Premiärupplevelser värda att köa för

Premiärupplevelser värda att köa för

premiar

I samband med stora världspremiärer som Sagan om Ringen och Star Wars så har det blivit ett populärt nöje att tävlta utanför biograferna för att komma över biljetter till premiärvisningen.

Det finns säkert många som deltar i tältandet utanför just för den anledningen och av sällskapet som blir där med andra likasinnade, men dem allra flesta spenderar dagarna i sovsäcken just för att komma över dem gyllene biljetterna till premiären. Varför? Många skeptiker slänger iväg kommentarer som att "varför måste dem se den först av alla? Det är ju ändå samma film". Men riktigt så enkelt är det inte.

Det är en alldeles speciell känsla på premiärkvällen och att se filmen tillsammans med andra i en välbesökt biograf. Man kan vara säker på att alla som kommit dit verkligen ser fram emot att se filmen och om den bara levererar lite av vad den lovar så räcker det långt tack vare den positiva stämningen i salongen.

Sedan hjälper det naturligtvis om det är en global händelse som Sagan om Ringen eller Star Wars där det händer lite aktiviteter i samband med premiären - som att folk klär ut sig till karaktärer ur filmen, slåss med lasersvärd eller sjunger visor på gatan utanför biografen. Just av den orsaken är det bra att dessa filmer hade sin galapremiär mitt på natten för att alla vanliga besökare inte skulle vara på plats då och blanda sig i firandet.

Just att alla i publiken är där på premiären visar att dem ser fram emot filmen och att alla förmodligen kommer att uppskatta den. Därför blir också dem positiva effekterna av filmen förstärkta och den totala filmupplevelsen känns mer intensivt än annars. Många i publiken lever sig in i filmen och skapar en trevlig samhörighet mellan publiken och filmen. Det är också vanligt och nästan en artighetsprincip att det hela avslutas med en applåd när eftertexterna börjar rulla - en spontan uppskattning för filmupplevelsen.

Men även uppskattningen och upplevelsen kan variera från premiär till premiär, framför allt på grund av hur mycket förhandsinformation man har. Inför Sagan om Ringen och Star Wars gick PR avdelningen för högtryck och det var inte frågan om ifall publiken visste vad som väntade dem, frågan var ifall regissören kunde infria dem högt ställda förväntningarna som trissats upp inför premiären. Det gällde dock inte inför premiären av X-Men år 2000.

Surret hade börjat höras om filmen och positiva rapporter kom från förhandsvisningarna men fortfarande var mycket okänt inför filmen. Vad handlade den om? Vad var det för karaktärer? Vad är egentligen en mutant? Många frågor som krävde svar men en actionfilm kan inte hålla på att svara på frågor utan måste leverera actionscener för att underhålla publiken.
Just det här är tecken på vad som kan bli en fantastisk premiärkväll. Jag gick in i biografen lite tvekande och skeptisk men kände ju längre filmen gick att jag vanns över och i slutet var jag helt såld. Sedan var det bara att klämma dit slutscenen och jag hade hittat min favoritfilm.

Nu är det tyvärr inte så ofta som sådant sker eftersom vi får så pass mycket förhandsinformation i tidningsreportage och filmtrailers att vi i publiken nästan sett filmen innan premiären. Men när det är en så pass stor kulturell händelse som Sagan om Ringenpremiären var så är det faktiskt inte så konstigt att det känns självklart att sova i minusgrader i en sovsäck utanför bion.

 

Läs mera här

Related Articles
Film

Rogue One (2016)

Det bästa med Rogue One: a Star Wars story, är att den gör Darth Vader relevant för en modern publik. Och gör Darth Vader skrämmande igen.För dem som inte upplevde "original-trilogin" när den kom,...

Film

The Hobbit (2012)

Om Sagan om Ringen var en storslagen historia och intressanta karaktärer, så är Hobbit en barnvänlig familjefilm utan spänning. Jag är besviken... Jag ska börja med att berätta, att jag kände inte...