Oscarskandalen i TV4 2000

OSCARSKANDALEN I TV4

oscar

Natten mellan söndag och måndag (26-27/3-00) skedde filmvärldens viktigaste händelse alla kategorier. Då var det dags att dela ut Oscarstatyetterna i Los Angeles. Sedan två år tillbaka har även vi i Sverige fått möjlighet att se galan direkt genom att TV4 visade den. Det har då skett med kommentarer av Hans Wiklund och med olika klipp från FilmExtra (Wiklunds små filmprogram i TV4) då amerikanerna får se reklam.

I år var det dock ändring på detta. Istället för bara Wiklund så var även Nils-Petter Sundgren på plats för att få (som i deras filmprogram Sundgren och Wiklund) lite mer dialog vid kommenterandet av sändningen. Och det verkar, när man ser olika sportevenemang, som om det oftast blir bättre med två kommentatorer än en som får dra hela lasset själv. Så det gjorde mig lite optimistisk. Både Hasse och Nils-Petter har ju stor erfarenhet av film och sådana här galor så dem borde kunna berätta lite intressanta fakta och annat om filmerna och skådespelarna.

Men, tyvärr, så blev det inte så bra som jag hade föreställt mig. Eftersom det tydligen inte går att bryta TV-tablån ens under en enda morgon på året så blev den direktsända Oscargalan en konstig blandning av Oscargala och Nyhetsmorgon i TV4. Tillsammans med Sundgren och Wiklund så satt Steffo Törnquist och Lotta Mossberg som pratade lite under reklamavbrotten. Det var dock ganska bra gjort trots att Steffo och Lotta inte hade så mycket att komma med i jämförelse med Sundgren och Wiklund. Och det blev efter en stund lite väl mycket snack om de svenska chanserna och ifall Sverige skulle få några statyetter. För mig spelar det inte så stor roll att det är en svensk film (speciellt Ciderhusreglerna som, trots Lasse Hallström, inte egentligen är "svensk"). Jag ser inte på Oscargalan för att hoppas på svenska statyetter utan för att se vilka filmer som får statyetter. Men det var ändå ett bra avbrott då det var reklam i jämförelse med de tidigare åren då det var i stort sett stillbild på TVn och Hans som pratar i bakgrunden.

Det stora problemet med hela sändningen, som blev plågsamt uppenbart i slutet, var att TV4 inte såg sändningen som en direktsändning av Oscargalan utan som en vanlig morgon med Nyhetsmorgon som innehöll Oscargalan. Det gjorde att man ibland önskade tittarna godmorgon och drog, bland annat snacket om statyetterna, flera gånger om. Man kan väl ha överseende med det men för oss som följt galan under hela sändningen blev det lite onödigt snack. Problemet var, som sagt, att man prioriterade Nyhetsmorgon framför Oscargalan. I början blev det inte värre än att programledarna önskade god morgon och sade att det var Nyhetsmorgon som den här morgonen hade sändningar från Oscargalan. Men så när klockan blev 6.00 så gick det över gränsen. Det blev nyheter, reklam, väder och sedan reklam igen innan dem återvände till soffan. Då hade det gått minst en kvart men, för att inte tittarna skulle missa något, så hade dem bandat utdelningen och sände den i efterhand. Men det fungerade inte alls eftersom man dels missade allt extra som hände på galan, presentationerna och förlorade känslan fullständigt. Sedan var det vid ett tillfälle som Lotta Mossberg sade till tittaren att, trots att man inte visade några bilder från galan, så bandade dem det viktiga och visade det för oss tittare. Men det som just då skedde i Los Angeles var utdelningen av Irving Thalberg-priset, som gick till Warren Beatty, och det tyckte dem inte var något för tittarna att se. Ursäkta mig men är inte det upp till mig att bestämma vad jag vill och inte vill se. Säger dem att dem skall direktsända galan så tycker jag att dem skall direktsända hela galan och sedan är det upp till mig, tittaren, att bestämma vad jag vill och inte vill se genom att helt enkelt gå därifrån om det är något jag inte är intresserad av. Det är inte upp till TV4 att bestämma att Warren Beattys pris inte skall hedras och ses av tittaren.

Det är svårt att beskriva hur besviken man blev men om man tänker på att jag suttit uppe (tyvärr missade jag att sova middag) och hållit mig vaken hela natten för att se hela den direktsändagalan innan det var dags att gå till jobbet så måste det tyda på ett visst intresse för att se galan i sin helhet. Om man då, när de "tunga" statyetterna börjar delas ut, missar direktsändningen och får se ett litet klipp för att istället få se svenska nyheter, reklam och väder så blir man så fruktansvärt besviken och intresset dalar fullständigt. Ville man bara se små klipp från galan så kunde man lika gärna sett det programmet som TV4 sände senare på måndagskvällen. Det var en mycket dålig och otrevlig avslutning på kvällen.

Inför galan så kunde man, i trailers och liknande, gotta sig åt att dem skulle sända den direktsända galan på TV4. Av detta blev det bara en första del av galan och sedan små klipp med för mycket Nyhetsmorgon emellan. Jag läste nu i Expressen att fler filmintresserade tittare blivit besvikna på TV4 och jag kan bara hålla med. Första delen av kvällen var bra gjort (då dem ibland fick avbryta Sundgren och Wiklund för att bege sig till Oscargalan för att inte missa något) men slutet var inte någon direktsändning av galan utan Nyhetsmorgon på TV4 med nyheter och väder med vissa klipp från Oscargalan.

Om jag får komma med ett förslag så vore det att dem nästa år, inför måndagens Nyhetsmorgon, säger att Nyhetsmorgon kommer att utgå och att TV4 istället visar Oscargalan i sin helhet. Nyheter får bara sändas om det är något speciellt och stort som händer. Möjligen kan man sända nyheterna och det efter sändningen vid 8.00 men annars sänder dem ju nyheter vid 12.00

Tar dem inte hänsyn till direktsändningen så är det ingen mening med att dem sänder galan. Då räcker det med att dem bara visar det ihopklippta programmet på kvällen.

 

Läs mera här