Så här i jul

SÅ HÄR I JUL

Så här i jul- och nyårstid har det blossat upp två stycken heta debatter i pressen om något som räknas som tradition i TV så här års. Det gäller dels Arne Weise på julafton och dels matinéäventyret Ivanhoe på nyårsdagen.

Diskussionen gällande Arne Weise handlar om huruvida han skall fortsätta ett år till och om vad som kommer att ske när han till slut går i pension. För mig är det här en debatt som är fullständigt ointressant eftersom jag väldigt sällan sitter klistrad framför TVn på julafton. Då är det betydligt viktigare vad som händer med Kalle Anka och hans vänner eftersom det, förutom Karl-Bertil Johnsson, är det enda program jag ser på TV under julafton. Resten av kvällen tillbringar jag med familjen vid julgranen eller julbordet och jag har därför lite svårt att engagera mig i det väsentliga i att det är just Arne Weise som sitter och presenterar programmen. Det borde inte innebära några radikala förändringar att byta ut Weise mot någon annan presentatör om Arne bestämmer sig för att sluta efter sitt 30 års-jubileum nästa jul. Fast det är förutsatt att det blir någon med liknande auktoritet och inte någon flamsig, vanlig presentatör för att på så sätt åtminstone behålla den speciella julkänslan som kanske är det som Arne bidrar med nu. Vad jag vill ha sagt är att när jag tänker på julafton på SVT så förknippar jag det med att sätta på TVn klockan 15.00 och se Kalle Anka, inte med att Arne Weise sitter genom kvällen och presenterar programmen. Undrar varför folk engagerar sig i frågan så mycket, om nu verkligen svenska folket bryr sig om det och det inte bara är en årlig tidningsgrej som några uttråkade tidningsreportrar drar igång för att få något att skriva om.

En lite mer intressant debatt blossade däremot upp strax före nyår angående SVTs nyårstradition med att visa Ivanhoe på nyårsdagen. Bakgrunden var att deras avtal om visningsrätten för filmen gick ut efter ett antal år och att de, istället för att binda upp för ytterligare år, bestämde sig för att släppa Ivanhoe och byta ut den, till förfäran för nära en miljon tittare. Detta var något som tidningarna snabbt hakade på men jag är skeptisk till hur allvarligt det här egentligen är. Visst känner jag att det finns ett visst traditionsvärde i att se Ivanhoe på nyårsdagen men det verkar som om tidningarna har varit lite dåliga på att nämna en viktig detalj. Det var inte så att SVT bestämde sig för att stryka filmbiten helt och hållet och inte visa något alls utan de kände antagligen att det var dags för ett byte och istället för Ivanhoe sänder de nu den nästan lika klassiska äventyrssagan De tre musketörerna från 70-talet som jag tycker är ett fullgott alternativ. I tidningarna har det bara pratats om att SVT sviker nära miljonen tittare men jag misstänker faktiskt att många av tittarna, liksom jag, inte är så låsta vid Ivanhoe att de inte kan sätta sig vid samma tid i år och njuta i lika mycket av De tre musketörerna. Ärligt talat skulle jag bli förvånad om det blir en avsevärd mängd tittare som avstår från den filmen.

 

Läs mera här