganska naturligt att ge den intressantaste och häftigaste karaktären sin egen film. Tyvärr blev X-Men...